Dinsdag 20/04/2021

Aantal jonge Belgische astmapatiënten blijft stijgen

undefined

Na een jarenlange stijging daalt het aantal kinderen met astma in Nederland. Volgens een onderzoek van professor Onno van Schayck stabiliseert de ziekte sinds de millenniumwissel. In België is er nog lang geen sprake van een daling, zegt Christine Baelus van de Belgische Astma en Allergiekoepel vzw.

"We hebben voldoende aanwijzingen dat het aantal kinderen met astma nog steeds stijgt", bevestigt ook Erika Colen van het Astmafonds. "Maar omdat er geen centrale registratie van astmapatiënten voorhanden is in België, blijft het nattevingerwerk."

Professor Van Schayck van de Universiteit van Maastricht baseerde zich op gegevens van Nederlandse huisartsen in combinatie met wetenschappelijk screeningsonderzoek bij de hele bevolking. Tegenover de vervijfvoudiging in de afgelopen twintig jaar, constateerde hij nu voor het eerst een afname. "In 1996 bereikten we de piek. Meer dan 5 procent van de kinderen leed toen aan de ziekte. Sindsdien is de trend omgekeerd. In 2002 stelden we bij iets meer dan 4 procent de diagnose."

Net zoals de stijging in de jaren tachtig artsen voor een raadsel stelde, is ook voor de omgekeerde beweging geen sluitende verklaring voorhanden. "De behandeling verbetert doordat huisartsen vaker de juiste diagnose stellen. Daarnaast vermoed ik dat ouders hun woning beter wapenen tegen huisstofmijt en ook de afname van fijn stof in Nederland kan meespelen", vertelt Van Schayck. "Hoewel we nog een lange weg moeten afleggen, is ook het aantal rokers in Nederland de laatste jaren gedaald van 33 procent tot 28 procent."

"In België circuleren verschillende cijfers. De betrouwbaarste bron is een grootschalig onderzoek uit 2003 bij alle kinderen uit het eerste leerjaar. Aan de hand van inspanningstests heeft het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) toen vastgesteld dat één op de vier kinderen astmatische symptomen vertoont. Slechts 7 procent van de Belgische zesjarigen neemt dagelijks medicatie. Een grote groep kinderen wordt dus niet opgevolgd", zegt Colen. "Als ouders niet beseffen dat er iets fout is, dan komen die kinderen niet terecht in de statistieken. Om een uitspraak te doen over de evolutie van astma, moet er een vervolgonderzoek komen. Spijtig genoeg is daarvoor nog geen geld vrijgemaakt."

"De cijfers uit Nederland zijn erg laag, maar het hangt er natuurlijk van af hoe je astma definieert. De term betekent letterlijk 'zwaar, kort ademhalen, beklemming'. Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die zullen vernauwen als reactie op prikkels zoals huisstofmijt, fijn stof of sigarettenrook", legt Baelens uit. "Ik vermoed dat het aantal astmapatiënten in ons land niet zal dalen zolang we niet investeren in preventiemaatregelen en een totaal rookverbod in publieke ruimtes."

(LV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234