Woensdag 08/02/2023

Aanhouding van Abrini, man met het hoedje, verlengd

Mohamed Abrini, de man met het hoedje, speelde ook een rol bij de aanslag van 22 maart op Brussels Airport. Beeld afp
Mohamed Abrini, de man met het hoedje, speelde ook een rol bij de aanslag van 22 maart op Brussels Airport.Beeld afp

De Brusselse raadkamer heeft donderdag de voorlopige hechtenis verlengd van vijf verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Dat meldt het federaal parket. Het gaat om Mohamed Abrini en Osama Krayem, die ook een rol speelden bij de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel, Mohamed Bakkali, Soufien Ayari, ook bekend onder de valse namen Amine Choukri of Monir Ahmed Alaaj, en Yassine Atar. Hun voorlopige hechtenis werd met twee maanden verlengd. De vijf kunnen wel nog in beroep gaan bij de kamer van inbeschuldigingstelling.

Mohamed Abrini (32) werd op 8 april 2016 opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen.

De Syrische Zweed Ossama Krayem (24) werd ook op 8 april opgepakt. Hij werd gefilmd in metrostation Pétillon kort voor de aanslag in Maalbeek, toen hij vluchtig enkele woorden wisselde met Khalid El Bakraoui. De man, die ook bekendstond onder de valse Syrische identiteit 'Naïm Al Hamed', had zich ook in de metro moeten opblazen, maar krabbelde terug en goot zijn lading TATP in het toilet van de flat in Etterbeek, waar hij zich met Khalid El Bakraoui had schuilgehouden.

Osama Krayem voor zijn vertrek naar Syrië. Beeld Facebook
Osama Krayem voor zijn vertrek naar Syrië.Beeld Facebook

Ayari en Bakkali

Soufien Ayari werd samen met Salah Abdeslam opgepakt in Sint-Jans-Molenbeek, op 18 maart 2016, drie dagen nadat het duo ontsnapt was uit een flat in de Driesstraat in Vorst, waar de politie was binnengevallen. Tijdens die inval was het tot een vuurgevecht gekomen waarbij een derde man, Mohamed Belkaïd of 'Samir Bouzid', omkwam.

Mohammed Bakkali (30) werd eind november 2015 al opgepakt en aangehouden. Een BMW die hij huurde, werd gezien in de omgeving van twee safehouses waar de aanslagen in Parijs zouden voorbereid zijn, in Charleroi en Auvelais. Bakkali zou onder een valse naam ook een safehouse in de Henri Bergéstraat in Schaarbeek gehuurd hebben, waar onder meer DNA-materiaal van Salah Abdeslam werd aangetroffen. Bakkali wordt ook in verband gebracht met het appartement in de Max Roosstraat in Schaarbeek waar de broers El Bakraoui zich de weken voor de aanslagen schuilhielden.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Atar

Yassine Atar is de neef van de broers El Bakraoui, die zich opbliezen bij de aanslagen in Brussels Airport en Maalbeek en de jongere broer van Oussama Atar (33), die beschouwd wordt als het brein, of die op zijn minst de inspirator was van de aanslagen en zou schuilgaan achter de naam 'Abou Ahmad'. De man was op 27 maart 2016 ook opgepakt, samen met twee andere verdachten, omdat gevreesd werd dat hij een aanslag zou plannen op de 'Mars tegen de angst' die op 27 maart moest plaatsvinden. Die mars werd afgelast werd uit vrees voor een nieuwe aanslag, in de stijl van die in Nice en Berlijn.

Yassine Atar was bij zijn arrestatie ook in het bezit van een sleutel van het appartement in Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt, en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte. Er zouden bovendien ook sporen van de explosieve vloeistof nitroglycerine aangetroffen zijn op het lichaam van Yassine. Alvast dat laatste werd door de familie Atar tegengesproken. Uit tegenexpertises zou ook blijken dat de stof slechts in minieme concentraties op zijn huid werd aangetroffen.

Inmiddels zijn nog andere elementen aan het licht gekomen die Atar aan de aanslagen in Parijs zouden linken. Zo duikt Atars naam een eerste maal in het dossier op in juli 2015, als hij in Spanje gecontroleerd wordt achter het stuur van een wagen die ingeschreven staat op naam van Majid R. Die identiteit werd ook gebruikt door Ismail Mostefai, een van de terroristen die op 13 november 2015 het bloedbad in de concertzaal Bataclan aanrichtten.

Op 18 en 19 september 2015 reisde Atar opnieuw heen en weer naar Spanje en bij zijn terugkeer trok hij meteen naar Verviers. Het federaal parket vermoedt dat hij daar toen Ibrahim El Bakraoui ontmoette. Uit analyse van het gsm-verkeer blijkt ook dat Atar in nauw contact stond met Khalid El Bakraoui en met Mohammed Bakkali, die een sleutelrol zou gespeeld hebben bij de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs.

null Beeld rv
Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234