Woensdag 28/10/2020
Beeld ThinkStock

Column

Aangezien God een dierenvriend is, mag ook al het gedierte binnen in de hemel

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Van de paus mag iedereen naar de hemel: dat stond deze week in La Repubblica

Italiaanse krant, dus het zal wel niet waar zijn, maar toch.

Iedereen.

Hier gaan we weer.

Mark Coenen.Beeld Tom Verbruggen

Dit lijkt mij niet goed doorgedacht, beste Franciscus.

Sinds het pleistoceen hebben ongeveer 120 miljard mensen het ondermaanse verruild voor een plantaardige staat, die, of het moet zijn dat we een Nobelprijs gemist hebben, nog altijd niet omkeerbaar is. Geruchten dat sommige politici wél uit de dood zijn opgestaan of er zo uitzien, dienen krachtig tegengesproken te worden.

Wij eindigen ons leven in krakkemikkige staat: scheef van de kanker, debiel na een hersenklap, incontinent en malcontent, uiteengereten door de onvrijwillige aanraking met hoge snelheid met een boom of trein. Het is geen zicht. De enigen die er een beetje convenabel uitzien, zijn de drugsdoden, als ze tenminste snel genoeg uit het water gehaald zijn.

In die staat maken wij de overtocht.

120 miljard hulpbehoevenden, die allen rekenen op een Poolse verpleegster, extra wc-papier en een rollator: zelfs Jo Vandeurzen, de Empathische Opperverpleger van Vlaanderen, wordt hier wat onrustig van. Als die allemaal een persoons­gebonden budget moeten krijgen, dan zijn ze daarboven nog niet thuis. En ik ga ervan uit dat mijn pensioenrechten ook doorlopen, dat de pensioenminister des Heren het maar oplost.

Aangezien het volledige aantal mensen dat ik na mijn dood wil terugzien in een kloeke bus van De Lijn kunnen, ga ik van de andere 120 miljard alleen maar last hebben.

Pseudo­revolutionairen die aan hun gemeentehuis stoer een vlag uithangen van een of andere buitenlandse provincie. Lamentabele labbekakken, snerende selectief verontwaardigden in slecht­zittende maatpakken, huilebalken en potsierlijke postjesjagers, die de grond niet waard zijn waarover ze lopen. Actief dominanten, passief-agressieve narcisten, malafide mierenneukers, controle­freaks, patsers en prima donna’s: allemaal binnengeraakt. Al die mannen met hun zeventig maagden. De volledige directie van Samusocial. Perfide racisten, valse democraten, Pinochet en Franco, kampbeulen, zakkenwassers en zeikstralen: kom binnen en zet u.

In dichte drommen zwermen zij rond in het hiernamaals.

Roofbendes worden gevormd. Attila de Hun samen met Hitler tegen Ambiorix en Stalin.

Het gekwetter is oorverdovend. Ogen schieten vuur. Handgemeen. Keppeltjes tegen boerka’s. Halal tegen al. New wavers tegen hippies.

Ze zitten samen aan lange tafels, met lange tanden aan de rijstpap. Die vroeger met gouden lepels werd gegeten, maar sinds die dankzij de bitcoin niets meer waard zijn, worden er elke dag 120 miljard plastic lepels verdeeld, die tot een gigantisch milieuprobleem leiden waar de Heilige Drievuldigheid al maanden voor in conclaaf zit. De rest van het eten is niet te vreten en alcohol is verboden. Aangezien God een dierenvriend is, mag ook al het gedierte binnen: elke minuut komen er 125.000 kakelende kippen bij. Koeien loeien alom en kakken naar believen, want in de hemel is geen CO2-uitstoot. De zure stank is niet te harden.

Voorstellen van de nationalisten om iedereen zijn immanente recht op zelfbeschikking te laten uitoefenen, worden weggehoond. “Er is maar één hiernamaals, met die zever gaan we niet beginnen, het is al moeilijk genoeg.”

“Steek uw vlag in uw gat”, galmt het subtiel vanaf de troon des Heren.

Elke dag wordt er na de collectieve siësta iets georganiseerd: een bingo, een wafelenbak, een kwisje. Er zijn 65 miljoen petanquebanen en, om er de leut in te houden, maar één wit balletje.

Ik wil hier formeel over zijn: daar ga ik niet naartoe. Naast het recht op vergetelheid en euthanasie pleit ik dan ook voluit voor het recht om af te zien van een verblijf in de hel van de hemel.

J’ai donné. Laat mij met rust. Van die boer geen eieren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234