Zaterdag 22/01/2022

Aanslag op Palestijnse kinderen zet Gaza onder hoogspanning

In de Palestijnse gebieden wordt voor een escalatie van het Palestijns geweld gevreesd na de moord op drie kinderen van een hooggeplaatste Fatahmedewerker in Gazastad. Alle vingers wijzen in de richting van regeringspartij Hamas.

Door Jürgen Gevaert

Gaza l De aanval kwam er nadat de Palestijnse president Mahmoud Abbas (Fatah) afgelopen weekend gezinspeeld had op vervroegde verkiezingen. De stugge houding van Hamas zou de vorming van een regering onmogelijk maken.

De auto van Salam (6), Osama (7) en Ahmed (8) Balousheh werd gisterochtend onder vuur genomen toen de jongens aan de schoolpoort werden afgezet. Uit een voorbijrijdende wagen werden tientallen kogels afgevuurd die de drie kinderen en hun chauffeur fataal werden. Een van de slachtoffers zou door meer dan tien kogels in het hoofd zijn geraakt.

De aanslag vond plaats in de Palestina Street in Gazastad, waar negen scholen elke dag voor een drukke ochtendspits zorgen. Door het lawaai van de kogelregen stoven honderden kinderen in paniek uiteen. Het plaatselijke ziekenhuis werd overrompeld door ongeruste ouders die hun weggerende kroost niet meer vonden. Palestijnse politiediensten hadden de grootste moeite om de families opnieuw te verenigen.

Volgens bronnen bij de Palestijnse veiligheidsdienst was Baha Balousheh, de vader van de drie kinderen, het eigenlijke doelwit. Omdat de ramen van zijn auto geblindeerd waren, zouden de aanvallers zich van slachtoffer vergist hebben.

Balousheh is een hooggeplaatste medewerker van Fatah, de partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Tien jaar geleden leidde hij als inlichtingenofficier een actie tegen de rivaliserende Hamasbeweging. In september ontsnapte Balousheh al eens aan een aanslag.

Vooralsnog heeft niemand de brutale aanval op de kinderen opgeëist, maar in Fatahkringen was te horen dat de regerende Hamas de schuldige is. De partij van premier Ismail Haniyeh ontkent elke betrokkenheid, maar lijkt nochtans alle redenen te hebben om opnieuw naar de wapens te grijpen. Niet alleen werd zondag de auto van Hamasminister Saeed Seyam beschoten in Gazastad, president Abbas zei zaterdag bovendien vervroegde parlementaire en presidentsverkiezingen te willen organiseren om uit de politieke impasse te geraken.

De stugge houding van Hamas - het blijft onder meer halsstarrig weigeren Israël te erkennen - zou de vorming van een eenheidsregering onmogelijk maken. Zo'n regering moet de Europese Unie en de Verenigde Staten ertoe aanzetten het internationale embargo tegen de Palestijnse gebieden op te heffen.

Hamas, dat in januari de verkiezingen won en door zijn gewelddadige reputatie het embargo uitlokte, schilderde de aankondiging af als een staatsgreep en zei er tegen te zullen vechten. In de Palestijnse wetgeving wordt de mogelijkheid van vervroegde verkiezingen niet genoemd en de beslissing van Abbas is dan ook "een schending van het recht", zo klonk het.

Volgens Abbas zijn nieuwe verkiezingen net wel mogelijk omdat geen enkele wet ze expliciet verbiedt. Medewerkers van de president zeiden dat hij de stembusgang zaterdag officieel zou bekendmaken.

Op de begrafenis van Baloushehs kinderen en hun chauffeur daagden duizenden woedende Fatahaanhangers op. Ze staken banden in brand, blokkeerden wegen en sloten uit protest het commerciële centrum van Gazastad af. Ook werd het parlementsgebouw beschoten.

In de Palestijnse gebieden houden velen nu hun hart vast want een nieuwe escalatie van het geweld tussen Fatah en Hamas lijkt nu niet meer te vermijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234