Vrijdag 22/01/2021

Aantal asielzoekers in Europese Unie verdubbelde in 2015 tot 1,26 miljoen

Asielzoekers aan de Grieks-Macedonische grens nabij het Griekse dorp Idomeni.Beeld AFP

Het aantal mensen dat asiel aanvroeg in de Europese Unie is meer dan verdubbeld in 2015 tegenover het jaar voordien. Daardoor werd een recordaantal van 1.260.000 asielzoekers bereikt. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het agentschap voor de statistiek van de Europese Unie, vandaag bekendmaakte. Eén op de drie asielzoekers in 2015 was Syriër, gevolgd door Afghanen en Irakezen. Vandaag spoorde de Europese Commissie lidstaten aan dringend een akkoord te sluiten over de herverdeling van de asielzoekers. De commissie riep de betrokken lidstaten ook op alle interne Europese grenscontroles tegen november op te heffen en meer aandacht te besteden aan de bescherming van de buitengrenzen.

De Europese migratiecommissaris Dimitris Avramopoulos beklemtoonde dat Europa alles in het werk moet stellen om Schengen te vrijwaren omdat die decennialang voor Europese integratie heeft gezorgd.

"Alles wat we de voorbije 60 jaar hebben bereikt, staat op het spel. We moeten alles doen wat we kunnen om die verwezenlijkingen te beschermen", aldus Avramopoulos.

Het actieplan dat hij opstelde roept lidstaten op hun grenscontroles zo snel mogelijk op te heffen "met november 2016 als duidelijke streefdatum".

Noodsituaties
Sinds september vorig jaar hebben acht landen opnieuw grenscontroles ingevoerd om te verhinderen dat grote aantallen vluchtelingen en migranten het land binnenkomen.

Avramopoulos erkende dat die controles stroken met EU-regels die stellen dat open grenzen kunnen gesloten worden wegens noodsituaties. Maar hij drong er ook op aan dat die landen hun grenzen zo snel mogelijk opnieuw zouden openstellen. Tegelijk wil hij de controles aan de buitengrenzen opvoeren.

"We kunnen Schengen niet vrijwaren als we onze buitengrenzen niet doeltreffend beheren", aldus Avramopoulos.

De Europese migratiecommissaris Dimitris Avramopoulos dringt er op aan dat de interne grenscontroles worden opgeheven en dat er werk wordt gemaakt van het beheren van de Europese buitengrenzen.Beeld EPA

Turkije
Het Europese herverdelingsplan gaat uit van de veronderstelling dat Turkije beslissende stappen zal nemen om het aantal vluchtelingen terug te dringen dat vanuit Turkije de oversteek naar Griekenland maakt. Maandag ontmoeten EU-leiders de Turkse premier Ahmet Davutoglu tijdens een top in Brussel. Daar hopen ze sluitende beloftes te krijgen van Turkije om de aantallen terug te dringen, in het bijzonder die van mensen die geen aanspraak kunnen maken op asiel in Europa.

De voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, die gisteren economische migranten opriep weg te blijven uit Europa, ontmoet vandaag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Ankara.

Nefast voor Afghanen
De impact van het nieuwe migratiebeleid zal vooral voor Afghanen nefast zijn. Heel wat Europese landen stellen dat Afghaanse vluchtelingen niet meer in aanmerking komen voor asiel, in tegenstelling tot Syriërs en Irakezen.

De cijfers van Eurostat tonen dat Afghanen de tweede grootste groep asielzoekers waren in 2015. In 2015 vroegen 178.200 Afghanen asiel aan in Europa. Na hen vormen Irakezen de grootste groep, met 121.500 asielaanvragen in het voorbije jaar. Dat waren er meer dan zeven keer zoveel als in 2014. Daarnaast zochten kleinere aantallen Kosovaren, Albanezen, Pakistanen, Eritreërs en Nigerianen asiel in Europa.

Hongarije
Meer dan een derde van alle asielaanvragers trok in 2015 naar Duitsland, gevolgd door Hongarije en Zweden. Per hoofd van de bevolking ontving Hongarije de meeste aanvragers (17.699 per miljoen inwoners). Zweden ontving 16.016 asielzoekers per miljoen inwoners. De Hongaarse premier Viktor Orbán liet een hek bouwen aan de Hongaars-Kroatische grens en zwoer dat hij niet zal instemmen met opgelegde quota in het Europese herverdelingsplan.

Avramopoulos blijft erbij dat alle lidstaten de Europese wet moeten naleven waarop die verdeelquota gebaseerd zijn.

Vrijwillig
Een verplicht herverdelingsplan zal op korte termijn wellicht niet werken. Eerder deze week verklaarde de Turkse ambassadeur voor de EU, Selim Yenel, dat er een consensus groeit om de herverdeling op vrijwillige basis te laten gebeuren. In het BBC-programma 'Hard Talk' stelde hij dat Europa "zijn zaken op orde moet stellen".

Hij vergeleek "de paniek en de chaos" in de Europese Unie met Turkije, waar meer dan 2.5 miljoen vluchtelingen gehuisvest zijn. "Een Unie van 500 miljoen inwoners kan niet om met 1 miljoen vluchtelingen terwijl wij er meer dan 2.5 miljoen hebben. Dat verbaast me enorm", zei Yenel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234