Aantal klachten over kinderopvang stijgt geleidelijk
Het aantal klachten over kinderopvang is de voorbije jaren geleidelijk gestegen. Vorig jaar kreeg de klachtendienst van Kind en Gezin 853 ontvankelijke klachten. In 2004 waren dat er nog 579, zo blijkt uit het jongste rapport van de dienst. Recent kregen twee onthaalouders zware straffen vanwege mishandeling van baby’s onder hun toezicht.
Deze week werd onthaalmoeder N.D. uit Herent veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan drie jaar effectief. Een baby onder haar toezicht raakte gehandicapt na een hersenbloeding en een ander kind had er eerder een dubbele armbreuk opgelopen. De rechter oordeelde dat dat geen toeval was en veroordeelde de vrouw. Twee maanden geleden werd ook een andere onthaalmoeder uit Herent voor vergelijkbare feiten veroordeeld tot vier jaar, waarvan twee effectief.
Gisteren werden drie verantwoordelijken van een Gentse crèche dan weer vrijgesproken voor schuldig verzuim en onopzettelijke slagen en verwondingen. Een jongetje van elf maanden kwam er in 2006 in aanraking met muizengif. Volgens de ouders hadden de verantwoordelijken te lang gewacht om het kindje naar een ziekenhuis te brengen. Volgens de begeleiders hadden ze echter het advies van het antigifcentrum gevolgd. De rechter gaf de crèche gelijk.
Krijgt Kind & Gezin ook meer klachten over kinderopvang? “Het aantal klachten nam de voorbije jaren geleidelijk aan toe”, bevestigt Leen Dubois van Kind en Gezin. In 2009 kreeg de klachtendienst 877 ontvankelijke klachten over kinderopvang. Ongeveer 32 procent daarvan ging over erkende of gesubsidieerde opvang, 60 procent van de klachten ging over een zelfstandige onthaalouder, kinderdagverblijf of minicrèche. De rest ging over niet gemelde opvang of voorzieningen die net hun attest van toezicht hadden verloren.
De meeste klachten gaan over veiligheid (13,8 procent). Het gaat bijvoorbeeld om kinderen die alleen werden gelaten of om opvang waar iedereen binnen kon zonder enige controle. Ongeveer evenveel klachten (13,6 procent) gingen over het pedagogisch functioneren, zoals verkeerd omgaan met een huilend kind of onaangepaste straffen. Op de derde plaats komt de communicatiestijl en daarna komen klachten over hygiëne of verzorging.
Om een hoofd te bieden aan problemen die eerder al gemeld werden in opvangvoorzieningen, werkt Kind en Gezin al een tijd aan de ontwikkeling van een risicocel. Die moet voorzieningen waar problemen of meerdere klachten over binnenlopen grondig screenen. Bedoeling is dat de risicocel instrumenten ontwikkelt om dossiers proactief op te volgen.
Of het aantal gevaarlijke situaties ook echt toeneemt, is onduidelijk. “Het is pas sinds 2009 verplicht om gevaarlijke situaties te melden, dus die cijfers kunnen we nog niet evalueren. Er zit ook veel variatie in bepaalde vonnissen die geveld worden. Dat wijst erop dat het ook voor de rechter niet altijd even duidelijk is wie verantwoordelijk is”, reageert Leen Dubois van Kind en Gezin. “Als een kindje een letsel heeft, is het niet altijd makkelijk te achterhalen waar en wanneer het dat precies heeft opgelopen.” (NC)