Vrijdag 22/10/2021

Aanranding CBS-journaliste brengt het oude Caïro terug

CBS-journaliste Lara Logan werd afgelopen vrijdag in het midden van de viering van de val van president Hosni Moebarak mishandeld en aangerand door een uitzinnige menigte. Volgens de weinige informatie die CBS heeft vrijgegeven, werden Logan en haar team belaagd door een meute van een tweehonderdtal mensen op het Tahrirplein.

“In de chaos raakte Logan gescheiden van de rest van de crew”, aldus CBS in een mededeling. “Ze werd omsingeld en onderging een brutale en langdurige seksuele aanranding en afranseling vooraleer ze ontzet werd door een groep Egyptische vrouwen en een twintigtal Egyptische soldaten.” Logan vertrok de volgende dag naar de Verenigde Staten, waar ze in het ziekenhuis werd opgenomen.

De 39-jarige Logan is afkomstig uit Zuid-Afrika en maakte carrière in Irak en Afghanistan, aanvankelijk voor het Britse GMTV. Na omwegen via CNN, NBC en ABC werd ze in 2006 door CBS aangeworven als chief foreign correspondent. Haar bekendheid, en haar looks, maakten van Logan een geliefd onderwerp voor de tabloidpers. The New York Post, die gisteren Logans lof zong, smeerde in 2008 nog breed haar vermeende seksleven in Bagdad uit. Recentelijk had Logan kritiek gekregen van collega’s omwille van haar aanval op Rolling Stone-journalist Michael Hastings, wiens portret van generaal Stanley McChrystal in Afganistan vorig jaar tot diens ontslag leidde.

De aanranding van Logan heeft een smet geworpen op het Tahrirplein, waar de betogers zich altijd beriepen op hun onberispelijke gedrag. Het is belangrijk om te weten dat het incident plaatsvond op vrijdagavond, toen honderdduizenden Egyptenaren naar het Tahrirplein waren afgezakt om het vertrek van Moebarak te vieren. Het was voor ooggetuigen meteen duidelijk dat de feestvierende jongeren die avond niet dezelfde waren als degenen die de voorbije weken het Tahrirplein hadden verdedigd. Er hing een agressiviteit in de lucht die op het Tahrirplein volledig afwezig was geweest.

Taxi’s voor vrouwen

De dagen daarvoor was Tahrir voor veel Egyptische vrouwen uitgegroeid tot de enige plaats in Egypte waar ze niet werden lastiggevallen. Hoewel Caïro doorgaans een veilige stad is, is het altijd een nachtmerrie geweest voor vrouwen. Vorig jaar lanceerden digitale activisten nog een ‘HarassMap’ van Caïro waarop vrouwen via e-mail, sms of Twitter de plaatsen kunnen ingeven waar ze zijn lastiggevallen zodat anderen die kunnen vermijden. In de metro van Caïro zijn er aparte wagons voor vrouwen, en sinds vorig jaar zijn er ook taxi’s met vrouwelijke chauffeurs die alleen vrouwelijke passagiers oppikken.

“Sinds 25 januari is dat allemaal verdwenen”, zei de 25-jarige Houda op de megabetoging van 1 februari. “Ik heb mij in heel mijn leven nog nooit zo veilig gevoeld in Caïro. Het is alsof iedereen voor elkaar uitkijkt. Ik hoop dat dit blijft duren en dat we straks een mooiere samenleving kunnen uitbouwen in Egypte.”

Om te begrijpen wat dit betekent voor de Egyptische vrouw, volstaat het naar een studie van het Egyptische centrum voor vrouwenrechten uit 2008 te kijken: 83 procent van de ondervraagde Egyptische vrouwen en 98 procent van de buitenlandse vrouwen had al te maken gehad met seksuele intimidatie, en wat daarmee bedoeld wordt zijn doorgaans intieme betastingen die aardig in de buurt komen van verkrachting. Een hoofddoek dragen biedt geenszins bescherming tegen al dat mannelijke geweld: 72 procent van de ondervraagde vrouwen droeg een hoofddoek toen ze werden lastiggevallen. Twee derde van de ondervraagde mannen gaf toe dat ze regelmatig vrouwen lastigvielen op straat, gaande van vunzige blikken of opmerkingen tot intieme aanrakingen of openlijk masturberen.

De Egyptische blogger Wael Abbas, die sinds het begin van de opstand niet uit de media is weg te slaan, werd onder meer bekend omwille van een shockerende video die hij in 2006 zelf maakte en op het internet zette. De video liet zien hoe twee meisjes voorbij een bioscoop in Caïro wandelden tijdens Eid al Fitr, het slotfeest van de ramadan, toen de stoppen collectief doorsloegen bij een menigte mannen die hen met honderden tegelijk achternazaten en betastten. De politie keek toe zonder in te grijpen. Pas in 2008 werd heel uitzonderlijk de chauffeur van een minibusje veroordeeld wegens het aanranden van de 27-jarige Noha el-Ostaz in de wijk Heliopolis.

Een deel van de verklaring ligt in het feit dat Egypte miljoenen gefrustreerde jongemannen telt die niet genoeg geld hebben om te trouwen en dus seksueel niet aan hun trekken komen. Het kan dan ook niet anders dan dat veel van de jongemannen op het Tahrirplein in het verleden ook vrouwen lastigvielen op straat. Alleen hadden ze daar blijkbaar een andere uitlaatklep gevonden voor hun frustraties.

“Het hangt allemaal samen”, zei Salma Said (25), een activiste op het Tahrirplein op 3 februari. “Als je onderdrukt wordt, dan ga je vanzelf op zoek naar anderen om te onderdrukken, en vaak zijn dat vrouwen op straat. Nu zijn we allemaal verenigd in dezelfde strijd. Dezelfde mannen die mij vroeger hadden lastiggevallen, beschermen mij nu alsof ik hun dochter was. Het Tahrirplein is als een utopische versie van hoe de Egyptische samenleving er zou kunnen uitzien. We hopen alleen maar dat het blijft duren.”

Dat is gezien de aanranding van Lara Logan wellicht een ijdele hoop. En misschien zagen de activisten het Tahrirplein ook wel door een erg roze bril: veel buitenlandse vrouwelijke fotografen werden er ook tijdens de opstand voortdurend in de billen geknepen. “Elke dag dat ik op het Tahrirplein was, werd ik op alle mogelijke manieren betast”, zegt de Amerikaanse Nadia Shira Cohen. “Het was soms zo erg dat ik geen foto’s meer kon maken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234