Maandag 21/09/2020

Aantal asielaanvragen blijft ook in augustus pieken, maar helft wordt afgewezen

Een lange rij mensen staat bij de Dienst Vreemdelingenzaken aan te schuiven. Archieffoto. Het aantal asielaanvragen is ook in de maand augustus gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken.Beeld Photo News

Het aantal asielaanvragen in ons land blijft pieken. In augustus waren er 2.368, nog eens 200 meer dan de maand voordien. En juli was al een record. Amper 55% van die aanvragen leidt ook tot een erkenning als vluchteling in ons land.

Vergis u niet: de recordcijfers van juli en augustus zijn niét de voorbode van een nieuwe asielcrisis. Op het toppunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, kwamen er 39.064 vluchtelingen naar België. In 2016 was dat aantal al gedaald tot 14.670, vorig jaar was er met 15.337 aanvragen een lichte stijging te merken. Eind 2013, dus vóór de grote crisis, zat het aantal asielaanvragen rond de 12.000.

Zomereffect

Al valt het op: zat het cijfer dit jaar maandelijks rond de 1.700 aanvragen, steeg het in juli en augustus plots naar ruim 2.100 en 2.300 - een stijging van meer dan 20%. Het was al van januari 2016 geleden dat nog zoveel mensen in ons land internationale bescherming zochten. Feit is wel dat de zomermaanden altijd een piek laten noteren in de statistieken.

De meeste aanvragen komen nog steeds van Syriërs, gevolgd door Palestijnen. In Syrië woedt er rond de stad Idlib nog altijd een heftige strijd tussen rebellen en Assad-getrouwen. In Palestina kampen mensen door het grensgeweld aan de Gazastrook met een groot tekort aan drinkwater, gezondheidszorg, stroom, bouwmaterialen en zaaigoed. In vergelijking met juli waren er in augustus wel meer Irakezen dan Afghanen.

Let wel, de asielaanvraag is slechts de eerste stap in de hele procedure. In 2018 kreeg amper 55% van de asielzoekers een positieve beslissing van het Belgische Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen. Uit een steekproef bij de Dienst Vreemdelingenzaken bleek overigens ook dat 64% van de vluchtelingen liegt bij de asielaanvraag - over zijn identiteit, afkomst, afgelegde route of leeftijd.

Asielhoppers

Voor staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is de stijgende stroom in ons land te wijten aan twee fenomenen. Eén: het ontbreken van een gesloten buitengrens van de EU. "Want men blijft boten met illegale migranten binnenhalen en toelaten in Europese havens. Italië is nu gesloten, maar de stroom heeft zich verlegd naar Spanje. Zo blijven we dweilen met de kraan open", meent Francken. Daarnaast zijn er 'asielhoppers' - mensen die in meerdere landen een asielaanvraag hebben lopen. De Dublin-procedure stelt dat een kandidaat-asielzoeker bescherming moet vragen in het eerste veilige land waar hij of zij voet aan wal zet. Doorgaans dus in een lidstaat aan de Middellandse Zee, maar veel migranten reizen door naar West-Europa. "Het Dublin-systeem loopt mank", zegt Francken. "We krijgen veel te veel aanvragen te verwerken van personen die in andere landen werden afgewezen. Die proberen we zo snel over te brengen naar dat eerdere asielland, maar daarvoor zijn we afhankelijk van de medewerking van dat land. De Europese richtlijnen zijn onwerkbaar laks en moeten dringend op de schop. Ik kan niet wachten tot de volgende Europese Raad om opnieuw op die nagel te slaan, samen met lidstaten als Oostenrijk."

In oktober staat het Dublin-dossier weer op de Europese agenda.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234