Vrijdag 20/05/2022

Aanklager vordert voorwaardelijke straffen tegen bedenkers van subsidiefraude

'Topmannen Begemann en Gimvindus bestelden facturenzwendel Boelwerf'

Dendermonde/Brussel

Belga / eigen berichtgeving

Willy Van Damme / Georges Timmerman

Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde is gisteren het proces begonnen over de facturenzwendel waarmee de vroegere scheepswerf Boelwerf Vlaanderen tien jaar geleden onterecht bijna 7,5 miljoen euro subsidies van de Europese Gemeenschap lospeuterde. De openbare aanklager vorderde tegen de negen beklaagden, onder wie enkele voormalige topmanagers, straffen van zes maanden met uitstel tot drie jaar effectief.

Voor André Deleye, gewezen voorzitter van de Limburgse overheidsholding KS en van Koninklijke Begemann Groep, en Roger Malevé, de vroegere directeur-generaal van Gimvindus, dreigt het proces een onprettige confrontatie met het verleden te worden. Begemann, destijds het paradepaardje van de Nederlandse 'bedrijvendokter' Joep van den Nieuwenhuyzen, en de door de CVP gedomineerde overheidsholding Gimvindus waren destijds beide voor de helft eigenaar van Boelwerf. De scheepswerf in Temse had al een faillissement achter de rug en stevende af op een tweede debacle. In die omstandigheden leken alle middelen goed om de tewerkstelling van zoveel mogelijk arbeiders in een van de weinige grote bedrijven in het Waasland zo lang mogelijk te rekken.

Zo rijpte begin jaren negentig het idee om Europese subsidies aan te vragen, bestemd voor de omscholing van arbeiders die de Boelwerf zouden verlaten. Probleem daarbij was dat die subsidies enkel mochten worden uitbetaald aan een extern bedrijf dat zich bezighield met dergelijke omscholingsprogramma's, en dus niet rechtstreeks in de Boelwerf konden worden gepompt. Om dat probleem te omzeilen, werd een frauduleuze constructie opgezet.

"Zes maanden lang is er gezocht naar een bedrijf dat bereid was 200 werknemers van de Boelwerf om te scholen", zei substituut Erwin Dernicourt, die optreedt als openbaar ministerie, "maar geen enkel bedrijf was daartoe bereid. Plots is men dan op de proppen gekomen met Globe Training International, dat zogezegd een onderdeel was van Globe Trade International, maar in feite niet eens bestond."

Tussen Boelwerf en Globe Training International werden valse facturen uitgewisseld, waardoor het leek alsof GTI de omscholing van de scheepsbouwers op zich nam. "Terwijl de omscholing eigenlijk gebeurde op de scheepswerf zelf, waarmee de subsidievoorwoorwaarden nog maar eens overtreden werden", stelt de openbare aanklager. Op die manier werd volgens het parket tussen 1992 en 1994 voor 7.434.766 euro aan Europese subsidies onterecht uitbetaald.

Hoofdverantwoordelijken voor de fraude waren Marc De Cock (toenmalig bedrijfsleider van Globe Trade International) en Lode Boeckx, een zakenman uit Sint-Niklaas die optrad als tussenpersoon en bedrijfsadviseur. Voor hun diensten streken beide zakenmannen een niet onaardig commissieloon op. Tegen De Cock, die verstek liet gaan (en voor het laatst gesignaleerd werd in Barcelona), vordert het parket drie jaar cel, en tegen Boeckx twee jaar, waarvan een gedeelte voorwaardelijk kan zijn. Ook de toenmalige directeur van de Boelwerf, Luc Bossyns, en zijn toenmalige financieel directeur Carlo Soors, hebben zich volgens het parket eveneens schuldig gemaakt aan fraude. Zij zouden, samen met twee ondergeschikten, de valse facturen hebben opgesteld.

Het oorspronkelijk idee om de subsidies op valse gronden aan te vragen, kwam echter uit de koker van Gimvindus-topman Roger Malevé, diens medewerker Philippe De Moor en André Deleye, destijds lid van de raad van bestuur van Boelwerf, voorzitter van Kempische Steenkoolmijnen (KS) en topman in België van de Begemann Groep. Voor hen vordert de openbare aanklager straffen van zes maanden tot een jaar cel met uitstel.

De stelling van het openbaar ministerie bevestigt de berichtgeving van deze krant. Acht jaar geleden, op 24 oktober 1996, verklaarde een voormalig bestuurder van Boelwerf al aan De Morgen: "Het was Deleye die voorstelde om contact op te nemen het kantoor van Lode Boeckx. Gimvindus stemde in met de constructie. Vermoedelijk heeft men het financiële tekort bij Boelwerf willen aanzuiveren met een papieren constructie."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234