Maandag 23/11/2020

'Aanraken? Daarvoor moet je naar een ander adres!'

Tussen de bedrijven door voelden wij Angel (21) en Candy (25) aan de tand over het hoe en waarom van hun bestaan als discodansers.

Hoe zijn jullie in de danswereld terechtgekomen?

Angel: "Ik heb van mijn vierde tot mijn vijftiendede klassiek ballet gevolgd en heb mijn lenigheid gehouden. Toen ik ouder werd kreeg ik de smaak van het uitgaan in discotheken te pakken. Ik heb deelgenomen aan audities en castings en ben begonnen in Atmoz als zelfstandige danseres. Van het één kwam het ander."

Candy: "Ik heb altijd een boontje voor het podium gehad. Ik heb dictielessen en toneel gevolgd en de beginperiode van de play-back shows meegemaakt. Toen was ik de enige jongen die vrouwen imiteerde en dat was heel speciaal. Als kind al vond ik vrouwen uniek: zij hebben veel meer mogelijkheden om zich verfijnd te uiten dan mannen. Ik heb me een tijd afgevraagd of ik gelukkiger zou zijn als vrouw, maar dat is overgegaan. Het plezier van me als vrouw te kléden is gebleven."

Dansen vergt heel veel van je lichaam. Wat is jullie recept?

Angel: "Dansen kun je alleen volhouden als je een uitstekende conditie hebt. Ik doe heel veel aan conditietraining en neem danslessen. Verder let ik ook op m'n voeding, ik rook niet en drink met mate. Het is zo dat je als danseres beoordeeld wordt op je lichaam. Als je geen mooi lichaam hebt, krijg je geen werk, hoe goed je ook danst. Ik vind van mezelf dat mijn benen eigenlijk te gespierd zijn voor een vrouw. Vroeger heb ik wel overdreven met diëten, maar nu probeer ik mezelf te accepteren zoals ik ben. Om de nacht door te komen drink ik een aantal blikjes Red Bull, ook al is dat niet echt gezond. Verder neem ik vitaminenpreparaten. Wilde verhalen over drugs kan ik je helaas niet vertellen!"

Candy: "Dat kunnen wij ons niet permitteren."

Hoe reageert de buitenwereld op jullie job?

Angel: "Als ik tegen vreemde mensen zeg dat ik in discotheken dans, krijg ik soms wel een smalende 'Ach, ja...' als antwoord. Maar mijn ouders reageerden tot mijn verbazing positief. Ik werk tenslotte toch in het nachtleven, en zij weten ook wat daar allemaal bij komt kijken, denk maar aan drugs. Ik zeg altijd dat je overal de kans krijgt om drugs te nemen, niet alleen in de uitgaanswereld. Je moet gewoon een sterke persoonlijkheid hebben."

Vaak last van plankenkoorts?

Candy: "Nee."

Angel: "In discotheken niet. Daar is dansen eigenlijk even leuk als uitgaan voor de fun. Maar ik ben ook vaste danseres bij Petra, en als die een nieuwe show aan het publiek en de pers voorstelt, dan ben ik wel zenuwachtig."

Wat gaat er in jullie om als jullie op het podium staan?

Candy: "Het geeft een enorme kick. Ik dans ook heel anders als man dan als vrouw. Het is echt een knop die ik omdraai."

Angel: "De eerste keer dat ik op een podium stond, had ik het gevoel dat ik gewoonweg aanbeden werd. Daarna is dat geminderd, maar het blijft ongelooflijk, het geeft je een enorme adrenalinestoot. Gedurende 15 minuten geef je alles van jezelf en daarna ga je bezweet en voldaan het podium af. Vaak krijg ik complimentjes... Af en toe krijg ik ook opbouwende kritiek, en dat apprecieer ik."

Hebben jullie vaak te kampen met jaloezie of pesterijen?

Angel: "Ontzettend, vooral van vrouwen. Heel vaak denken zij dat ik hun man wil afpakken! Hoezeer ik ze ook aan het verstand probeer te brengen dat dat niet zo is - ze willen me niet geloven. Ik heb eens meegemaakt dat een jongen naar me stond te kijken terwijl ik danste. Zijn vriendin kon dat niet verdragen en begon op hem te kloppen! Ik heb toen geprobeerd dat meisje gerust te stellen, maar ze riep 'Je staat daar half naakt!' Dat was niet zo, want ik heb bijna altijd een kleedje aan. Maar jaloezie zit blijkbaar heel sterk ingebakken in de vrouw. Het gebeurt ook dat mannen zich niet kunnen beheersen en handtastelijk worden. Daar moet je meteen korte metten mee maken. Eén keer heeft iemand mijn topje uitgetrokken toen ik op het podium stond. Ik ben niet gewelddadig, maar die man heb ik toen wel een schop in zijn gezicht gegeven met mijn schoen. Ik heb hem gezegd dat ik danseres ben, en dat hij om vrouwen aan te raken op een ander adres moest zijn."

Candy: "Ik krijg ook heel vaak jaloerse blikken van vrouwen omdat mijn benen nogal goed gevormd zijn. Mannen hebben nu eenmaal minder last van vrouwelijke probleemzones... Soms zijn mannen er rotsvast van overtuigd zijn dat ik een echte vrouw ben. Ik verwittig hen wel steeds op tijd maar soms zijn ze al zo ver heen dat ze het niet eens doorhebben... De meeste mannen zijn niet boos als ik ze vertel dat ik een man ben, ik blijf tenslotte altijd vriendelijk. Sommigen zijn wel eens gechoqueerd. Er zijn trouwens veel hetero-mannen die toegeven dat ze eigenlijk ook wel eens als vrouw zouden willen rondlopen."

Kan iedereen leren dansen?

Angel: "Op zich wel, maar als danseres moet je constant jezelf willen verbeteren, nieuwe dingen zoeken, want de concurrentie is enorm. Wat ik wel vernederend voor de vrouw vind, is dat ze in sommige discotheken nog steeds vragen om in string te dansen. Dat is misschien wel opgeilend voor mannen - sorry voor mijn taalgebruik - maar het heeft niets meer met dansen te maken."

Candy: "Travestie zijn moet je toch vooral in je hebben."

Welke ambities koesteren jullie nog?

Candy: "Nog een tijd blijven meedraaien als danser, en daarna.... zien we wel!"

Angel: "Ik wil altijd blijven dansen in discotheken. Ik kan niet meer zonder, het zit in mijn lichaam als een echte drang. Ooit heb ik een maand niet kunnen dansen, en ik dacht dat ik gek werd.

Buiten dansen wil ik ook nog presenteren, acteren, figureren. Mijn motto is dat je alles moet proberen."

Jessie Willemse

Candy: 'Dansen als vrouw geeft een enorme kick'. (Foto Michel Wiegandt)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234