Vrijdag 24/03/2023

Vastgoed

Aankoop huis in toekomst in enkele dagen volledig rond

Vlaams minister van Digitalisering en ICT Jan Jambon (N-VA). Beeld ISOPIX
Vlaams minister van Digitalisering en ICT Jan Jambon (N-VA).Beeld ISOPIX

De aankoop van een huis, appartement of bouwgrond moet over twee jaar in enkele werkdagen volledig afgerond kunnen worden. Om de nu vaak nog maandenlange administratieve mallemolen te vereenvoudigen, gaat de Vlaamse regering werk maken van de digitalisering en centralisatie van alle nodige vastgoedinformatie.

Sven Ponsaerts

Verkocht! Met die lettergrote, opvallende sticker over het immobord bezegelt de makelaar de aankoop, en wellicht wordt er op de ondertekening van ‘het compromis’ ook met bubbels geklonken. Maar op de sleutel is het dan nog vaak drie tot vier maanden wachten – tijd die de notaris nodig heeft om de akte te verlijden. “Bij elke vastgoedtransactie moet de verkoper een heel aantal attesten voorleggen”, zegt notaris Bart Van Opstal van federatie Notaris.be. “Is de droomwoning die u net kocht geen beschermd monument, ligt die mooie bouwgrond niet in overstromingsgevoelig gebied en is ook stedenbouwkundig alles in orde? Maar ook: rusten er geen hypotheken of andere schulden op het goed, en genieten overheid of sociale huisvestingsmaatschappijen geen voorkooprecht? Is er een gunstig bodemattest, een geldige elektriciteitskeuring, EPC-attest?”

Telkens een eigendom wordt verkocht, verrichten notarissen en makelaars nu een honderdtal opzoekingen eer een akte kan worden verleden. “Die vele aanvragen bij zowel federale, Vlaamse, provinciale als gemeentelijke instanties verlopen nu in heel wat gevallen nog manueel, zowel wat betreft de vraag tot info als het antwoord. Heel wat tijd gaat verloren: eens alle antwoorden van de verschillende administraties binnen, zijn we vaak een paar weken verder.”

Vandaag verloopt er tussen het ondertekenen van de onderhandse overeenkomst of compromis en het verlijden van de akte daardoor gemiddeld zo’n drie, maximaal vier maanden. Dat is ook voor Vlaams minister van Digitalisering en ICT Jan Jambon (N-VA) te lang. De minister-president kondigde gisteren het project ‘Vastgoedinformatie’ aan. “Hiermee willen we tegen het einde van 2022 het grootste deel van de gegevens en documenten over een onroerend goed ‘de volgende werkdag’ beschikbaar maken. Eens alle gegevens in een grote databank, kan een verkoop al binnen een aantal werkdagen afgerond worden. Dat zal onze economie alleen maar ten goede komen”, zo zei Jambon daarover gisterochtend in De inspecteur op Radio 2.

De aankoop van een woonst of perceel in amper enkele dagen volledig afgehandeld, de beroepsfederatie van notarissen juicht het toe, maar heeft toch ook bedenkingen. “Die ‘paar dagen’ klinkt goed, maar zal omwille van praktische zaken niet altijd haalbaar zijn”, weet Van Opstal. “Een lening aangaan duurt bijvoorbeeld al langer: de bank kan een kredietaanvraag pas na ondertekening van het compromis opstarten. Verkopers vragen nu vaak ook zelf extra tijd, om hun verhuis te kunnen regelen, bijvoorbeeld.” Dat impulsaankopers zich nog meer zouden vergalopperen dan nu al gebeurt, vreest Van Opstal niet meteen. “Ja, de tijd waarin men zich nog kan bedenken verkort aanzienlijk. Maar wie vandaag een compromis tekent, engageert zich evenzeer. Daarin verandert er op zich niet veel.”

Of met de aanzienlijke administratieve vereenvoudiging ook de notariskosten voor de koper zullen zakken, is nog maar de vraag. “Alles hangt af van de kosten die de overheid voor het online opzoekwerk zal rekenen”, zegt de woordvoerder van Notaris.be. “We stellen vast dat verschillende administraties hun prijzen doorheen de jaren telkens hebben verhoogd, wat natuurlijk wordt doorgerekend aan de koper. Rekenen zij in de toekomst minder, dan zal de koper ook minder betalen. Al blijven de registratierechten natuurlijk dé grote kost op onze factuur.” Volgens het kabinet van Jambon zal het voordeel vooral uit ‘tijdswinst’ bestaan. Een eventuele besparing voor de koper is momenteel ‘moeilijk in te schatten’.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234