Zondag 05/02/2023

Update

Aanslag Bamako: Groepering rond Belmokhtar eist aanslag op

null Beeld EPA
Beeld EPA

De jihadistische groepering Al-Mourabitoun van de Algerijn Mokhtar Belmokhtar heeft de aanslag in Bamako in Mali opgeëist, zo was te horen in een audio-opname van het Mauretaanse agentschap Al-Akhbar.

redactie

"We eisen de jongste operatie in Bamako op, uitgevoerd door Al-Mourabitoun om het beledigen en bespotten van onze profeet door het Westen te wreken en onze broer Ahmed Tilemsi". Die laatste werd door het Franse leger in december omgebracht.

Belmokhtar zat enkele jaren geleden ook achter de aanval op een Algerijns gasveld, waarbij tientallen buitenlanders opkwamen.

Schietpartij

Bij een schietpartij in een restaurant in de Malinese hoofdstad Bamako zijn vannacht vijf doden gevallen, onder wie een Belg en een Fransman. De politie spreekt van een terroristische aanval. Het federaal parket opende inmiddels een onderzoek naar de gewelddadige dood van de Belg, die sinds drie maanden als veiligheidsofficier voor de Europese delegatie in Mali werkte. De twee verdachten die door de Malinese politie werden opgepakt, zijn "niet betrokken".

Volgens Radio France Internationale (RFI) drong een gewapend commando het restaurant La Terrasse binnen en opende daar het vuur. Een Fransman kwam daarbij om. Bij het verlaten van het restaurant schoten de gewapende mannen in het rond. Een Belg, een Malinese politieagent en een bewaker van een huis werden daarbij dodelijk getroffen. RFI meldt dat ook een niet-ontplofte granaat in de omgeving gevonden werd. In een aanpalende straat zouden twee verdachten zijn opgepakt.

Volgens de BBC-correspondent in Bamako stierf het Belgische slachtoffer naar verluidt toen een handgranaat op zijn auto werd gegooid.

"Het gaat om een terroristische aanval, ook al wachten we op meer duidelijkheid", zei een Malinese agent. Ook hij sprak van vier doden, maar een derde Europeaan, van wie de nationaliteit nog niet bekend is, zou intussen in het ziekenhuis zijn overleden, zo werd daar vernomen. De bronnen in het ziekenhuis spreken van nog acht gewonden. Getuigen vertelden de BBC dat vier mensen na de aanval wegrenden, terwijl ze "God is Groot" schreeuwden in het Arabisch. Franse troepen zouden snel ter plekke zijn geweest.

Tientallen agenten hebben de omgeving afgesloten. De straat waar de schietpartij plaatsvond, de Rue Princesse, is een drukke straat die vooral populair is bij Europeanen, zegt RFI. De weinige getuigen weigerden uit angst te spreken.

Verdachten

De Malinese politie rekende zaterdagochtend wel twee verdachten in. Maar de mannnen, die allebei de Malinese nationaliteit hadden, waren eerder kleine misdadigers, zo meldt de politie nu. "Ze hadden wapens om kruimeldiefstallen en kleine hold-ups mee te plegen, maar ze hadden niet rechtstreeks te maken met de recent gepleegde terreurdaden", zegt een hooggeplaatste bron binnen de Malinese politie. Eerder hadden Malinese politiebronnen nog meegedeeld dat hun verhoor al "interessante" informatie had opgeleverd.

Franse militairen hebben sinds twee jaar de controle over het noorden van het land, maar opstandelingen gelinkt aan al-Qaïda blijven aanvallen uitvoeren.

Parket opent onderzoek
Het Belgische federaal parket meldt dat het een opsporingsonderzoek opent naar "het gewelddadig overlijden van een Belgische onderdaan", die omkwam bij de aanslag. "Een federaal magistraat en twee politiemensen bevinden zich al in Mali in het kader van een werkbezoek aan de Belgische militaire troepen. Zij leggen op dit ogenblik contacten met de Malinese overheden om meer inlichtingen te verzamelen", aldus het parket.

Het Belgische slachtoffer, vader van twee kinderen, werkte sinds drie maanden voor de veiligheidsdienst van de delegatie van de Europese Unie in Mali, als veiligheidsofficier.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Aanslag veroordeeld
Tijdens een gemeenschappelijke persverklaring hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Europese hoge vertegenwoordigster Federica Mogherini de aanslag in de scherpste bewoordingen veroordeeld.

"We bieden ons medeleven aan familie en vrienden van de slachtoffers aan en we werken samen met de autoriteiten in Bamako om de daders op te sporen. Ik hoop dat dit de komende uren of dagen zal gebeuren", zo verklaarde Reynders. "Het lijkt een terreuraanslag, maar we wachten op meer informatie", aldus de vicepremier in de marge van een informele vergadering met de Europese buitenlandministers in de Letse hoofdstad Riga.

Ook Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, betuigde haar medeleven aan "onze Belgische collega die sinds drie maanden in Bamako werkte voor de veiligheid van onze delegatie in Mali". De aanslag herinnert er volgens de Italiaanse aan dat Europa "gefocust moet blijven op het vredesproces in Mali en de strijd tegen terrorisme in de regio". "Deze aanslag geeft ons nog meer kracht om deze uitdaging het hoofd te bieden", voegde ze toe.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Militaire missie

De Europese Unie heeft een prominente aanwezigheid in Bamako. Europa helpt er onder meer bij de uitbouw en opleiding van het Malinese regeringsleger, een in totaal 550 man sterke, militaire missie die nog een mandaat heeft tot maart volgend jaar. Daarnaast beschikken de Europeanen ook over een civiele missie die bijstand verleent aan de binnenlandse veiligheidsdiensten in Mali.

Mali belandde bovenaan de agenda van het Europees buitenlands beleid toen het noorden van het land in de loop van 2012 onder controle raakte van jihadistische groeperingen die gelinkt werden aan al-Qaida. Het Franse leger lanceerde in januari van 2013 de militaire missie Serval en stopte de opmars van de gewapende groepen naar Bamako, waar het steeds relatief rustig is gebleven. In het noorden zijn er echter nog steeds gebieden die ontsnappen aan het centrale gezag.

Negatief reisadvies

Buitenlandse Zaken raadt elke burger "wiens aanwezigheid niet strikt noodzakelijk is" intussen af om naar het Afrikaanse land te reizen. Belgen die in Mali zijn wordt aangeraden "openbare drank-, eet- en andere gelegenheden waar buitenlanders gewoonlijk samenkomen te vermijden, zeker plaatsen die rechtstreeks te bereiken zijn van op de openbare weg". Het wordt ook formeel "afgeraden om nog na 23 uur te circuleren in de stad (Bamako, de hoofstad van het land, nvdr)".

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234