Zaterdag 21/05/2022

Aanstekelijke fragmenten uit het werk van Gorik Lindemans

Strombeek

Van onze medewerkster

Christine Vuegen

In het Cultureel Centrum van Strombeek heeft de Brusselse kunstenaar Gorik Lindemans heel aanstekelijk fragmenten van zijn oeuvre uitgestrooid. Daartoe behoren zowel een zelfportret uit 1960, getekend toen hij vier jaar was, als directe ingrepen in deze ruimte. Het is een tentoonstelling om te stelen, zo kun je zeggen. 'Gorik om te stelen' is echter letterlijk op te vatten. Een farde met die titel ligt voor het inkijken op een tafeltje. Het is een verzameling van projecten en ideeën, te beginnen met 'Adorata'. Dat realiseerde Lindemans ooit onder de vorm van een folder, zo'n supermarktreclame met producten eindigend op de letter a. De lijst met 'Belga' of ook 'Europalia' kan altijd worden aangevuld. Dat resulteert dan in een "mooi portret van de commercieel-communicatief denkende mens van de 20ste eeuw". Onzelfzuchtig geeft de kunstenaar de volmacht om al zijn ideeën vrijelijk te kopiëren en uit te voeren.

De titel van de tentoonstelling, 'Verloren tijd (o.a.)', is ontleend aan de diaprojectie Verloren tijd in de bouw, beelden van bouwterreinen uit de periode toen de kunstenaar als bouwvakker aan de kost kwam. We spreken zo snel van verloren tijd, alsof de tijd meteen iets moet opleveren. Soms zijn de schijnbaar nutteloze momenten noodzakelijk om iets tot stand te brengen. Lindemans' 'verloren tijd' leverde ten slotte een kunstwerk op.

Lindemans' oeuvre is niet zozeer een onderzoek naar de tijd, maar naar de waarneming. Indirect speelt de tijd uiteraard mee, aangezien hij sporen bij elkaar sprokkelt van onze maatschappij, tekens van deze tijd en van zijn eigen leefwereld. Hoewel hij het expliciet autobiografische mijdt, beschouwt hij elke tentoonstelling als een zelfportret op dat ogenblik van zijn leven.

Het enige werk dat de tijd concreet voorstelt, is de agenda die hij vorig jaar ontwierp. De twaalf maanden vormen een klok, zodat het aftellen tot 2000 zich spreidt over het hele jaar. Op vraag van Luk Lambrecht, kunstcriticus voor De Morgen en sinds kort ook tentoonstellingsprogrammator in het Cultureel Centrum van Strombeek, bouwde Gorik Lindemans deze tentoonstelling op rond de tijd. Op de grote ramen is een peepshow geïnstalleerd, een uitzicht op het verglijden van de maanden. Door de kijkers is een dia te zien van het achterliggende deel van het Gemeenteplein, telkens gefotografeerd in een andere maand. Even wordt de vluchtige tijd vastgelegd. Dat gebeurde ook in vier schilderijen uit 1993, overgeschilderde foto's die het wisselen van de seizoenen aangeven.

De kunstenaar koestert het kind in de mens en voert ons terug naar die 'wonderjaren'. Het lezen van nieuwjaarsbrieven en het uitpakken van cadeautjes trekken voorbij in de diavoorstelling Nieuwjaar '96. In een vitrine met alle dia's van de Wandelingen van kabouter Pim hangen enkele van die op kabouterhoogte gefotografeerde natuurbeelden uit. Zo blijft de kunstenaar het wonderlijke opzoeken in het alledaagse.

Als grafisch ontwerper maakte Lindemans onder meer affiches voor het dansgezelschap Rosas en illustreerde hij kinderboeken. Sinds 1988 ontwerpt hij elk jaar een agenda. Alle agenda's liggen tijdens de kerstvakantie, na afloop van de tentoonstelling, te kijk in het Cultureel Centrum. Op dit moment wordt de recentste creatie voorgesteld, een feestelijke verzameling van maanden verschenen bij de Brusselse uitgever Plaizier. Het zakje confetti is afkomstig van de kleurrijke bladen, die minder en minder perforaties hebben naarmate het jaar vordert en de 2000-euforie afneemt. Dit handgemaakte boekje op 280 exemplaren ligt ook in de etalage van Plaizier in de Spoormakersstraat in Brussel.

Gorik Lindemans, 'Verloren tijd (o.a.)': tot 19 december (met een appendix tot 3 januari 2000) in het Cultureel Centrum Strombeek, Gemeenteplein, Grimbergen. Dagelijks van 10 tot 22 uur.

De kunstenaar koestert het kind in de mens en voert ons terug naar die wonderjaren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234