Vrijdag 16/04/2021

Stand van zakenCoronavirus

Aantal besmettingen en hospitalisaties daalt, wel weer bijna 2.000 patiënten in ziekenhuis

null Beeld Franky Verdickt
Beeld Franky Verdickt

De coronacijfers blijven stabiel in ons land. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano vanmorgen. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames daalt lichtjes, terwijl het aantal overlijdens opnieuw een beetje stijgt. Intussen liggen wel weer bijna 2.000 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Het aantal dagelijkse bevestigde besmettingen lag in de week tussen 27 februari en 5 maart op gemiddeld 2.336 per dag. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode een week eerder. Sinds het begin van de pandemie raakten al zeker 789.008 Belgen besmet.

Ook wanneer we de dagcijfers van de laatste week naast die van de week daarvoor leggen, zien we hoe de cijfers de laatste dagen erg gelijklopen met de van de vorige periode. Soms liggen ze een beetje hoger, soms een beetje lager. Op de laatste dag waarvoor er bevestigde cijfers zijn - vrijdag 5 maart - waren er 2.712 besmettingen, op vrijdag 26 februari waren dat er 2.833. De twee dagen ervoor was het omgekeerd.

Testen

Terwijl het aantal besmettingen min of meer stabiel blijft, is het aantal testen wel weer licht toegenomen: tot gemiddeld 43.433 per dag. Dat is 7 procent meer dan in de vorige periode van zeven dagen.

Dat maakt dat ook de positiviteitsratio blijft dalen: het aandeel positieve testen op alle afgenomen stalen bedraagt nu gemiddeld 6,13 procent.

Ziekenhuisopnames

Tussen 2 en 8 maart werden er elke dag gemiddeld 146,7 mensen met Covid-19 opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Dat is een lichte daling met 1 procent tegenover de vorige weekperiode.

Het totale aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 bedraagt nu 1.998 of 61 patiënten meer dan op zondag. Van hen liggen er 440 op intensieve zorg en dat zijn er 15 meer dan zondag. Dat het aantal patiënten in het ziekenhuis stijgt ondanks een daling van het aantal opnames, betekent dat er minder mensen ontslagen worden dan opgenomen.

Overlijdens

Het aantal overlijdens aan Covid-19 blijft ook rond hetzelfde cijfer schommelen, tot gemiddeld 26,3 per dag in de week tot 5 maart. Hier is sprake van een iets grotere stijging, met 11,5 procent. In totaal kostte het virus al aan 22.292 landgenoten het leven.

Vaccinaties

618.280 Belgen hebben ondertussen een of beide prikken van het coronavaccin gekregen. Dat is 5,4 procent van de volledige bevolking. 341.067 of 3 procent van de bevolking is volledig ingeënt.

In Vlaanderen zijn 407.003 inwoners minstens deels gevaccineerd, goed voor 6,14 procent van de bevolking. 212.882 onder hen (3,21 procent) zijn al volledig gevaccineerd.

Gemiddeld komen in België er elke dag een 18.285 vaccinaties bij, voornamelijk weer eerste dosissen nu de vaccinatiecentra zijn opgestart. Ook in de ziekenhuizen werden vorige week veel eerste prikken gezet bij het personeel, dat nu zo goed als volledig minstens een eerste keer gevaccineerd zou moeten zijn. Het record van het aantal toegediende vaccins staat op afgelopen donderdag, met voorlopig 38.096 inentingen.

In Vlaanderen staan deze week ongeveer 97.000 vaccinaties op de planning, een kwart minder dan vorige week (130.000). Dat komt vooral doordat de campagne in de ziekenhuizen zo goed als afgelopen is.

In de Vlaamse vaccinatiecentra staan er deze week 51.670 inentingen gepland, een stevige stijging tegenover de 21.500 van vorige week. Op de kaart kan u over de gemeenten bewegen om te kijken hoeveel vaccins uw centrum krijgt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234