Woensdag 13/11/2019

Aanslag tegen vorstenhuis in Apeldoorn maakt zeven doden, onder wie 38-jarige aanvaller

Dader viseerde koninklijke familie

De bestuurder van de auto die op Koninginnedag in volle vaart op het publiek inreed, is in de nacht van donderdag op vrijdag aan zijn verwondingen overleden. Karst T. (38) kon niet meer ondervraagd worden. Nederland blijft achter met het ene zinnetje dat de man prevelde na zijn dodemansrit: 'Ik wilde de koninklijke familie raken.'

Door Marjan Justaert

APELDOORN/BRUSSEL l Met zijn overlijden vervalt ook het strafonderzoek tegen Karst T. uit het Gelderse dorpje Huissen. Bij het drama op Koninginnedag vielen zeven doden, onder wie de dader, en meerdere gewonden.

Een rustige, veeleer teruggetrokken man. Proper en intelligent. Geen gerechtelijke of psychiatrische antecedenten. Zo omschrijven kennissen en buren hem. Maar ook: 'een vreemde snuiter'. Iemand die net ontslagen was op zijn werk en de jongste tijd geïrriteerd reageerde. De 38-jarige Karst T. uit Huissen (Gelderland) reed op donderdagmiddag rond 12 uur tijdens de viering van Koninginnedag dwars door de menigte heen, richting de open bus waarin de koninklijke familie werd vervoerd. De auto miste de bus en kwam uiteindelijk tot stilstand tegen het monument De Naald op het kruispunt van de Loolaan en de Jachtlaan in Apeldoorn. "Hij zei enkel dat hij het gemunt had op het vorstenhuis, daarna verloor hij het bewustzijn", aldus hoofdofficier van Justitie Ludo Goossens.

Tijdens zijn dollemansrit doodde T. vier mensen en raakten minstens dertien anderen gewond. Gisteren bezweken nog twee andere slachtoffers aan hun verwondingen en liet ook Karst T. zelf het leven. Zijn aanslag werd live gevolgd door duizenden ooggetuigen en liefst 2,4 miljoen televisiekijkers.

Karst T. (°maart 1971) woonde sinds twee jaar op een appartement aan de Burchtgracht in Huissen. Hij had zijn huur per 1 mei opgezegd omdat hij het bedrag (580 euro per maand) niet meer kon ophoesten. Nog die dag zouden er nieuwe huurders komen. Volgens de verhuurster was de man enkele maanden geleden ontslagen. Hij werkte 's nachts in de beveiligingssector en studeerde overdag.

T.'s overbuurman Henk Smit herkende de auto van Karst op televisie. "Heel raar om die zwarte Suzuki opeens voorbij te zien schieten. Het was een vreemde snuiter, het leek wel of hij ze niet allemaal op een rij had." Maar buurvrouw Sandra omschrijft hem in de Volkskrant dan weer als een 'keurige, beleefde man'. Soms kleedde hij zich alternatief, aldus kennissen. Dan droeg hij broeken met opgerolde pijpen en hoge zwarte schoenen en schoor hij de zijkanten van zijn hoofd kaal. Sinds kort ging het niet meer zo goed met T.: hij had zich helemaal teruggetrokken en beantwoordde geen telefoontjes meer. "De laatste tijd gedroeg hij zich vreemd", zegt buurman Jan Derksen voorzichtig. "Toen de nieuwe huurster vroeg of ze alvast de vloer mocht komen opmeten, reageerde hij kortaf. Hij stond niet toe dat er mensen bij hem binnenkwamen."

Volgens burgemeester Harry de Vries van de gemeente Lingewaard was T. evenwel geen einzelgänger of zonderling. "Het was niet iemand die actief deelnam aan de samenleving, maar ook niet iemand die met de gordijnen dicht leefde", aldus de burgemeester. "De bewoners kwamen regelmatig bij elkaar over de vloer en er was sprake van normaal contact"

Nooit agressief

In het acht kilometer noordelijker gelegen Velp, waar T. tot 2007 woonde, weten buurtbewoners evenmin veel van hem. "We kwamen elkaar soms tegen in café 't Pintje hier in Velp", vertelt Richard Kwinten. "We dronken een biertje en blowden regelmatig, maar ik heb hem nooit iets agressiefs horen zeggen, al helemaal niet over het koningshuis." Volgens het lokale blad De Gelderlander groeide Karst T. op in De Liemers, het oosten van de provincie Gelderland. Zijn vader werkte als gemeenteambtenaar.

De dader was geen bekende van politie en justitie, en had een blanco strafblad. Gisterenochtend deelde het Openbaar Ministerie mee dat er geen explosieven zijn aangetroffen in T.'s woning in Huissen. Ook zijn er geen aanwijzingen dat hij handlangers had.

In Apeldoorn stroomden gisteren duizenden mensen toe om bloemen neer te leggen op de plaats van de feiten en om het rouwregister te tekenen. 's Avonds vond er een grote herdenkingsviering plaats in de Grote Kerk. Wanneer de slachtoffers begraven worden, wil het Openbaar Ministerie nog niet kwijt. Op het lichaam van dader Karst T. werd nog een autopsie uitgevoerd.

De politie onderzoekt intern waar het scenario mogelijk gehaperd heeft. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) gaat op verzoek van de bevoegde ministers een feitenonderzoek doen naar de beveiligingmaatregelen tijdens Koninginnedag.

Karst T. was rustig en teruggetrokken maar ook wat vreemd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234