Maandag 21/06/2021

Gesponsord artikel

'Aanrader voor wie graag shopt, lekker eet en cultuur opsnuift'

null Beeld Den Haag Marketing
Beeld Den Haag Marketing

Wel eens aan een citytrip naar Den Haag gedacht? Ik kan alleen maar zeggen: doen! Ik ben op ontdekking in deze prachtige stad geweest en vond een ware broedplaats voor kunst, cultuur en mode. De historische binnenstad is gevuld met héél veel winkels, kunstgaleries, restaurants, koffie- en lunchtentjes en beroemde musea. Waar wacht je nog op? Zet je 'out of office' aan en vertrek!

Lucky me!

Onlangs was ik een heel weekend in Den Haag, een stad die ik vooral kende als de stad van waaruit Nederland geregeerd wordt - wie kent nu het beroemde Binnenhof niet? - en waar koning Willem-Alexander zijn werkpaleis heeft. Maar ik ontdekte al snel dat Den Haag veel meer is dan een verzameling schitterende paleizen en indrukwekkende regeringsgebouwen. Wat ik vond was een schat aan kunst en cultuur. En, verrassend genoeg, heel veel mode! Neem maar van mij aan: de expo Ode aan de Nederlandse Mode moet iedere rechtgeaarde fashionista gezien hebben.

In de eeuwenoude binnenstad van Den Haag, officieel verkozen tot Beste Binnenstad van 2013-2015, kun je fantastisch winkelen. Je vindt er niet alleen de grote, internationale modeketens en bekende flagship stores, maar ook originele (pop-up) winkeltjes en boetieks die de mooiste merken verkopen. Naast shoppen en musea bezoeken kun je ook urenlang slenteren door de sfeervolle straatjes, de vele mooie hofjes bewonderen, wandelen in de enorme Paleistuin of neerstrijken op een terrasje op een van de gezellige pleinen in de stad. Ik keek m'n ogen uit, want Den Haag barst letterlijk uit zijn voegen van de goede restaurants, gezellige lunchplekken en hippe koffiebarretjes. En heb je even genoeg van alle drukte, dan stap je op de tram richting zee. Den Haag is de enige stad in Nederland met een elf kilometer lang strand waar je heerlijk kunt uitwaaien.

Den Haag bezoeken, betekent kiezen tussen heel veel leuke dingen, maar vooral: heel erg genieten! De allerbeste tips en adresjes heb ik voor jou verzameld voor een geslaagd weekendje: geniet je met me mee?

Mode, mode, mode! Beeld Den Haag Marketing
Mode, mode, mode!Beeld Den Haag Marketing

Mode, mode, mode!

Ode aan de Nederlandse Mode
Absolute must voor modeliefhebbers: de tentoonstelling Ode aan de Nederlandse Mode in het Gemeentemuseum Den Haag. Nooit eerder is er zo'n uitgebreid overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresenteerd, dus je snapt: die kan ik niet aan mij voorbij laten gaan. Van de oogverblindende Jan Taminiau-creaties tot de schitterende roze strikkenjurk van Viktor & Rolf en de uitbundige glittercreaties van Bas Kosters: alles hangt hier. Ook de ingetogen mantels en bijzondere jurken van de begin dit jaar overleden ontwerper Frans Molenaar en de prachtige stukken van Iris van Herpen kan ik van heel dichtbij bewonderen. Ik vergaap me aan in totaal meer dan honderd creaties uit de Nederlandse modegeschiedenis van 1900 tot 2015. Het mag dan cliché zijn, maar hét absoluut pronkstuk vind ik de beroemde blauwe creatie van Jan Taminiau, die koningin Máxima droeg tijdens de inhuldigingsceremonie van haar man, koning Willem-Alexander. De modecreaties worden niet chronologisch, maar thematisch getoond, waardoor oude en nieuwe jurken en kostuums kriskras door elkaar hangen en het niet direct zichtbaar is wie wat heeft ontworpen en wanneer. Elke kamer heeft een ander thema. Compleet met windmolens, tulpen, bollenvelden en dijken tot een silence disco en oranje-thema's: Hollandser krijg je het hier niet!

Ode aan de Mode: t.e.m. 7 februari 2016 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag

Ode aan de mode Beeld Jolien Verhage
Ode aan de modeBeeld Jolien Verhage

Mesdag en Van Gogh in een haute-couturekleedje
Precies 100 jaar geleden overleed Hendrik Willem Mesdag en tegelijkertijd is het dit jaar de 125ste sterfdag van Vincent Van Gogh. Beide schilders hebben korte tijd in Den Haag gewoond. De gedroomde aanleiding dus voor Het Panorama Mesdag museum en de uit Den Haag afkomstige ontwerper Peter George D'Angelino Tap om speciaal voor dit jubileumjaar de handen ineen te slaan. Het resultaat van deze samenwerking is Chansons Grises, een tentoonstelling waarvoor heeft de ontwerper 21 schitterende haute-couturejurken gecreëerd die geïnspireerd zijn op de schilderijen van beide schilders. Tijdens mijn bezoek, is de expo nog niet open, maar ik beleef een heerlijke primeur: ik word door de ontwerper uitgenodigd in zijn atelier om de jurken alvast van heel dichtbij te bewonderen. In de stofkeuze en de motieven op de stof herken je meteen de verschillende werkstijlen van de schilders, heel bijzonder. Als je de expo gaat zien, mis dan zeker het al even schitterende panoramische wandkleed niet, ook al een ontwerp van D'Angelino Tap. Gelijktijdig met Chansons Grises presenteert D'Angelino Tap in het Couperus Museum een speciaal ontworpen collectie zetels onder de naam Poèmes Pourpres, volledig geïnspireerd op het werk van Mesdag, Van Gogh en schrijver Louis Couperus. In museum De Mesdag Collectie vind je nog meer Mesdag en Van Gogh in de vorm van twee uniek gedecoreerde serviezen met bijpassende tafelaankleding, duidelijk geïnspireerd op de twee kunstenaars.

Chansons Grises, Creaties van Peter George d'Angelino Tap: van 18 oktober 2015 t.e.m. 20 maart 2016 in het Panorama Mesdag museum.

Peter George D'Angelino Tap Beeld Den Haag Marketing
Peter George D'Angelino TapBeeld Den Haag Marketing

Shoppingparadijs
Shopaholics, opgelet! Als je ergens goed kunt winkelen, is het in Den Haag. De stad is niet voor niets verkozen tot Beste Binnenstad van 2013-2015. Terwijl ik de buurt rond de Grote Marktstraat en de Spuistraat verken, zie ik de bekende internationale ketens zoals Marks & Spencer en Primark, maar ook de mooie winkel van Michael Kors en het upscale warenhuis De Bijenkorf. Maar geef je de voorkeur aan de andere, kleinere winkelstraten die kriskras door de binnenstad lopen, neem het van mij aan: het is goed snuisteren in de talloze mode- en accessoirezaken, bijzondere boetiekjes en kunstgaleries, pop-up stores en vintagewinkels. De autovrije binnenstad van Den Haag is werkelijk één groot shopwalhalla.

Shoppen in Den Haag Beeld Den Haag Marketing
Shoppen in Den HaagBeeld Den Haag Marketing

De kunststraat van Nederland
Op Het Noordeinde - ook wel de Kunststraat van Nederland genoemd - komen kunst, design, vintage en mode samen. Leuk om weten: het werkpaleis Het Noordeinde van koning Willem-Alexander staat in deze straat. Verder ontdek ik op Het Noordeinde vooral karakteristieke modeboetiekjes en antiek- en kunstzaken. Ik merk dat diverse galeries hier hun expositieruimte hebben inclusief een ruime beeldentuin. De kronen die boven Het Noordeinde zijn gespannen geven de straat koninklijke allure. Stiekem kijk ik tijdens mijn shopsessie om me heen. Bij elke goedgeklede blonde vrouw maakt mijn hart een sprongetje: daar, is dat koningin Maximá niet?

Het Hofkwartier voor hippe vogels
Een wijk die je zeker niet mag overslaan, is Het Hofkwartier. De sfeer is hier hip. Ik zie hypermodieuze meisjes en designliefhebbers de straten afstruinen op zoek naar nog maar iets nieuws voor hun (kleding)kast. Direct achter de Grote Kerk, een beetje verstopt in Het Hofkwartier, ligt de Prinsestraat. Hier vind je winkeltjes met originele mode, de designboetieks en kunstgaleries. Achter een monumentale gevel in de knusse Papestraat verkoopt de beste ontwerper van Den Haag, Michael Barnaart van Bergen, zijn collectie. Ik word heel hebberig van alle mooie jurken met grafische prints die in zijn winkel hangen, en ook de opvallende accessoires en originele homeware kan ik maar met moeite weerstaan. Nog iets dat mij opvalt: in Het Hofkwartier schieten de trendy restaurantjes als paddenstoelen uit de grond. Welke keuken je ook verkiest, je vindt je favoriet zeker hier!

Vintage schatten
De Denneweg is een van de oudste straten van Den Haag waar je unieke vintage stukken op de kop kunt tikken. Denk aan antieke meubelen, klokken, schilderijen en andere decoratieve voorwerpen. Tip: vergeet vooral de zijstraten van de Denneweg en de Hooikade niet. Hier passeer ik heel wat verrassende hofjes, speciaalzaken en bekende fashionwinkels zoals MOSCOW.

Winkelen in de Haagsche Passage
Winkelcentrum De Passage staat met zijn bijzondere en indrukwekkende architectuur op de Unescolijst. Terecht! Als je naar boven kijkt, zie je dat het hele winkelcentrum met glas overdekt is. Op de begane grond ben ik vooral geïnteresseerd in de Apple Store en Chocolatier Hop & Stork, en uiteraard ook de gigantische kookwinkel DOK: echt een aanrader voor iedereen die van koken houdt. Leuk detail: bovenop de buitengevel van DOK is het moderne kunstwerk Het Korset te bewonderen.

Haagschse Bluf, verborgen winkelgebied
Via een van de vier 'poorten' stap ik een heel special winkelgebied binnen: de Haagsche Bluf. Ik vergeet even dat ik middenin het bruisende hart van Den Haag ben en kijk vol verbazing om me heen. Bekende winkels zoals COS, Sissyboy en Mango zijn gevestigd in prachtige panden met replicagevels die zijn gekopieerd van monumentale panden uit onder andere Den Haag en Delft. Grappig: tussen al die pracht en praal herken ik een replica van een deel van het stadhuis van Antwerpen. Tussen al dat shoppen door heb ik honger gekregen. Geen probleem, want de horeca is goed vertegenwoordigd in de Haagsche Bluf: op en rond het gezellige plein zijn er tentjes genoeg voor een lekkere lunch, een kop koffie of zelfs een uitgebreid diner.

Mauritshuis Beeld Den Haag Marketing
MauritshuisBeeld Den Haag Marketing

Kunst & Cultuur snuiven

Escher in het Paleis
Natuurlijk breng ik een bezoek aan Escher in het Paleis! In dit museum worden immers permanent bijna alle wereldberoemde werken van M.C. Escher getoond met als hoogtepunt zijn Metamorfose III van bijna zeven meter lang. Leuk om weten: het museum is gevestigd in het paleis waar koningin Emma tot haar overlijden in 1934 woonde. In de koninklijke vertrekken is nu nog te zien hoe het paleis er uitzag in de tijd dat zij er woonde. Veel bijzondere details zijn bewaard gebleven zoals de hoge glas-in-loodramen, de enorme kroonluchters en het kleine gouden balkon aan de voorgevel, waar de koninklijke familie op Prinsjesdag zwaaide naar het publiek.

Dag en Nacht. Esscher Beeld Den Haag Marketing
Dag en Nacht. EsscherBeeld Den Haag Marketing

Het Mauritshuis
Het Mauritshuis is niet alleen aan de buitenkant zeer fraai, in het museum moet je echt even uit het raam gluren: het prachtige uitzicht over de beroemde Hofvijver wil je niet missen! Het Mauritshuis bevat een wereldberoemde collectie schilderijen en je geniet dan ook met volle teugen van klassiekers als Meisje met de parel van Vermeer, het Puttertje van Fabritius, de Anatomische les van Rembrandt en andere meesterwerken uit de Gouden Eeuw. Tip: tot en met 3 januari 2016 loopt de expo Hollandse zelfportretten-Selfies uit de Gouden Eeuw in Het Mauritshuis.

Panorama Mesdag museum
Een bezoek aan het Panorama Mesdag museum is alsof je in het grootste schilderij van Nederland stapt. Ik kom hier echt ogen te kort, terwijl ik 360 graden in het rond draai en de magische illusie van het enorme panoramaschilderij van 1660 vierkante meter in me opneem. Het panorama beeldt het strand van badplaats Scheveningen uit, van hoe het eruit zag in 1881. Ik krijg het gevoel alsof ik echt op een duintop sta en uitzicht heb op de zee, het strand, het vissersdorp Scheveningen en de zomerbadplaats. In de verte zie je Den Haag liggen. Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven. Dit schilderij moet je met eigen ogen zien, pas dan besef je de magie ervan.

Hofjes en grachten
Wist je dat Den Haag meer dan honderd hofjes telt? Ze liggen verstopt achter woonhuizen en muren en zijn vaak nauwelijks zichtbaar vanaf de straat. De verschillende hofjes hebben allemaal een heel eigen sfeer en karakter en dateren uit de 16e eeuw. Ik kies er eentje uit voor een bezoek: Rusthof in het centrum van Den Haag achter het Lange Voorhout. Via een poort en een gang kom ik uit in een schitterend rijksmonument waar alleen vrouwen mogen wonen. Den Haag heeft naast hofjes ook een paar grachten. Achter het Lange Voorhout kun je in alle rust aan zo'n mooie gracht genieten van een hapje en een drankje.

The Penthouse in Den Haag Beeld Jolien Verhage
The Penthouse in Den HaagBeeld Jolien Verhage

Eten & drinken

Den Haag zit vol gezellige lunchtentjes, hippe koffiebarretjes en goede restaurants. Voor de beste koffie van de stad strijk ik neer bij Lola Coffee & Bikes. De naam doet het al vermoeden, deze hotspot is ook een fietsenwinkel. Je kan hier naast koffieleuten en smullen van homemade taartjes een fietstour boeken, een nieuwe fiets kopen of je fiets laten repareren. Honger gekregen? Dan tip ik met plezier lunchroom JUNI waar je moet zijn voor een overheerlijke lunch. Ik smul er van een zalige bagel en een vers sapje. Het is wel moeilijk kiezen: alleen al bij het lezen van de menukaart ga je watertanden. Dineren in stijl kan in Den Haag op 135 meter hoogte in het luxueuze The Penthouse, trouwens het hoogste restaurant van Nederland. Hier geniet ik van een uitgebreid diner met als decor een prachtige zonsondergang. Lekker eten terwijl de zon naar beneden zakt, de lucht steeds donkerder wordt totdat het uitzicht nog alleen maar bestaat uit de lichtjes van de stad: echt een unieke ervaring!

Carlton Ambassador Hotel Beeld Den Haag Marketing
Carlton Ambassador HotelBeeld Den Haag Marketing

Slapen

Neem van mij aan: in Den Haag is zoveel te zien en te doen dat één dag echt te kort is. Maak er daarom een weekend van en ga net als ik slapen in het luxueuze Carlton Ambassador hotel. In dit boutique hotel krijg je nét dat beetje extra service. Mijn koffer wordt naar de kamer gebracht en het uiterst vriendelijke personeel brengt me 's avonds voordat ik in slaap dommel graag een glaasje champagne en chocoladetruffels.

Op zoek naar nog meer tips? Surf dan naar www.denhaag.com/nl/vakantie

Gesponsord door:
Den Haag Marketing in samenwerking met NBTC Holland Marketing

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234