Maandag 22/07/2019

RAMPVLUCHT MH17

"Aanslag MH17 door spionagesatelliet vastgelegd"

Beeld Twitter

Vlucht MH17 zou door een gevechtsvliegtuig zijn neergehaald. Dat heeft de Russische televisiezender Channel One gemeld op gezag van satellietfoto's. Het gaat om foto's die wellicht door een buitenlandse spionagesatelliet zijn genomen, vermoedelijk Amerikaans of Brits.

Op de afbeeldingen zou te zien zijn dat een gevechtstoestel de Boeing 777 volgde. Vanonder de linkervleugel is een raket afgevuurd naar de cockpit van het passagiersvliegtuig, dat ook nog door een warmtezoekende raket werd getroffen.

Volgens Russische experts werd de raket afgevuurd door een Oekraïense straaljager. Het Kremlin suggereerde eerder al dat de raket die het vliegtuig zou hebben getroffen, afkomstig was van een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

Ooggetuigen meldden dat ze een paar uur voor het vliegtuig neerstortte een Buk-raketsysteem hebben gezien in het gebied dat in handen was van de separatisten. Pro-Russische separatisten hebben altijd tegengesproken dat zij over dergelijk raketlanceersysteemraket beschikten.

Bij het neerkomen van de Boeing 777 kwamen op 17 juli 298 mensen om. Twee derde van hen waren Nederlanders.

Berging wrakstukken

Inmiddels zijn afspraken gemaakt over de berging van wrakstukken van het vliegtuig. Dat gebeurde onder leiding van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), meldt het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie gemeld.

Morgen reizen extra teamleden van de Nederlandse missie vanuit Charkov naar Donetsk voor logistieke ondersteuning. Zij zullen "hopelijk zo snel mogelijk beginnen met de werkzaamheden samen met de lokale hulpdiensten (SES)", laat het departement weten.

Het bergen van de wrakstukken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De OVV zal nadere informatie geven als de berging daadwerkelijk is begonnen. De veiligheidssituatie op de rampplek is en blijft fragiel. Elke dag wordt gekeken of werkzaamheden op de rampplek mogelijk zijn, benadrukt het ministerie.

Beeld REUTERS

Reconstructie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) leidt het internationaal onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De raad meldde vorige week dat hij opdracht had gegeven om wrakstukken van het vliegtuig van Malaysia Airlines te bergen om een reconstructie te maken van een deel van het toestel. Er waren daarover met lokale partijen afspraken gemaakt, zei de OVV toen. De technische uitvoering moest nog wel worden voorbereid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden