Zaterdag 04/12/2021

Aanklager vordert viermaal levenslang op proces-Van Noppen

Antwerpen

Belga

Het openbaar ministerie (OM) heeft gisteren op het proces-Van Noppen in Antwerpen levenslang gevraagd voor de vier schuldigen. De advocaten van Albert Barrez en Carl De Schutter vonden dat te veel. Zij wezen op verzachtende omstandigheden voor hun cliënten.

Bart Vosters, een van de advocaten van Barrez, de man die Karel Van Noppen doodschoot, vond levenslang een verkeerd signaal voor zijn cliënt. "Op die manier wordt hij gelijkgesteld met degenen die in het dossier gelogen hebben." Openbare aanklager Luc Van Lerberghe geloofde Barrez wel, wanneer die zei dat hij vandaag gebukt gaat onder de feiten. "Maar kort na de feiten was dat toch niet zo", wist van Lerberghe. Hij wees op het goedgevulde strafregister van Barrez en het feit dat hij Karel Van Noppen van op korte afstand het genadeschot heeft gegeven toen hij al weerloos in de sloot lag. Van Lerberghe kon alleen appreciëren dat Barrez bekentenissen heeft afgelegd.

Voor De Schutter, de man die het wapen leverde, strooide het OM minder bloemetjes in het rond. Van Lerberghe wees op de emotieloze manier waarop De Schutter aan de moord meewerkte. "Zich laten uitschrijven in de gevangenis en dezelfde avond nog een moord plegen." Voor Germain Daenen en Alex Vercauteren, die hun betrokkenheid bij de moord altijd ontkend hebben, vond Van Lerberghe het "ongepast om over verzachtende omstandigheden te spreken".

Vosters wees in zijn strafpleidooi op vier verzachtende omstandigheden voor Barrez die volgens hem wel in acht genomen kunnen worden: zijn moeilijke levensloop, zijn bekentenissen, zijn oprechte spijt en het feit dat hij "totaal gebruikt" werd door De Schutter. "Barrez kon de moord niet weigeren. Hij pleegde ze niet voor die 600.000 frank, maar voor de toekomst die De Schutter hem voorspiegelde, de illegale wapenhandel."

Jan De Man, advocaat van Carl De Schutter, vond "viereneenhalve eventuele verzachtende omstandigheden" voor zijn cliënt Carl De Schutter: zijn geloofwaardigheid, zijn uitgebreide bekentenissen, zijn leven, de spijt die hij tijdens de zitting betuigde en, voor een halfje, het feit dat hij, ondanks talloze veroordelingen, nooit geweld pleegde.

De verdediging van Germain Daenen was bijzonder kort en vond dat de rol "van een tussenpersoon niet even zwaar weegt als die van de uitvoerders of de opdrachtgevers". De advocaten van Daenen wezen er ook op dat hun cliënt in geen geval een financieel belang gehad heeft in de moord op Van Noppen.

Vandaag komt de verdediging van opdrachtgever Alex Vercauteren aan het woord en trekt de jury zich terug om samen met het hof over de strafmaat te beraadslagen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234