Vrijdag 23/10/2020

Bourgeois-Reynders

"Aanpassing protocolorde? Misschien bij twaalfde staatshervorming"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).Beeld BELGA

Het voorstel van de Vlaamse regering om de protocollaire rangorde van de minister-president van een deelstaat te verhogen, valt bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders op een koude steen. "Misschien kunnen we dat bespreken bij de twaalfde staatshervorming", reageert de MR-politicus in zijn gekende stijl. "We hebben in het federale regeerakkoord afgesproken vijf jaar lang institutioneel niks te veranderen", aldus Reynders.

In het Vlaams regeerakkoord en in de beleidsnota Buitenlandse Handel Geert Bourgeois (N-VA) staat het voorstel om de volgorde in het protocol aan te passen. Zo wil Vlaanderen dat de minister-president van een deelstaat meteen na de eerste minister moet komen en niet - zoals nu het geval is - na de federale ministers en staatssecretarissen. Die aangepaste protocollaire volgorde zou volgens minister-president Bourgeois ook beter het gestegen gewicht van de deelstaten op het vlak van internationaal beleid weerspiegelen.

Maar als het van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders afhangt, maakt het Vlaamse voorstel geen kans. "We kunnen dat misschien bespreken bij de twaalfde staatshervorming", reageert Reynders laconiek. Voor de goede orde: sinds 1970 werden er zes staatshervormingen doorgevoerd.

"We hebben binnen de federale regering afgesproken dat er deze legislatuur geen institutioneel debat komt. In het buitenland wordt ons land vertegenwoordigd door de federale minister van Buitenlandse Zaken en als die er niet is door de ambassadeur", aldus Reynders.

"Halvering prinselijke handelsmissies is keuze van gewesten"

De beslissing om het aantal prinselijke handelsmissies vanaf volgend jaar te halveren van vier naar twee blijft ondertussen voer voor discussie. Er is beslist het aantal prinselijke handelsmissies van het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ABH) in de toekomst te beperken tot twee. Nu zijn er dat jaarlijks nog vier. De Vlaamse regering schroeft zijn dotatie aan het ABH bijvoorbeeld ook terug en wil meer inzetten op eigen missies, met name naar groeilanden.

Prinses Astrid werd gevraagd naar haar persoonlijke mening over de kwestie, maar ze speelde de vraag door naar de betrokken ministers en staatssecretarissen. Geert Bourgeois herhaalde dat het gaat om "beslist beleid". Zijn Waalse college Jean-Claude Marcourt (PS) noemt twee "geen magisch getal". Hij wil vooral dat de bedrijven tevreden zijn. "Laat ons de balans opmaken na twee missies. En als er dan een verhoging nodig is, kunnen we dat doen", aldus Marcourt.

Brussels staatssecretaris Cécile Jodogne (FDF) van haar kant wees erop dat Brussel bereid was om voor vier missies te betalen. "Maar er is anders beslist. Het belangrijkste is dat er tegemoet gekomen wordt aan de noden van de bedrijven", aldus de Brusselse politica.

Didier Reynders zegt dat het gaat om een "keuze van de gewesten". Eerder op de dag liet de MR-minister verstaan dat de figuur van de prinses wel degelijk extra deuren opent in het buitenland, maar dat het aan de gewesten is om het aantal prinselijke handelsmissies te bepalen.

Reynders ziet ook andere mogelijkheden. Zo worden volgens hem naast de twee geplande prinselijke missies volgend jaar ook twee officiële staatsbezoeken gepland, met name naar China (eerste semester 2015) en later op het jaar Polen. Aan die missies kan volgens Reynders perfect ook een economisch luik gehangen worden. "We kunnen met de gewesten bekijken in hoeverre daar interesse voor is".

Michèle Sioen, voorzitster van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), noemt de afbouw van het aantal prinselijke missies wel "spijtig", maar wil het resultaat afwachten van de extra missies die de gewesten eventueel zelf zullen organiseren. "Het belangrijkste is dat onze bedrijven kansen krijgen om te kunnen exporteren", aldus Sioen.

Beeld BELGA
Beeld GETTY
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234