Maandag 14/06/2021

Reportage

Aan tafel bij Hart Boven Hard: 'We claimen het normale terug'

In hartje Brussel plaatste Hart Boven Hard een 700 meter lange tafel.  Beeld Photo News
In hartje Brussel plaatste Hart Boven Hard een 700 meter lange tafel.Beeld Photo News

Carl Devos had ze al als irrelevant en uitdovend weggezet en veel buzz was er vooraf niet. Toch kreeg Hart Boven Hard opnieuw duizenden mensen op de been en langs een 700 meter lange tafel in het centrum van Brussel. 'We claimen het normale terug.'

"De opbouw was ergens misschien wel het leukst", zegt Marijke Persoone, al van 's ochtends heel vroeg als een van de 160 vrijwilligers mee in de weer met gerecycleerde houten paletten, Spax-schroeven en elektrische schroevendraaiers. Klussers vinden tussen het soort mensen dat een evenement als dit een warm hart toedraagt, die vind je niet zo makkelijk.

"Het waren heel diverse, kleurrijke ploegen", zegt Marijke. "Er is tijdens het monteren van de tafel al heel veel gedanst en gezongen. En toch waren we om elf uur al klaar, een dik uur te vroeg."

Enthousiasme

Vorige edities brachten nog 20.000 en 25.000 mensen op de been, maar de buzz rond Hart Boven Hard leek helemaal weggeëbd. Je kunt een keer met een heel nieuw concept een kleurrijke massa op de been brengen tegen de besparingsplannen van de regering-Michel. Je kunt het niet blijven doen.

De Brusselse politie telde 5.000 deelnemers, de organisatoren zelf spreken van een opkomst van meer dan 10.000. Het is natuurlijk een betoging. Naar vorm ziet het er eerder uit als de Zinneke Parade, met drumbands, majoretten, zangkoortjes en straattheater. En een 700 meter lange tafel, die in eerste instantie ook werd gebezigd als podium voor de optocht.

"Er was vooral erg veel enthousiasme", zegt Wouter Hillaert van Hart Boven Hard. "Je steekt er heel veel energie in en dat heeft het wel waargemaakt. Ik vind het altijd bijzonder, de diversiteit van boodschappen die allemaal onder één koepel passen."

Hart Boven Hard heeft wel een woordvoerder, maar niet iemand die op een podium klimt en de massa toespreekt. De speech, opgehangen rond grondwetsartikelen over gelijkheid van man en vrouw, recht op een menswaardig leven, arbeid en onderwijs, wordt gehouden door de massa zelf. En achteraf werd, Marc Rutte achterna, met duizenden tegelijk op tafel geklopt: "Doe normaal!"

Middenveld

Als je Hard Boven Hard door Google haalt, is een van de eerste hits een bericht op clint.be als zou het gaan om verdoken marketing van de klassieke vakbonden. "Dat is een fabel die ons al drie jaar achtervolgt", zegt Hillaert, lichtjes geërgerd. "Het gaat terug op een url die we in 2014 overnamen van een andere organisatie. Hart Boven Hard is een burgerbeweging, wordt gedragen door burgers."

In de optocht zag je vooral veel organisaties rond vluchtelingenwerk, klimaat, armoede, derde wereld, vrouwenrechten – het middenveld, zeg maar – en hier en daar ook een paar vlaggen van ACOD, ABVV of ACW. Met daartussen ook een paar politici: Elio Di Rupo (PS), John Crombez (sp.a), Kristof Calvo (Groen), Peter Mertens (PVDA), Zoé Genot (Ecolo).

"Dat is op zich niet nieuw, politici waren er vorige jaren ook al", zegt Hillaert. "Wij zijn een partijpolitiek onafhankelijke beweging, maar iedereen is welkom als burger. Ik heb het gevoel dat wij in de eerste plaats spreken vanuit de grondwet en al wie dat mee wilde verdedigen, was vandaag welkom. Het is niet normaal dat men bespaart op de zorg en voor 15 miljard gevechtsvliegtuigen koopt. Het is niet normaal dat Theo Franckens deportatiewet er opeens komt. Het is niet normaal dat de armoede toeneemt en er steeds nieuwe verhalen als LuxLeaks opduiken. We claimen het normale terug."

Verkiezingen

Door hard op tafel te kloppen dus.

"Een tafel dient om dingen met elkaar te delen", legt Sophie uit, een Naamse, actief in vluchtelingenopvang. "Je gaat tegenover elkaar zitten, en je deelt er dingen met elkaar. Je vertelt elkaar aan het eind van de dag wat je allemaal hebt gedaan. Of je danst er samen op. Het is een heel krachtig symbool."

Wouter Hillaert: "Het is een alternatief voor het afweren van mensen met: 'Je had drie jaar geleden maar iets anders moeten stemmen, pas over twee jaar zijn jullie weer aan de beurt.' Die reductie van democratie tot verkiezingen, daar gaat het in de eerste plaats over."

***

Burgertop in oktober

Zelf verkiezingen trachten te kapen, zoals het burgerbewegingen in Engeland de voorbije jaren in enkele stadjes lukte, behoort niet tot de ambities van Hart Boven Hard. Mensen van de kerngroep verbonden zich er ook toe om niet op een of andere lijst te gaan staan.

"Maar we willen wel wegen op de eerstvolgende verkiezingen", zegt Hillaert. "Veel meer dan bij de vorige edities zien we deze parade als de start van een campagne richting gemeenteraadsverkiezingen. We hebben nu een normaliteitsverklaring op onze site gepubliceerd. Dat is een ontwerp van een tekst waarbij de uitnodiging is: leg dit voor aan de mensen rondom je. Breng mee een politiek gesprek op gang over wat normaal is en wat de waarden zijn die we samen delen. Met dan het idee om in oktober, een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, een burgertop te organiseren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234