Maandag 21/06/2021

Aandeelhouders willen Telenet niet zomaar laten gaan

Amerikaanse Callahan neemt 55 procent over

Telenet wordt voorlopig niet helemaal verkocht. Slechts 55 procent komt in handen van het Amerikaanse Callahan. Dat de aandeelhouders toch nog een deel willen houden, heeft alles te maken met de hoop dat Telenet de volgende jaren erg veel waard wordt.

Brussel

Josse Abrahams

De Vlaamse telefoonmaatschappij Telenet komt dus voor 55 procent in handen van het Amerikaanse Callahan Associates, op voorwaarde dat de onderhandelingen die gisteren begonnen voor de zomer tot een goed einde worden gebracht. Callahan is een kabelmaatschappij die aan een Europese expansie werkt en reeds actief is in Franrijk, Duitsland en Spanje. Het bedrijf werd in 1996 opgericht door Richard Callahan, die tot dan voorzitter was van US West, het bedrijf dat Telenet mee opstartte als operationele partner. De gemengde intercommunales die iets meer dan 30 procent van Telenet controleren, beginnen ook exclusieve gesprekken met Callahan met het oog op een verkoop van 55 procent van hun kabelnetwerken. De zuivere intercommunales blijven eigenaar van hun netwerken, maar zijn wel bereid om een deel van hun participatie in Telenet te verkopen aan Callahan. In de nieuwe structuur vallen zij van 16,2 procent terug op 7,5 procent, de gemengde intercommunales houden nog 13,5 procent over in de nieuwe constructie, de Gimv en het financieel consortium vallen terug op 12 procent, komende van 26,7 procent. Boven de bestaande Telenet-holding die Telenet Operaties en Telenet Vlaanderen voor 100 procent controleert, komt er een Nieuwe Holding Maatschappij.

De keuze van de nieuwe partner werd duidelijk ingegeven door de terughoudendheid van Callahan. Het feit dat de Amerikanen tevreden waren met 55 procent en bereid waren om te werken met het bestaande management, verhoogde hun kansen. "We hadden de indruk dat we een filiaal zouden worden van UPC", zei Telenet-voorzitter Gerard Van Acker gisteren. "Nu gaan we een associatie aan met Callahan." Het feit dat de Amerikanen ook ervaring opbouwden in digitale televisie wordt een verkoopsargument tegenover de gemengde intercommunales. Die willen namelijk zo snel mogelijk digitale televisie in Vlaanderen aanbieden. Daarvoor is een investering van 22 miljard frank nodig. Digitale televisie verhoogt de capaciteit van het kabelnet omdat de beelden digitaal worden doorgestuurd, waardoor voor elk huidig kanaal zeven nieuwe kanalen staan. Bedoeling is dat het basisaanbod wordt behouden aan de bestaande prijs en dat daarnaast een aantal digitale televisiekanalen bijkomen die men kan bekijken tegen betaling. Ook internet en andere multimediatoepassingen moeten mogelijk zijn.

Dat ook de gemengde intercommunales uiteindelijk niet hun volledige participatie in Telenet willen verkopen, heeft volgens voorzitter Fred Vansina van Intermixt te maken met de controle die zij willen houden op de voorwaarden die zij aan Callahan hebben gesteld. Zo moet onder meer de maatschappelijke dienstverlening gegarandeerd blijven. Bij de behandeling van de verkoop door de locale besturen zal ongetwijfeld ook de verwachte waarde van Telenet in de toekomst worden voorgehouden. Dat is trouwens ook de verklaring waarom noch Gimv, noch het consortium van financiële instellingen de banden met Telenet wilden verbreken. "Wij zijn uit op shareholders value", zei Gerard Van Acker. Grote vraag is wat Telenet momenteel waard is. Cijfers die circuleren, schommelen tussen 80 miljard en 240 miljard frank. De Gimv liet gisteren weten het op het reduceren van zijn 26,7 procent tot 12 procent een meerwaarde realiseert van 260 miljoen euro (10,4 miljard frank).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234