Dinsdag 01/12/2020

Drugscriminaliteit

‘Aanpak van Operatie Nachtwacht past perfect bij ‘law and order’-imago dat De Wever zich aanmeet’

Beeld Bart De Wever

De grootste veiligheidsoperatie in twintig jaar: zo kondigt de Antwerpse politie de Operatie Nachtwacht aan. Die moet, onder andere met veel extra patrouilles en Amerikaanse pantserwagens, de golf van aanslagen in het drugsmilieu stoppen. ‘Dit sluit perfect aan bij Bart De Wevers law & order-imago.’

In vier jaar waren er in Antwerpen 66 drugsgerelateerde aanslagen en eind augustus waren er zelfs vijf in evenveel dagen. Daarom neemt burgemeester Bart De Wever (N-VA) nu “uitzonderlijke maatregelen” waarbij hij “begrip en geduld vraagt van de Antwerpenaar”.

Na de onophoudelijke reeks beschietingen en granaataanslagen in augustus in de Antwerpse districten Deurne en Borgerhout bleef De Wever een tijdlang zeer stil. In een tv-debat over de kwestie was hij vorige week een opvallende afwezige. Kogels vlogen op een bepaald moment nochtans rakelings langs een kleuter in Deurne. De politieke oppositie én buurtbewoners schreeuwden om een stevige reactie van het stadsbestuur. Want vroeg of laat zouden er onschuldige slachtoffers vallen.

Maar nu doorbreken De Wever en korpschef Serge Muyters eindelijk de stilte. “We rollen de grootste veiligheidsoperatie in twintig jaar uit”, klinkt het. “De opeenvolging van gewelddadige feiten maken een bredere aanpak nodig. Alleen zo kunnen we onschuldige burgers in onze stad beschermen. We weten wat er kan gebeuren. In Nederland vallen er wel doden. Je hebt er te maken met executies op straat.”

Onder de titel ‘Operatie Nachtwacht’ komen er vijftig extra agenten op het terrein. Zij kunnen werken met de Bearcats, de Amerikaanse pantserwagens van de politie. “De drugscriminelen gebruiken oorlogswapens. We moeten hen met gelijke wapens tegemoet treden”, aldus De Wever.

De patrouilles zullen alle verdachte gedragingen controleren. Als de politie inschat dat het risico op aanslagen hoog is, kan ze ook bepaalde straten afsluiten. Bewoners en bezoekers zullen na een controle nog wel de straat in kwestie in kunnen.

Law & order

Het lijkt erop dat Antwerpen dus wat meer een ‘politiestad’ wordt, met systematische identiteitscontroles, dynamische patrouilles door het eersteresponsteam op de motor en doorgedreven buurtonderzoeken. De drugs- en wijkondersteuningsteams van de politie moeten het dealen ’s nachts ‘totaal verstoren’.

De Wever rekent voor zijn operatie op de federale politie en het Antwerps parket. “De hogere overheid moet hen de nodige middelen en slagkracht geven, zodat ze ook de strijd tegen de drugstrafiek via de Antwerpse haven voluit kunnen uitvoeren.” Volgens De Wever zijn er 300 gerechtelijke officieren nodig om het probleem aan te pakken.

De woordvoerster van jusititieminister Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij “een betere werking en coördinatie van het Stroomplan (in 2018 gelanceerd tegen drugsmisdaad, nvdr) zeer nuttig en wenselijk acht en hoopt dat de volgende federale regering daar initiatieven voor neemt en middelen voor vindt.”

De Wever beklemtoont verder dat de ‘war on drugs’ in de Antwerpse politiezone zich heeft toegespitst op de straatdealers en de daaraan verbonden drugscriminaliteit en overlast. De voorbije acht jaar zijn 7.165 dealers opgepakt en aan het gerecht overgedragen. “Daardoor daalde het aantal diefstallen met geweld met 43 procent en waren er 47 procent minder woninginbraken”, luidt het.

“Maar door de golven van beschietingen en granaataanslagen dreigt het onveiligheidsgevoel bij de burgers toe te nemen. Deze aanslagen kunnen intimidatie als doel hebben of het kan een manier zijn om de aandacht van de politie te vestigen op rivaliserende criminelen.”

Operatie Nachtwacht moet daar een antwoord op bieden. “En dit soort aanpak past perfect bij het imago dat De Wever zich al veel langer aanmeet van de politicus die gaat voor law & order”, reageert politicoloog Dave Sinardet. “Hij heeft zelf de war on drugs expliciet op de kaart gezet en naar zich toegetrokken. Door de recente aanslagen kon hij niet anders dan met een navenant gespierd plan komen. Aan criminologen om te analyseren of dit ook kan werken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234