Zaterdag 08/05/2021

Aantal huurders in Vlaanderen daalt voor het eerst

null Beeld belga
Beeld belga

Het aantal Vlamingen dat op de private huurmarkt een woning of appartement huurt daalt, en dat mag op z'n minst opmerkelijk genoemd worden. In 2016 huurden gemiddeld 15.000 Vlamingen minder (zo'n 3 procent) een pand dan in 2015. Dat komt in de eerste plaats door de lage rente waardoor heel wat Vlamingen er alles aan doen om toch maar te kunnen kopen. Huurpanden staan intussen gemiddeld een week langer te huur dan normaal. Dat blijkt uit de jaarlijkse Huurbarometer van Dewaele Vastgoedgroep, die zich baseert op 5.514 verhuringen in Vlaanderen.

Jarenlang waarschuwden experten dat het aantal huurders alleen maar zou stijgen en er daardoor een tekort aan panden op de private huurmarkt zou zijn. In 2015 was dat nog steeds het geval, in 2016 veranderde dat geleidelijk aan. Zo daalde het aantal huurders volgens Dewaele Vastgoedgroep vorig jaar met ongeveer 15.000 (zo'n 3 procent) tegenover 2015. Concreet betekent dit dat er zich er nog altijd om en bij 500.000 Vlamingen op de private huurmarkt bevinden.

De oorzaak van die daling kan onder meer gezocht worden bij de historisch lage rente "Wie ook maar enigszins de mogelijkheid heeft, kijkt vandaag naar de koopmarkt. Dat betekent dat de private huurmarkt nog meer dan vroeger de zwakke huurder, de mensen uit de lage inkomensklasse, aanspreekt", zegt Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Langer te huur

De kentering toont alvast de eerste gevolgen voor de private huurmarkt. Het duurt iets langer vooraleer een nieuwe geschikte huurder wordt gevonden. Vooral woningen vinden steeds moeilijker een huurder. In 2015 stonden huizen zo gemiddeld 54 dagen te huur, in 2016 ging het om gemiddeld 62 dagen. Appartementen deden het op dat vlak iets beter, maar ook die bleven gemiddeld enkele dagen langer op de huurmarkt staan tegenover een paar jaar geleden.

"We merken dat het aanbod op de private huurmarkt een stuk groter is geworden. Dat heeft vooral te maken met de almaar groter wordende kloof tussen huurders en verhuurders. Eigenaars voeren almaar vaker werken uit om hun pand te verbeteren, maar verwachten dan ook zekerheid van hun huurders. En juist daar wringt het schoentje, zeker als je ziet dat het meer en meer de zwakke huurder is die overblijft op de private huurmarkt", besluit Dewaele.

Volgens de vastgoedsector ligt juist daar een belangrijke taak voor de overheid weggelegd. Enerzijds moet ze de zwakke huurder een duw in de rug kunnen geven - bv. met huursubsidies, anderzijds moet ze verhuurders betaalzekerheid kunnen waarborgen

huurprijzen stabiel

Wat de huurprijzen betreft, is er voornamelijk sprake van een stabilisatie. In 2015 was er vooral bij appartementen nog sprake van stijgende huurprijzen. In 2016 bewogen de prijzen nauwelijks, op de eerste maanden na. Het afgelopen jaar betaalde je zo gemiddeld 649 euro per maand voor een huurflat, tegenover 643 euro in 2015. Een stijging van één procent, of zeg maar bijna op inflatieritme. Een gelijkaardige tendens is te zien bij de woningen. Die prijs was de voorbije jaren al lichtjes aan het dalen en stabiliseert nu. In 2012 betaalde je nog gemiddeld 785 euro huur per maand. In 2015 zakte dat tot 765 euro, precies hetzelfde als in 2016.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234