Dinsdag 09/08/2022

Coronacommissaris

Aanstelling Pedro Facon als coronacommissaris op applaus onthaald: ‘Briljante keuze’

null Beeld RV
Beeld RV

Pedro Facon, directeur-generaal van de FOD Volksgezondheid, wordt de eerste ‘coronacommissaris’ van ons land. Dat bevestigde premier Alexander De Croo (Open Vld) zonet op een persconferentie na een Overlegcomité. Facon moet de strijd tegen het virus beter helpen coördineren en krijgt daarvoor een vast team rond zich. Om 17.30 uur begint de persconferentie na het Overlegcomité.

SKE en BW

De kogel is dus door de kerk: Facon wordt de eerste coronacommissaris van ons land. Deze middag lekte al uit dat hij voorgedragen zou worden op het Overlegcomité tussen de deelstaten en de federale regering. Dat is nu ook gebeurd. Facon krijgt ook een adjunct naast zich, de Franstalige Carole Schirvel.

De Croo spaarde op de persconferentie de lovende woorden voor de nieuwe coronacommissaris niet. Hij noemt hem een “sleutelfiguur” en “alom gerespecteerd en gewaardeerd”.

De coronacommissaris is een nieuwe functie, die door de regering-De Croo in het leven wordt geroepen om het coronabeleid te stroomlijnen. Facon zal vooral logica en richting moeten terugbrengen in het kluwen aan taskforces, overlegorganen en adviescomités in de strijd tegen het coronavirus. “Het is de bedoeling dat hij de spil wordt van het coronabeleid. Hij moet de olie in de machine zijn om de samenwerking tussen de entiteiten van ons land vlot te laten verlopen,” aldus De Croo. Ook zal Facon de opdracht krijgen om de coronabarometer te operationaliseren die al grotendeels uitgewerkt werd in de adviesgroep Celeval.

Facon staat al maandenlang in de frontlinie tegen het coronavirus. Hij speelde onder meer een belangrijke rol bij de transformatie van de ziekenhuizen in de eerste golf van de pandemie. In sneltempo werden toen honderden extra bedden voorzien op de intensieve zorgen, en werden coronapatiënten in gescheiden ziekenhuisafdelingen ondergebracht. Sinds kort maakt Facon ook deel uit van de Celeval, de federale evaluatiecel die de Nationale Veiligheidsraad adviseert.

Wie is Pedro Facon?

- 39 jaar

- Geboren in Kortrijk, woont in Beersel

- Samenwonend

- Master politieke wetenschappen (KU Leuven)

- Onderzoeker Instituut voor de Overheid (KU Leuven)

- Adviseur strategie en organisatie Rijksinstituut voor ziekte-en invaliditeitsverzekering (RIZIV) 2005-2013

- Kabinetschef gezondheidszorg minister Maggie De Block (Open Vld) 2013-2017

- Directeur-generaal gezondheidszorg bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid

Collega’s roemen Facon om zijn werkkracht, zijn ijver en zijn kennis. Microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) noemt de keuze voor de nieuwe coronacommissaris “geweldig, briljant.” Goossens ziet in Facon onder meer een figuur die het noorden en het zuiden van het land kan verenigen. “Het maakt me zeer gelukkig. Ik heb het gevoel dat Vlaanderen en Wallonië een beetje uit elkaar drijven in het coronadebat. In Franstalig België maakt men zich veel minder zorgen dan in Vlaanderen. Er waait daar een andere wind.”

Ook viroloog Marc Van Ranst is enthousiast. “Pedro is een specialist in het optimaal laten samenwerken van de verschillende “gefedereerde entiteiten” in ons land”, schrijft hij op Twitter. “Hij kent zijn weg in de overheid, kabinetten en administraties. Tijdens deze crisis organiseerde hij zeer goed de ziekenhuissector.”

‘Tijd en energie verspild’

Een van de stokpaardjes van Facon is dat de complexe bevoegdheidsverdeling in dit land het coronabeleid aanvankelijk stokken in de wielen gestoken heeft. “Er is in deze crisis ontzettend veel tijd en energie verspild”, zei Facon medio mei zelf in een interview met De Morgen. “Ik wil geen verwijten maken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen zijn uiterste best doet en ik werk graag en goed samen met de collega’s van de deelstaten, maar de structuren bemoeilijken de samenwerking.”

null Beeld Francis Vanhee
Beeld Francis Vanhee
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234