Zondag 04/12/2022

NieuwsMigratie

Aantal humanitaire of medische regularisaties neemt af, ondanks meer aanvragen

Migranten wachten voor een opvangcentrum in Brussel. Beeld Tessa Kraan
Migranten wachten voor een opvangcentrum in Brussel.Beeld Tessa Kraan

Het aantal medische of humanitaire regularisaties is in 2021 sterk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Migratiecentrum Myria. De aanvragen voor zo’n regularisatieprocedure nemen wel toe.

DM

Het afgelopen jaar daalde het aantal humanitaire regularisaties in België met 35 procent in vergelijking met 2020. Zo werden er 2.265 personen geregulariseerd, tegenover 2.269 geweigerde dossiers. Het aantal aanvragen voor zo’n humanitaire regularisatie is wel gestegen. Volgens het Federaal Migratiecentrum is het voor hulpverleners op het terrein bijzonder moeilijk om aanvragers een correct beeld te geven over hun kansen. Ondanks verduidelijkingen vanuit de overheid in 2021 blijft er ‘nood aan meer helderheid’, stelt het centrum.

Een humanitaire regularisatie is een toelating van de Dienst Vreemdelingenzaken om langer dan drie maanden in België te verblijven omwille van humanitaire redenen. Het statuut wordt enkel in buitengewone omstandigheden toegekend, bijvoorbeeld wanneer de verblijfsprocedure abnormaal lang verloopt, of wanneer de terugkeer van de persoon in kwestie in strijd is met de internationale mensenrechten.

null Beeld Tessa Kraan
Beeld Tessa Kraan

In 2021 werden 193 personen medisch geregulariseerd, het laagste aantal ooit. Bij een medische regularisatie wordt een bijzonder verblijfsstatuut toegekend aan personen die levensbedreigend ziek zijn of aan ernstig zieke personen die geen toegang hebben tot een adequate behandeling in het land van herkomst.

Myria hekelt vooral de onduidelijkheid in de wet rond de procedures van humanitaire en medische regularisaties. Zo blijkt die regelgeving nu ook dienst te doen als “restprocedure voor situaties die verder niet wettelijk geregeld zijn, maar waarbij een verblijfsregeling zich opdringt”. Voor Myria is een aparte procedure voor die laatste gevallen noodzakelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234