Zondag 18/08/2019

Aantal coffeeshops daalt snel in Nederland

Beeld Photonews

Het aantal coffeeshops in Nederland is met bijna een kwart afgenomen sinds 1999. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksinstituut Intraval in opdracht van het aan de overheid gelieerde Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum.

Waren er in 1999 nog 846 coffeeshops in Nederland, in 2011 waren er nog maar 653 over. Dat zijn er 193 minder, oftewel 22,9 procent. De overgebleven coffeeshops staan in 104 gemeenten. Dat betekent dat er liefst 314 gemeenten geen coffeeshop binnen de grenzen hebben.

Ook valt op dat de coffeeshop in acht Nederlandse gemeenten volledig is verbannen. Bergen op Zoom, Middelburg, Roosendaal, Hulst, Oud-Beijerland, Landsmeer, Spijkenisse en Stichtse Vecht moeten het allemaal zonder coffeeshop stellen. Tegelijk zijn er gemeenten als Almere, Harlingen, Sudwest Fryslân, Kerkrade en Zwolle waar het aantal coffeeshops juist is gestegen. Almere spant de kroon; daar was in 1999 slechts één shop, nu zijn dat er vijf.

Volgens de onderzoekers zijn er coffeeshops gesloten "omdat de gedoogbeschikking is ingetrokken op basis van een negatief Bibob-advies, de eigenaar niet in staat was om een verklaring omtrent goed gedrag te laten zien of omdat één of meer AHOJ-G criteria zijn overtreden". De Wet BIBOB biedt gemeenten houvast om de integriteit van onder meer coffeeshophouders te toetsen. De AHOJ-G criteria zijn de voorwaarden waaronder de handel in softdrugs wordt gedoogd.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden