Zaterdag 28/01/2023

Aantal FOD's wordt komende jaren afgebouwd, meer aandacht voor thuiswerken

De Financiëntoren in Brussel, waar onder andere de FOD Financiën en de FOD Sociale Zekerheid huizen. Beeld BELGA
De Financiëntoren in Brussel, waar onder andere de FOD Financiën en de FOD Sociale Zekerheid huizen.Beeld BELGA

Het aantal Federale Overheidsdiensten (FOD's) wordt afgebouwd. Dat is te lezen in het hoofdstuk Ambtenarenzaken van het federaal regeerakkoord. De Programmatorische Overheidsdiensten (POD's) verdwijen zelfs helemaal.

Het gaat om de POD 'Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid' en de POD 'Wetenschapsbeleid'.

Voor ambtenaren in een loketfunctie wordt een verbod ingevoerd voor tekens die een persoonlijke overtuiging weergeven, religieus, politiek of filosofisch.

undefined

Binnenkort ook uitzendarbeid bij overheid

Federale Overheidsdienst is de naam die de ministeries dragen sinds de hervorming onder de regering-Verhofstadt. Onder meer Financiën, Sociale Zekerheid en Mobiliteit hebben hun eigen FOD.

In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat er "een substantiële vermindering komt van het aantal FOD's, Openbare instellingen van Sociale Zekerheid, Instellingen van Openbaar Nut en het aantal entiteiten met minder dan vijftig voltijdse equivalenten".

Belangrijk voor de ambtenaren is dat de overstap tussen overheid en privé wordt versoepeld, en dat de verloning verder wordt afgestemd op evaluatie, functiewegingen en competentiemanagement. Er wordt ook wettelijk voorzien in uitzendarbeid bij overheidsdiensten en -bedrijven.

Verkleining van kantooroppervlakte

Langer werken wordt mogelijk gemaakt, door onder meer werkpostaanpassingen en permanente vorming. Er is in het akkoord ook veel aandacht voor thuiswerken en verkleining van de kantooroppervlakte. De quota voor onder meer personen met een handicap en vrouwen in topfuncties blijven gelijk.

De in de privésector geboekte productiviteitswinsten moeten worden gereflecteerd bij de overheid. Daarom wordt bij de FOD's een productiviteitsindicator op punt gesteld en publiek gemaakt. Elke taak die parallel vervuld wordt door meerdere structuren wordt geëlimineerd. Het aantal overheadfuncties in de totale federale overheid wordt gereduceerd.

"Katalysatoren van economische groei"

Overheidsbedrijven moeten financieel gezond zijn en "echte katalysatoren van economische groei". De openbare taken worden gedetailleerd vastgelegd in afdwingbare beheerscontracten met tussentijdse evaluaties. Voor de directieleden komt er meer prestatiegerichte variabele verloning.

Specifiek voor de postsector "zullen belangrijke beslissingen moeten worden genomen tijdens deze legislatuur", stelt het akkoord. Het gaat daarbij onder meer om de verdeling van kranten en tijdschriften. De regering beoogt hier "een maximale concurrentie met het oog op een optimale kwaliteit van de dienstverlening". De kost van Bpost voor de begroting moet omlaag, onder meer door het postbedrijf flexibiliteit te geven inzake prijsbepaling en het personeelsbeheer.

De Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) krijgt de opdracht na te denken over een herpositionering van de overheidsparticipaties "in functie van de schuldafbouw".

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234