Nieuws
Aantal Belgische vrouwen meldt menstruatieproblemen na coronavaccin: ‘Tijdelijk, ongevaarlijk en geen invloed op vruchtbaarheid’
Misschien is het u al opgevallen of wordt er in de vriendenkring over gesproken, maar een aantal mensen klaagt over menstruatiestoornissen na de coronaprik. Bij de een blijft de ongesteldheid tijdelijk uit, bij de ander is de menstruatie heviger dan ooit. Gynaecologen leggen uit hoe dat komt en verzekeren: het is volkomen ongevaarlijk.
In Nederland kwamen er al 17.000 meldingen binnen, in het Verenigd Koninkrijk 30.000. En ook na de boosterprik spreken ze in onze buurlanden van ‘tientallen’ meldingen per dag. In ons land zijn er bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) al 1.488 meldingen binnengekomen – op vele miljoenen gevaccineerde vrouwen. Het gaat om uiteenlopende klachten zoals een verkorte of verlengde cyclus, tussentijdse bloedingen, mildere of overvloedige menstruatie, menstruatie die meer of minder pijnlijk is of het tijdelijk uitblijven van de maandstonden.
Dr. Johan Van Wiemeersch van de Vlaamse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie stelt gerust en geeft er een wetenschappelijke verklaring aan. “Het vaccin zet ons immuunsysteem zwaar aan het werk en dat heeft – mogelijk – invloed op de hormoonspiegel en de af- en opbouw van het baarmoederslijmvlies, met soms als gevolg een veranderde menstruatie”, vertelt de gynaecoloog, die ook meteen bevestigt dat hij er meer en meer vragen over binnenkrijgt. “Dergelijke bijwerking is naar mijn weten nog niet bij andere vaccins voorgekomen, maar we tillen er niet zwaar aan omdat het van voorbijgaande aard is. Zo is uit studies gebleken dat het een tijdelijk verschijnsel is, niet gevaarlijk is en bovendien geen invloed heeft op latere vruchtbaarheid”, aldus Van Wiemeersch.
Lees ook
Mensen die een coronavaccin weigeren, doen dat vaak uit angst voor de bijwerking. Maar die is niet altijd reëel. Het ‘nocebo-effect’ is verantwoordelijk voor de meeste bijwerkingen van coronavaccins, stelt een nieuwe studie.
Met minstens 60.000 besmettingen maandag blijven de coronacijfers in België record na record breken. Wanneer komt de piek van de vijfde golf?
In Vlaanderen gaat de boostercampagne haar laatste weken in. Maar de boosterprik slaat niet aan in (armere) Brusselse gemeenten, en ook Antwerpen hinkt plots achterop.
Annelies Lust, gynaecoloog in het Sint-Augustinusziekenhuis in Antwerpen, treedt hem bij. “Mensen hebben natuurlijk schrik voor verminderde zwangerschapskansen, maar daar zijn tot nu toe geruststellende cijfers over”, benadrukt ze. “Er zijn namelijk evenveel zwangerschappen na vaccinatie als ervoor en dat is toch een belangrijk antwoord. Studies wijzen uit dat er mogelijks menstruatiestoornissen kunnen zijn na het vaccin, ja, maar die storing duurt gemiddeld één tot twee cyclussen en is bovenal volledig omkeerbaar.”
“Al moet er ook wel een nuance gemaakt worden. Het is niet omdat het in tijd gerelateerd is met het coronavaccin, dat het sowieso de oorzaak is. Menstruatiestoornissen komen ook door gewichtsschommelingen of stress. Psychische stress kan een grote impact hebben. Zelfs door de pil kan je soms plots geen regels meer krijgen”, aldus de gynaecoloog.
Maar wil dat dan wél zeggen dat menstruerende mensen die er na de vorige vaccins gevoelig aan waren telkens een periode van onregelmatigheid zullen ondervinden na een derde en eventueel vierde boosterprik? “Wat de boosterprik gaat geven, weet niemand. Daarvoor is er nog te weinig progressie in tijd”, besluit Van Wiemeersch.