Dinsdag 27/10/2020

Aanslagencommissie neemt serene start

Ondanks een woelige prelude is de aanslagencommissie sereen van start gegaan. Dat had uiteraard te maken met het feit dat tijdens de eerste zitting de hulpverlening van 22 maart onder de loep werd genomen: een politiek neutraal thema.

De allereerste getuige van de parlementaire onderzoekscommissie over de terreuraanslagen was provinciegouverneur Lode De Witte (sp.a) van Vlaams-Brabant. De Witte was in de eerste uren na de aanslagen verantwoordelijk voor de coördinatie van de hulpdiensten en de samenwerking met Brusselse urgentie-verantwoordelijken.

De keuze om met dit thema te beginnen, is evident. Op de hulpverlening van 22 maart valt niet echt veel aan te merken - die was snel en massaal. Amper enkele minuten na de twee bommen op Zaventem stond al een brandweerwagen voor de getroffen vertrekhal en een kwartier later arriveerden drie MUG-ziekenwagens en tien gewone ambulances.

Voor de zitting had Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (DéFI) nog geprobeerd om De Witte in een lastig parket te brengen door te beweren dat de communicatie tussen Vlaamse en Brusselse urgentiediensten gebrekkig was waardoor er onvoldoende ziekenwagens naar Zaventem zouden zijn gestuurd.

Een verbaasde De Witte pareerde de kritiek en stelde dat het in zulke crisissituaties goed is om een aantal ambulances in reserve te houden.

Dat laatste werd later verduidelijkt door Erik Engels, coördinator van de 112-centrale van Vlaams-Brabant. Engels legde uit dat het bij zo'n grote ramp cruciaal is om het bestaande medisch urgentieplan te respecteren en om niet te beginnen freewheelen. "We hebben de hulp van Brussel niet geweigerd maar hebben wel afspraken gemaakt om een aantal hulpdiensten in reserve te houden. Toen we om 9:05 uur hoorden dat er zich in het metrostation van Maalbeek een tweede incident had voorgedaan, konden we die reserve aanwenden om gepast te reageren."

Afgezien van deze kleine rimpeling verliep de eerste zitting van de aanslagencommissie bijzonder kalm. Het onstuimige voorspel waarbij de experts Brice De Ruyver en Cyrille Fijnaut hun medewerking weigerden omdat sommige commissieleden hun onafhankelijkheid betwistten, leek haast vergeten.

Of de commissieleden deze sereniteit ook in de toekomst zullen bewaren, moet nog blijken. Wanneer over enkele weken de wortels van de radicalisering, de werking van de inlichtingendiensten en de efficiënte van de Brusselse politie aan bod komen, zal blijken of deze commissie shockproof is en in staat om haar werkzaamheden op het einde van de rit af te ronden met heldere beleidsaanbevelingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234