Maandag 19/08/2019

Aan de wieg van nieuwe projecten

Een concertzaal die zelf een platenlabel opstart? Het is minder onwaarschijnlijk dan het lijkt. De Werf in Brugge brengt al tien jaar jazz-cd's uit en ook de Gentse HA'ndelsbeurs doet sinds kort haar duit in het zakje. "Wij willen plaatselijke artiesten waar we in geloven extra ondersteunen", vertelt programmeur Chris Van den Bosch. "Toen we anderhalf jaar geleden in Gent concerten begonnen te organiseren, wilden we ons niet beperken tot louter receptieve activiteiten. We hadden de ambitie de zaken wat creatiever aan te pakken, aan de wieg te staan van nieuwe projecten. Het maken van eigen producties, die wekenlange repetities vergen, ligt echter moeilijk, omdat de zaal vrij intensief wordt gebruikt. Een toevallige ontmoeting met Gerry De Mol, die met het idee speelde de tweede cd van zijn groep Oblomow in eigen beheer uit te brengen, gaf ons de impuls ons op het pad van de platenproductie te begeven

"Door een kleine verschuiving in ons programmeringsbudget zijn we erin geslaagd genoeg financiële middelen vrij te maken om vier à vijf cd's per jaar uit te brengen van groepen of artiesten die we zelf de moeite waard vinden. En aangezien iedere release toch weer gepaard gaat met een live-evenement in de HA'ndelsbeurs kun je bezwaarlijk zeggen dat we beknibbeld hebben op ons concertaanbod."

Pop, rock, folk, klassiek, op het HA'-label is het allemaal even welkom. Het afgelopen jaar verschenen al langspelers van onder anderen Oblomow en Fluxus, en ook voor de komende maanden staat er heel wat fraais in de steigers. Op 24 januari verschijnt de debuut-cd van Bal de Boiteux, een tussen Troissoeur en Die Anarchistische Abendunterhaltung laverende instrumentale groep die kon rekenen op de steun van Stef Kamil Carlens. Begin februari volgt I Like Girls in Russia, de door John Parish geproducete nieuwe cd van Thou. Eveneens gepland voor 2004 is een langspeler van Tom Wolf (die in de studio volop assistentie kreeg van An Pierlé en Koen Gisen) en nieuw werk van Catherine Delasalle in een productie van... Daniel B. van Front 242. De wereld is aan de durvers.

Toch is HA' geen platenmaatschappij zoals alle andere. "We nemen geen artiesten onder contract", zegt Chris van den Bosch. "Stel dat de nieuwe plaat van Thou erg goed loopt en die groep krijgt daarna elders een betere aanbieding dan is ze volkomen vrij erop in te gaan. We zijn allang blij als we een groep een duwtje in de rug hebben kunnen geven. Maar we zijn wel van plan elk cd-project van de HA'ndelsbeurs ook na de release promotioneel verder te blijven begeleiden. Daarom hebben we net iemand aangenomen die over een jarenlange ervaring in de sector beschikt." (DS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden