Donderdag 20/02/2020

Italië

Aanslag rechts-extremist op Afrikanen verhevigt in Italië politiek debat over migratie

De zes slachtoffers, vijf Afrikaanse mannen en één Afrikaanse vrouw, liggen in het ziekenhuis.Beeld REUTERS

Hij koos zijn slachtoffers uit op basis van hun huidskleur: de neofascistische Luca Traini schoot zaterdagochtend vanuit een rijdende Alfa Romeo 147 zes voorbijgangers neer in de Italiaanse stad Macerata, puur en alleen omdat ze zwart waren. De zes slachtoffers, vijf Afrikaanse mannen en een Afrikaanse vrouw, liggen momenteel in het ziekenhuis.

Gezien de politieke banden van de schutter met de anti-migratiepartij Lega, dreigt de aanslag de nodige gevolgen te hebben voor de landelijke verkiezingen van 4 maart, waarbij migratie als hoofdthema geldt. De 28-jarige rechts-extremist Traini knoopte vlak nadat hij de zes had neergeschoten een Italiaanse vlag om zijn schouders, hief zijn rechter handpalm ten hemel en maakte de fascistische groet richting een monument voor oorlogsslachtoffers. 

Volgens de politie opereerde hij alleen en had hij tot zaterdagochtend elf uur geen strafblad. Sterker nog: Traini stond bij lokale verkiezingen van vorig jaar op de kandidatenlijst van de Lega (voorheen Lega Nord), een van de partijen die bij de landelijke verkiezingen van over een maand op winst lijkt af te stevenen.

Traini was al langer politiek actief. De opzichtige tatoeage op zijn kaalgeschoren voorhoofd verwijst bijvoorbeeld naar de extreem-rechtse groepering Terza posizione, die werd opgericht door de huidige partijleider van de neofascistische partij Forza Nuova. Die Roberto Fiore zei afgelopen november in de Volkskrant dat het tijd wordt "de invasie van buitenlanders te blokkeren en te beginnen aan de herovering van ons land". Zaterdag verdedigde hij de actie van Traini en bood hem aan alle juridische kosten voor zijn rekening te nemen.

Migratie betiteld als 'invasie'

Lega-leider Matteo Salvini, voor wiens partij Traini zich vorig jaar kandideerde, nam wel afstand van Traini's daad. "Eenieder die schiet is een crimineel, ongeacht de kleur van zijn huid", zei hij. Wel benadrukte hij dat het "duidelijk en helder is dat de deze onbeheerste migratiestroom – een invasie zoals deze, die de afgelopen jaren vrijelijk werd gefaciliteerd, gefinancierd en zelfs gewenst – uiteindelijk tot sociale spanningen leidt."

De afgelopen drie jaar kwamen ruim 660.000 migranten aan via bootjes over de Middellandse Zee. Omdat Noord-Europese landen hun grenzen inmiddels grotendeels hebben afgesloten, blijft het gros van hen in Italië wonen. Daardoor zitten de opvangcentra verspreid over heel Italië stampvol. Dat leidt tot ergernis bij veel Italianen, die zich in de steek gelaten voelen door de rest van Europa. 

Niet voor niets is migratie een van de belangrijkste thema's bij de verkiezingen van 4 maart. En niet voor niets lijkt de coalitie van drie anti-migratiepartijen, waaronder de Lega van Salvini, op een stevige verkiezingswinst af te stevenen. "Ik kan niet wachten om straks te regeren en op die manier veiligheid, recht en rust terug te brengen in Italië", zei Salvini een paar uur na de aanslag.

Dader werd steeds extremistischer

De aanslag van zaterdag had te maken met een moord die vorige week in Macerata plaatsvond. Daar werd woensdag, verspreid over twee koffers, het in stukken gesneden lichaam van de 18-jarige Pamela Mastropietro gevonden. Niet lang daarna arresteerde de politie een Nigeriaanse migrant die vorig jaar bleek uitgeprocedeerd en sindsdien illegaal in Italië verbleef. 

De moordzaak leidde tot grote woede op de rechterflank, onder meer bij Traini's partij de Lega. "Wat deed deze worm nog in Italië", reageerde Lega-leider Salvini. En: "Links heeft bloed aan zijn handen." Zaterdag herhaalde Salvini die uitspraak door te zeggen dat "de morele verantwoordelijkheid voor iedere uitbarsting van geweld ligt bij diegenen die Italië hebben gevuld met illegale immigranten."

Luca Traini deed na de schietpartij een Italiaanse vlag om. Beeld REUTERS

Negatieve spiraal

Zondag verklaarde schutter Traini tegen de Carabinieri: "Toen ik het verhaal van het meisje voor de zoveelste keer op de radio hoorde, heb ik mijn kluis geopend en mijn wapen gepakt."

Partijen op de linkerflank legden de morele verantwoordelijkheid voor de aanslag vanwege dit soort uitspraken juist bij de Lega. "Juist Salvini, die nieuwsberichten over tragedies structureel uitbuit voor politiek gewin, moet zich verantwoordelijk voelen voor deze negatieve spiraal van haat en geweld", zei de prominente linkse politicus Pietro Grasso.

"Voor ons ligt nog een maand van campagne voeren waarin het risico op haat en nieuw geweld op deze manier enorm hoog is", zei ook de huidige minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234