Dinsdag 20/10/2020

Aan de bedrijvers van de riooljournalistiek

Beeld BELGA

Eric Goens is programmamaker voor VIER, van onder andere Kroost (elke maandag 21.05 uur).

Geachte bedrijvers van de riooljournalistiek,
Beste boekskes,

Uit goede bron heb ik vernomen dat jullie er een deviant en deloyaal seksleven op nahouden, dat jullie opa een halve eeuw geleden rare dingen zou hebben gedaan met en voor den Duits, en dat jullie broer naar verluidt een ietwat afwijkende voorliefde voor wel heel erg jonge kinderen heeft.

Ik voeg er meteen aan toe, beste Frederik en consoorten: ik heb het van horen zeggen. Ik kan het dus - weliswaar zeer voorlopig - niet bewijzen. Vandaar: naar verluidt, een voorwaardelijke wijs of twee, maar toch heel veel gunstige winden.

Zo gaat dat nu eenmaal, zeker? Wie niet het journalistieke talent of godbetert de ballen heeft om in eigen naam iets te poneren, steekt zich maar wat graag achter de brede rug van de bron weg. En als de nood écht hoog is, is er nog altijd dat obligate slotzinnetje: 'De redactie wenst de familie veel sterkte in deze moeilijke tijden.' Snifsnif, blablabla, even goed vrienden en een kinderkamer voor het vervolgverhaal. En avant la musique!

Schandknapenstoet
Zo ongeveer is het ook eind vorige week gelopen, toen ik met een dag verschil werd opgebeld door twee journalistieke onderdeuren, de ene van Dag Allemaal, de andere van Story. Vriendelijke mensen, zeer zeker. Fantastische reeks gemaakt, meneer. Geen seconde gemist! Ongelooflijk straf! Proficiat!

Er zijn van die momenten waarop je gsm uit je handen dreigt te glippen, door het slijm dat uit het luisterputje druipt. Maar, ter afronding, toch nog één vraagje, meneer. Of ik nog eens wilde bevestigen dat Eddy Wally - ik citeer: "Tot drie keer per week naar de hoeren ging in Brussel."
- Ik: "Pardon?"
- Hij: "Dat zegt u toch zelf in die uitzending over Eddy Wally?"

Voor alle duidelijkheid: tijdens de bewuste uitzending zegt de manager van Eddy Wally dat Wally na een optreden, vaker niet dan wel, nog een stapje in de wereld durfde te zetten. "Dan pakte hij zijn auto en reed hij naar Brussel", zei de manager. Op mijn vraag hoe Wally dat verkocht kreeg aan zijn echtgenote, antwoordde de manager half schertsend: "Dan zei hij dat hij zijn auto moest laten smeren."

Beste vrienden van de boekskes, het kan aan mij liggen, maar toch deze vraag: Waar zitten die hoeren in godsnaam? Ik vroeg dat ook met zoveel woorden aan de immer vriendelijke meneer aan de andere van de lijn. Hij antwoordde dat ik mij geen zorgen moest maken, dat het anoniem was en dat hij nog een paar ander bronnen had die mijn verhaal hadden bevestigd. Ik antwoordde op mijn beurt. Dat de jongeman mentaal ziek was en is, dat hij zich daar kan voor laten behandelen en hing op. Eén boze tweet later - 'Bij de boekskes werken dus echt degoutante ratten' - was ik het voorval alweer bijna vergeten.

Edoch, één dag later, een andere schandknaap, ditmaal van de Story. Het blad van de sterren, dus: géén hoeren deze keer! Neenee, deze jongeheer was écht goed geïnformeerd. Verschillende bronnen zelfs. Beter nog, geen hoeren, maar mannen. Jonge mannen zelfs, en nóg jonger dan dat. Het analytisch vermogen van de schandknaap was ronduit indrukwekkend:

- Hij: "Waarom ging Eddy anders naar Brussel?"
- Ik: "Euhm... Geen idee eigenlijk. Zeg jij het maar."
- Hij: "Dat is toch overduidelijk. Daar herkennen ze hem niet, daar kon hij ongestoord zijn gang gaan."

Opnieuw murwelde ik iets over mentale ongezondheid en hing op. Ik probeerde opnieuw, maar ditmaal tevergeefs, mijn razernij te koelen op Twitter. Iets over ratten en de nood aan DDT, maar 140 letters waren ruim onvoldoende om een paar pertinente vragen af te vuren.

Bij deze, geachte heren en mevrouwen hoofdredacteur, journalisten en ander gebroed: Wie of wat geeft jullie het recht om een doodzieke en verlamde man van 82 jaar oud te misbruiken voor jullie eigen vunzige fantasieën? Wie of wat heeft ooit bepaald dat jullie vermeende 'publicatierecht' en 'recht op informatie' mogen ontaarden in de meest ranzige vorm van riooljournalistiek?

Aversie en minachting
Ik heb de voorbije weken en maanden wel vaker jullie vakgebied doorkruist. Ik kan jullie verzekeren, zolang je de mensen met respect behandelt, zijn ze graag bereid om je dingen toe te vertrouwen. Maar, het moet gezegd, ze verafschuwen jullie. Aversie, minachting, afkeer, anything goes.

Eén getuige vertelde hoe hij wekenlang werd opgejaagd en afgedreigd omdat een familelid al dan niet iets zou mispeuterd hebben. Een andere getuige moest vorige week bij nacht en ontij de zwangerschap van zijn vriendin op Twitter gooien. Veel vroeger dan gepland, omdat het boekske ermee dreigde om zélf met de onthulling op de proppen te komen. Uiteindelijk, je vertelt dat toch liever zelf aan vrienden en kennissen dan dat je opgewonden neefje Frederik dat in jouw plaats komt doen?

Anderen voor mij hebben al eerder een warme oproep gedaan om niet meer met jullie te praten. Het zet allemaal weinig zoden aan de dijk, want telkens weer wordt ermee gedreigd dat ze 'ook zonder uw medewerking' zullen publiceren. Waterboarding in het riool: praat of wij zullen praten, en dan zal de stront pas echt uit je oren komen. En achteraf nog wat ginnegappen op een boekenbeursdebat of bij voorkeur op televisie, dat is nog véél beter voor de verkoop.

Ik roep niets of niemand op. Ik hou het bij een symbolische actie en steek volgende week in alle stilte tien boekskes in de fik. Tien van elk. Ik weet het, dat brengt nog veel minder op. Erger nog, het kost mij geld en het brengt jullie geld op. Maar het sardonisch genoegen is nu al onvervangbaar. Burn baby burn. Tijd voor een rituele boekskesverbranding.

Voor ik afrond, toch nog één vraagje: hebben jullie nog ergens, dichte of verre familie, een dementerende opa of een terminale oma in de aanbieding? Maak je geen zorgen, gewoon effe bellen. Ik heb nog wat vraagjes over vroeger enzo. En ik hoor dat ze niet meer zo lang hebben te gaan. Hoe dan ook, namens mezelf, veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Beeld VIER - kroost
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234