Woensdag 22/01/2020

Keulen

Aantal aangiftes Keulen toegenomen tot 516

Een politieagent en een vrouw voor het station in Keulen. Beeld GETTY

Het aantal aangiftes vanwege diefstal of aanranding rond de jaarwisseling in Keulen is zondag gestegen naar 516. De Keulse politie liet zaterdag al weten dat het eerder genoemde aantal van 170 aangiftes was verdubbeld tot 379. In zo'n veertig procent van de ruim vijfhonderd aangiftes wordt melding gemaakt van seksuele delicten.

De politie in Keulen hield zaterdagavond in Gütersloh, nabij Bielefeld, een 19-jarige Marokkaan aan die in het bezit was van een telefoon die in de nieuwjaarsnacht in Keulen werd gestolen van een 23-jarig slachtoffer. De man zat sinds begin 2013 al meerdere malen vast voor diverse delicten. De politie heeft daarnaast nog negentien personen in beeld als verdachte, maar is met onder meer videobeelden en getuigenverklaringen nog op zoek naar meer bewijs om concrete misdaden aan de verdachten te kunnen linken.

Ook in andere Duitse steden werden rond de jaarwisseling soortgelijke incidenten als in Keulen gemeld. Het aantal aangiftes dat werd gedaan in Hamburg steeg zondag naar 133. In Frankfurt am Main kwamen tot op heden vijftien aangiftes binnen.

Meer over Keulen

Keulen kampt al langer met imago van schandalen en groeiende onveiligheid: "Het carnaval werkt in Keulen, de politie niet" (+)

Wordt Keulen een kantelpunt in het asieldebat? De geesten lijken rijp voor harde maatregelen (+)

Agressie tegen vrouwen: seksueel geweld is van alle tijden en alle streken (+)

"Vooraf georganiseerd"

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas zei eerder vandaag niet uit te sluiten dat de misdrijven in Keulen en andere steden tijdens de jaarwisseling met elkaar samenhangen. Dat zei hij in de Duitse krant Bild am Sonntag. Het aantal aangiftes van beroving en aanranding ligt in Keulen inmiddels op 516. Maas: "Je maakt me niet wijs dat de incidenten in Keulen niet vooraf zijn georganiseerd."

Met deze uitspraak verstevigt Maas zijn eerdere vermoedens. Op dinsdag stelde hij dat "het erop lijkt" dat er sprake is van georganiseerde misdaad, nu zegt hij daar vanuit te gaan. Bild am Sonntag zegt vertrouwelijke politiegegevens te hebben ingezien, waaruit blijkt dat de daders op sociale media opriepen om naar Keulen te komen.

Op Oudejaarsavond verzamelde zich een grote groep mannen op het stationsplein in Keulen. Tientallen van hen vormden groepen om vrouwen te omsingelen, te betasten en te beroven. Inmiddels zijn er 516 aangiftes binnen, waarvan 40 procent om seksueel geweld, verbaal of lichamelijk, gaat. De afgelopen dagen bleek dat vergelijkbare ongeregeldheden zich ook in andere Duitse steden hebben voorgedaan, waaronder Hamburg.

Minister Heiko Maas. Beeld EPA

Link met asielzoekers

De minister waarschuwt ervoor de schuld in de schoenen van alle migranten te schuiven. "Op basis van afkomst bepalen of iemand geneigd is misdrijven te plegen, vind ik gevaarlijk. Natuurlijk zijn er onder de meer dan een miljoen asielzoekers ook criminelen. Dat wil echter niet zeggen dat het aantal misdrijven buitenproportioneel is gestegen door de komst van asielzoekers."

Desalniettemin kijkt Maas samen met de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Mazière naar wetgeving die het uitzetten van criminele asielzoekers makkelijker maakt. Volgens de Duitse wet mag een asielzoeker worden uitgezet als hij een celstraf van meer dan drie jaar krijgt. In het nieuwe voorstel wordt dit minimum verlaagd. Vrijdagavond sprak bondskanselier Merkel haar steun voor het plan uit.

De ministers onderzoeken of Duitse wet een snellere uitzetting toelaat: die schrijft namelijk voor dat een vluchteling bij uitzetting in zijn land van herkomst niet in gevaar moet zijn.

Politie voor het station in Keulen. Beeld GETTY

Onderzoekscommissie

Het parlement van Noord-Rhijnland-Westfalen (NRW) wacht intussen op een verklaring van NRW-minister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger. Hij moet uitleggen waarom de informatievoorziening vanuit de Keulse politie zo laat was, en op sommige punten onjuist.

Parlementariër Christian Lindner stelt tegenover Bild: "We willen weten of de politie bewust zaken achterhield. Als hij het maandag niet kan uitleggen, stellen we een onderzoekscommissie in."

De vertrokken Keulse politiechef Albers blijft flink onder vuur liggen. Minister Jäger zette hem vrijdag op non-actief. Volgens de burgemeester van Keulen, Henriette Reker, heeft zijn nalatige optreden "het vertrouwen in de Keulse politie ernstig geschonden".

"Interne politieverslagen, interviews met politiebronnen en verklaringen in de media geven een heel ander beeld van de gebeurtenissen van nieuwjaarsnacht dan de informatie die de leiding heeft gegeven", zei ze in een officiële verklaring.

De Zwitserse kunstenares Milo Moire protesteerde vrijdag naakt tegen de aanrandingen in Keulen. Beeld ANP

Pegida-protest

Een grote demonstratie van anti-islambeweging Pegida en het extreemrechtse Pro Köln tegen de aanrandingen werd zaterdagmiddag resoluut beëindigd door de politie in Keulen. Met een waterkanon werden de honderden demonstranten uiteen gejaagd.

Drie politieagenten en een journalist raakten gewond, meldt de Duitse nieuwszender Tagesschau op gezag van de politie. Volgens ooggetuigen waren er nog meer gewonden, met snijwonden in hun gezicht. Er was een politiemacht van meer dan 2.000 agenten op de been, die meerdere arrestaties verrichtte.

De politie gebruikt pepperspray om Pegida- en Hogesa-betogers (Hooligans against Salafists) terug te drijven. Beeld GETTY
Ook het waterkanon werd ingezet. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234