Maandag 06/02/2023

werk

"Aantal bedienden met verhoogd risico op burn-out op 3 jaar tijd helft gestegen"

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Het aantal Belgische bedienden met een verhoogd risico op burn-out is in drie jaar tijd met ruim de helft gestegen. Vooral 35- tot 39-jarigen lopen een verhoogd risico. Dat blijkt uit onderzoek van Securex bij een representatief staal van 1.552 Belgische werknemers.

Redactie

Het aantal bedienden dat lijdt aan een verhoogd risico op burn-out, is tussen 2014 en 2017 met ruim de helft gestegen: van 10 procent naar bijna 17 procent. Zij zijn uitgeput, nemen mentaal afstand van hun werk en hebben minder zelfvertrouwen. Burn-out is het gevolg van een samenspel van factoren. De kern is vaak langdurige confrontatie met te veel werkstress en te weinig mogelijkheden tot recuperatie. Ook problemen en druk in de privésituatie, en een lage stressbestendigheid van de werknemer (door bijvoorbeeld perfectionisme, zwartkijken of te hooggespannen verwachtingen), verhogen het risico op burn-out.

Vooral jonge werknemers hebben een verhoogd risico, met een piek bij eind dertigers (19 procent bij werknemers jonger dan 35, 23 procent bij 35-39-jarigen en 14 procent bij werknemers vanaf 40). Uit het onderzoek blijkt dat dertigers meer dan hun jongere en oudere collega's met hoge werkdruk en werkbelasting te maken hebben.

Ook wie voltijds werkt, loopt sneller tegen een burn-out aan dan wie deeltijds werkt (18 procent vs 13 procent).

Arbeiders en bedienden lopen evenveel risico op een burn-out (17 procent dus), evenals kort en langer geschoolden, en leidinggevenden en hun teamleden. Ook mannen en vrouwen komen er evenveel mee in aanraking. Verder stelt het onderzoek geen verschillen vast tussen sectoren, regio's of bedrijfsomvang.

Signaal

"We moeten deze nieuwe cijfers ook een beetje nuanceren, want burn-out is steeds minder taboe. Daardoor geven werknemers waarschijnlijk gemakkelijker dan vroeger toe dat ze uitgeput zijn en zich 'opgebrand' voelen", zegt Heidi Verlinden, HR Research Expert bij Securex. "Toch is het een signaal. De overheid kan werkgevers ondersteunen bij de preventie van burn-out door de ontwikkeling van een juridisch kader dat maatwerk, job crafting, en tijds- en plaatsonafhankelijk werken faciliteert en ondersteunt. De overheid zet vandaag vooral in op het 'moet-verhaal', terwijl we zien dat dit niet helpt om het aantal burn-outs te beperken."

Naast preventiemaatregelen om de werkbelasting te verlagen, kunnen werkgevers ook de autonome motivatie van hun werknemers verhogen. Hermina Van Coillie, HR Research expert: "Elke maatregel die inzet op meer vertrouwen geven en daardoor het gevoel van autonomie verhoogt, een gevoel van verbondenheid geeft met de job, organisatie en collega's, of inspeelt op hun talenten en het werk meer ontplooiend maakt, zal ervoor zorgen dat werknemers minder vatbaar zijn voor burn-out."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234