Zondag 16/05/2021

Aanslag treft Syrisch regime in het hart

Bij een zelfmoordaanslag op een veiligheidstop zijn de defensieminister, een topgeneraal en de schoonbroer van president Bashar al-Assad gedood. Volgens sommige berichten kwam ook de minister van Binnenlandse Zaken om. Het is de zwaarste klap voor het regime sinds de opstand in maart 2011 begon.

Achttien juli is een zwarte dag geworden voor het Syrische regime. Met één klap verloor de Syrische president Bashar Al-Assad op deze woensdag zijn defensieminister, Daoud Rajha, en zijn schoonbroer, Assaf Shawkat, die vice-defensieminister was. Hun dood werd door de Syrische staatstelevisie omgeroepen. Later werd ook bevestigd dat generaal Hassan Turkméni aan zijn verwondingen bezweek. Volgens onbevestigde berichten zou ook minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Ibrahim Al-Chaar zijn omgekomen, volgens andere informatie is hij zwaargewond zoals andere topfiguren - onder wie de chef van de beruchte veiligheidsdiensten, Hicham Ikhtiar.

Vulkaan

Volgens de Syrische overheid ging het om een zelfmoordaanslag, gepleegd door een lijfwacht. Hij liet zijn explosieven ontploffen in een vergaderruimte tijdens een ontmoeting van het 'Bureau van Nationale Veiligheid' onder voorzitterschap van Turkméni. Daarin zetelden de ministers, topmilitairen en leden van de inlichtingendiensten die al sinds maart vorig jaar de bloedige repressie tegen de vreedzame oppositie én de gewapende rebellie coördineren.

De aanslag is opgeëist door twee rebellenbewegingen, het FSA en een islamistische fractie. "Ziehier de vulkaan waar we het over hadden, dit is nog maar het begin", verklaarde FSA-woordvoerder, kolonel Kassim Saadeddine, in een verwijzing naar Operatie Vulkaan - het rebellenoffensief dat sinds zondag in Damascus begon. Volgens het FSA ging het overigens niet om een zelfmoordaanslag, maar een binnengesmokkelde bom. Op Facebook eiste Lioua Al-Islam('Brigade van de Islam') de politieke moorden op. Zij verklaarden "de controlekamer van de crisis in Damascus" te hebben getroffen.

De aanslag kan een belangrijk kantelmoment worden in het bloedige conflict. Assad benoemde weliswaar meteen een nieuwe defensieminister - Fahd Al-Freij, tot gisteren chef van de generale staf - maar zijn regime werd zwaar in het hart geraakt. Voor het eerst sinds het begin van de opstand in maart 2011 werden er topfiguren van zijn bewind letterlijk op zijn drempel vermoord. Het Bureau van Nationale Veiligheid kwam bijeen in een bolwerk van de beruchte veiligheidsdienst Mukhabarat in de centraal gelegen wijk Rawda, op een boogscheut van het presidentieel paleis. Nu in de zwaarst bewaakte vestingen van Damascus van binnenuit een aanslag werd gepleegd zal niemand van de elite zich nog volstrekt veilig voelen. Ook het onderlinge wantrouwen in het veiligheidsapparaat, al gevoed door het overlopen van hoge militairen naar de oppositie, zal nog groeien.

Het Syrische regime nam gisteren meteen wraak. De nieuwe defensieminister noemde zich in een dreigende verklaring "vastberadener dan ooit om alle vormen van terrorisme te confronteren en elke hand die de nationale veiligheid bedreigt te zullen afsnijden". In de loop van de dag vuurden gevechtshelikopters raketten af op het centraal gelegen Midan-district, de voorstad Kfar Batna en het Palestijnse kamp Yarmouk op de zuidgrens van Damascus. Andere heli's vuurden machinevuur op de districten Hajar al-Aswad en de wijk Jobar, gelegen naast het centraal gelegen en wereldberoemde Abbasiden Plein.

Ook de opstandelingen voerden hun strijd in Damascus op. In de hoofdstad werden gisteren vijf explosies gehoord nabij een militaire basis van de beruchte Vierde Divisie, die afgelopen februari achter het bloedig beleg van Homs zat. Hun 15.000 elitesoldaten staan onder het persoonlijk bevel van de broer van de president, Maher. Het FSA zei de militaire basis te hebben aangevallen. Later toonde de Arabische televisiezender Al Arabiya tijdens een rechtstreekse uitzending ook de bestorming van een veiligheidspost in Hajar Al-Aswad.

Waarnemers werkloos

Het escalerende geweld vond plaats terwijl de Veiligheidsraad bijeenkwam om zich te beraden over nieuwe sancties tegen het Syrische regime. Een stemming werd verdaagd naar vandaag, omdat permanente leden Rusland en China als bondgenoten van Assad met een veto blijven dreigen. De ontwerpresolutie die nieuwe strafmaatregelen tegen het Assad-regime mogelijk maakt moet ook de missie van 300 ongewapende VN-waarnemers verlengen. Zij zitten werkloos in hun Syrische hotelkamers. Hun mandaat werd vorige maand door de VN opgeschort door het toenemende geweld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234