Woensdag 22/09/2021

Update

Aangifte via Tax-on-web "wordt nog eenvoudiger"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Wie de belastingaangifte indient via Tax-on-web, zou dit jaar minder werk voor de boeg hebben. Voor 70 procent van de gebruikers of 2,58 miljoen mensen volstaan enkele klikken, klonk het dinsdag bij de voorstelling van de belastingaangifte 2017. Zij moeten slechts één scherm consulteren in de online aangifte.

Voor wie de fiscale toestand ongewijzigd bleef en Tax-on-web vorig jaar reeds gebruikte, volstaan "minder dan 5 minuten" om de aangifte in te dienen, heet dat. Zoals steeds worden de vooraf ingevulde gegevens voor het aanslagjaar op één pagina weergegeven. Nieuw is dat deze pagina voortaan ook de codes uit de aangifte van vorig jaar bevat. Daar kan de gebruiker dan de bedragen aangeven indien ze opnieuw van toepassing zijn.

"In Tax-on-web 2017 gaat u in één scherm door de online aangifte, zonder alle vakken van de aangifte te moeten doorlopen", zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Zo volstaan "enkele klikken" voor 70 procent van de gebruikers. 30 procent heeft voldoende aan de vooraf ingevulde gegevens en 40 procent heeft er bovenop ook de codes van de vorige aangifte nodig.

Verdere nieuwigheid is een wizard voor de woonfiscaliteit, de aangifte van hypothecaire leningen, en de levensverzekeringen. Vanaf eind mei is dit hulpmiddel er ook voor de herfinancieringen.

De aangifte via het wereldwijde web moet dus gemakkelijker worden, maar dat neemt niet weg dat de fiscaliteit een ingewikkeld kluwen blijft. Zoals reeds bekendraakte, telt de aangifte van de personenbelasting dit jaar nog eens 75 codes extra, of 885 in totaal. Er is sprake van 88 bijkomende codes en 13 die verdwenen.

Onder meer de regionalisering van de woonfiscaliteit blijft nog steeds voor extra codes zorgen. De drie gewesten hanteren elk hun regels. Zo zorgt de geïntegreerde woonbonus in Vlaanderen voor bijkomende codes. Andere nieuwkomers zijn er bijvoorbeeld door de speculatietaks, nieuwe aanslagvoeten voor bepaalde kapitaalinkomsten en de vrijstelling van de bezoldiging van overuren in de horeca.

Maar Van Overtveldt wilde daarbij benadrukken dat "het overgrote deel, 82 procent, minder dan twintig codes gebruikt". De fiscaliteit is zeer complex, mede door de verdeling van bevoegdheden over de verschillende overheden. De minister wil het gebruiksgemak voor de burger verhogen. "De fiscaliteit onder de motorkap is zeer complex. Maar we streven ernaar, en ik denk dat we daar in belangrijke mate in slagen, om het dashboard dat de burger moet gebruiken bij de besturing van deze wagen zo overzichtelijk en eenvoudig mogelijk te maken."

Boete tot 1.250 euro voor laatkomers
Wie de aangifte op papier doet, moet dit ten laatste op 29 juni doen. Voor Tax-on-web is er tijd tot en met 13 juli, de aangifte via een boekhouder (mandataris) kan tot en met 26 oktober. De elektronische aangifte staat nu online en is te bereiken via myminfin.be. De aparte onthaalpagina van Tax-on-web is verdwenen en geïntegreerd in MyMinfin. Wie te laat is, riskeert boetes van 50 tot 1.250 euro.

De papieren aangiften en voorstellen van vereenvoudigde aangifte worden in de loop van mei verzonden. Dit jaar zijn er volgens voorlopige cijfer zowat 2,09 miljoen voorstellen. Dat zijn er omwille van correcties iets minder dan een jaar eerder.

Voorts trekt Financiën opnieuw de boer op, met bijvoorbeeld 1.455 gemeentelijke zitdagen en 18 dagen in zestien commerciële centra. Hulp op het belastingkantoor kan tot eind juni.

Vorig jaar klokte Tax-on-Web af op 3,68 miljoen elektronische aangiftes, een zoveelste record. De papieren aangifte is vorig jaar voor het eerst onder de kaap van het miljoen gedoken (0,98 miljoen).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234