Donderdag 21/10/2021

'Aanpak fiscale discriminatie is topprioriteit'

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman en Dirk De Wilde

In een gesprek met De Morgen licht minister van Financiën Didier Reynders (PRL) een tipje van de sluier over de fiscale hervorming die de regering voor dit najaar voorbereidt. De minister maakt van het wegwerken van de fiscale discriminatie een topprioriteit. De snelheid waarmee dit zal gebeuren hangt van de onderhandelingen in september af.

De laatste maanden discussieerden de coalitiepartners over de manier waarop de belastingverlaging moest worden doorgevoerd. Aan liberale kant vielen vooral pleidooien te horen voor een globale verlaging van 10 procent. Dat betekent dat de hervorming betere verdieners meer zou opleveren dan mensen met een laag inkomen. De socialisten pleitten dan weer voor een forfaitair bedrag per belastingplichtige.

Minister Reynders laat zich met deze discussie niet in. Met het regeerakkoord in de hand stelt hij scherp op het wegwerken van de discriminatie tussen gehuwden en samenwoners. "Het kost erg veel maar de maatregel is echt noodzakelijk. Artikel 6 van de grondwet gaat uit van de gelijkwaardigheid der Belgen. Het is abnormaal om met zo'n discriminatie te blijven zitten." De minister denkt concreet aan het optrekken van de belastingvrije som voor gehuwden. Ook wil hij de manifeste discriminatie tussen gehuwde en samenwonende gepensioneerden aanpakken. "Die is echt niet te doen, een pleidooi om uit de echt te scheiden."

Als Reynders woord houdt, wordt het uitkijken naar de reactie van de christen-democraten. Zeker de CVP heeft van de bestrijding van deze discriminaties topprioriteit nummer een gemaakt in haar oppositietactiek. De minister wil begin september met zijn plannen naar buiten komen. Meteen kan er nog een maand worden gediscussieerd. Ook kan het plan zo een prominente rol spelen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. In de federale beleidsverklaring, die eerste minister Guy Verhofstadt half oktober uitspreekt, moeten de krijtlijnen helemaal vastliggen.

De minister van Financiën wil verder de belastingen op inkomens uit arbeid voor elke inkomenscategorie naar omlaag. De maximale aanslagvoet moet onder de 50 procent dalen, vindt hij. Momenteel is dat nog 55 procent. Het maandaginterview, pagina 4

Minister Reynders wil lat gelijk leggen tussen gehuwden en samenwoners

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234