Donderdag 09/07/2020

Video

Aantal langdurig zieken nam nog nooit zo snel toe

Beeld thinkstock

Eind vorig jaar zaten 370.400 mensen langdurig thuis door ziekte. Dat is 64 procent meer dan tien jaar geleden en het hoogste aantal ooit, zo blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) die De Tijd vandaag publiceert. Tussen eind 2014 en eind 2015 steeg het aantal met 8 procent, terwijl dat de jaren voordien op 5 à 6 procent lag.

Het overgrote deel van de langdurig zieken, zo'n 347.000, zijn werknemers. Ook 23.500 zelfstandigen zitten langer dan een jaar ziek thuis. De overheid trok vorig jaar net geen 5 miljard euro uit om hen een ziekte-uitkering uit te betalen.

Volgens het Riziv komt dit door de sterke toename van het aantal psychologische aandoeningen en door de hervormingen van de regering-Di Rupo en de regering-Michel. Daardoor blijven 50- en 60-plussers langer op de arbeidsmarkt, maar dat is de groep die het vaakst ziek wordt.

Ook de Mediahuiskranten berichten over een alarmerende stijging van het aantal langdurig zieken, op basis van een onderzoek van Securex. "Het aantal werknemers dat al langer dan een jaar ziek thuiszit, is nog nooit sterker gestegen dan vorig jaar. De situatie is zeer alarmerend", luidt het daar. De stijging is volgens Securex des te opmerkelijker omdat 'gewoon' ziek zijn - van een paar dagen tot maximum een maand - niét toeneemt.

ACV: "Oorzaak aanpakken, niet de zieken"

Langdurig zieken aanpakken met financiële acties kan voor de christelijke vakbond niet de oplossing zijn voor de snelle toename van het aantal langdurig zieken. "In de middeleeuwen dacht men zieken te kunnen genezen met aderlatingen. Vandaag denkt men dat te kunnen met financiële sancties. Zieke werknemers worden al heel streng gecontroleerd. Snoeien in de ziekte-uitkering om het aantal langdurig zieken te beperken is volksbedrog" reageert ACV-voorzitter Marc Leemans

Voor Leemans moet de oorzaak van het probleem aangepakt worden. "Sancties gaan voorbij aan fundamentele vaststellingen. Zoals de vergrijzing van de werknemersgroep, het verhogen van de pensioenleeftijd en de toenemende werkdruk die werknemers op alle momenten in hun loopbaan treft. Daar liggen de echte oplossingen." Leemans pleit bijvoorbeeld voor een leeftijdsbewust personeelsbeleid in de bedrijven.

ACV stelt nog dat de sociale partners eind vorig jaar een akkoord sloten om er voor te zorgen dat langdurig zieken op vrijwillige basis terug aan de slag kunnen. "De omzetting van dit akkoord in regelgeving is nog bezig. En toch besliste de regering tijdens de begrotingscontrole van april al dat de sancties er toch komen. Begrotingscijfers halen het op zieken", besluit Leemans.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234