Vrijdag 26/04/2019

Aantal bedrijfswagens laatste negen jaar met helft gestegen

Beeld photo_news

Het aantal bedrijfswagens in België is tussen 31 december 2006 en 31 december 2015 met 56 procent toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Brussels Studies Institute (BSI). Het aantal bedrijfswagens voor loontrekkenden steeg daarmee in 9 jaar tijd van 272.000 naar 425.000 exemplaren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal wagens die op naam van een rechtspersoon zijn ingeschreven (bedrijfswagens, dienstwagens, huurwagens,...) in diezelfde periode van 631.000 naar 831.000 exemplaren steeg. Dat is een toename van iets meer dan 31 procent.

"In het debat rond bedrijfswagens stuit men steevast op het probleem dat niemand precies weet hoeveel er feitelijk zijn. Dit onderzoek heeft nu voor het eerst concrete en bruikbare cijfers opgeleverd", klinkt het bij de onderzoekers.

De regelmatig aangehaalde cijfers onderschatten volgens de onderzoekers vaak de realiteit, doordat ze geen rekening houden met de bedrijfswagens van bedrijfsleiders. Dat zorgt voor een vertroebelde discussie van de mobiliteitsproblemen.

Via de resultaten van het onderzoek moeten nu ook de economische, fiscale, ecologische en mobiliteitsgevolgen van de bedrijfswagens geëvalueerd kunnen worden.

"Dit is extra relevant omdat de federale regering haar plan heeft aangekondigd om het huidige fiscaal aantrekkelijke systeem van de bedrijfswagens te vervangen door een mobiliteitsbudget", aldus de onderzoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.