Woensdag 22/01/2020

Aantal hooligans bij voetbalwedstrijden sterk gedaald

Beeld UNKNOWN

Het aantal onruststokers bij voetbalwedstrijden is vorig jaar gevoelig gedaald tegenover 2007. Minister Guido De Padt maakte vandaag de cijfers van de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zakenvanavond bekend bij zijn werkbezoek in Denderleeuw, naar aanleiding van de wedstrijd van Dender tegen Club Brugge.

Nog meer veiligheid
In 2008 werden 1.044 processen-verbaal opgesteld, tegenover 1.736 in 2007. Het aantal stadionverboden daalde van 1.282 naar 1.170 en het totaal aan opgelegde boetes nam terug van 578.050 euro naar 480.850 euro. Toch wil de De Padt nog meer veiligheid rond voetbalwedstrijden. De voetbalwet voorziet in snelle en harde sancties om de veiligheid op voetbalwedstrijden te garanderen.

Sancties
De hoogst opgelegde sanctie in 2008 bedroeg 3 jaar stadionverbod en 1500 euro geldboete voor een multi-recidivist naar aanleiding van ongeregeldheden bij de wedstrijd Aalst tegen Racing Mechelen op 13 april. Aan de voetbalclubs van eerste en tweede klasse zijn ook geldboetes opgelegd omdat ze de veiligheidsvoorschriften bij voetbalwedstrijden niet nageleefd hebben. In 2008 is aan de clubs een totaal van 113.600 euro aan boetes uitgeschreven, tegenover 146.250 euro in 2007. De zwaarste geldboetes zijn opgelegd aan R. Antwerp FC (15.000 euro) en Lierse (8.500 euro).

Verbaal geweld
De minister pleit voor een blijvende waakzaamheid en alertheid, en voor een voortzetting van het "lik-op-stuk beleid" bij wangedrag bij voetbalwedstrijden. De Padt wil bijvoorbeeld ook dat het verbale geweld even streng wordt aangepakt. "De wettelijke mogelijkheden om dit fenomeen aan te pakken zijn er, maar moeten in de praktijk nu ook meer toegepast worden. De jeugdige supporters moeten het goede voorbeeld krijgen."

Meldingsformulier
De supporters krijgen ook een stem in het beleid via meldingsformulieren, zegt De Padt. "Ze kunnen sinds het begin van dit seizoen een meldingsformulier invullen over het onthaal op verplaatsing. Ik wil een samenvatting van al die opmerkingen en klachten zodat ik er rekening mee kan houden bij het bepalen van het beleid." De klachten van supporters over de organiserende clubs gaan hoofdzakelijk over de netheid van het stadion, de sanitaire installaties, drank- en eetgelegenheden, opvang door stewards en politie. De minister wil ook een supporterscharter uitwerken, waar de plichten en de rechten van de supporters worden opgenomen. (belga/ep)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234