Maandag 21/09/2020

Opinie

Aan ‘compassie’ hebben de Palestijnen geen behoefte, wel aan gerechtigheid

Een moeder en haar zoon passeren een verlaten speeltuin in Bayt Lahiya in de Gazastrook.Beeld Nick Hannes

Johan Depoortere is voormalig VRT-journalist

Geachte heer Knoop,

Het heeft een poosje geduurd maar het kon niet uitblijven: u hebt me op uw lange zwarte lijst van antisemieten geplaatst. Dat is te veel eer voor een eenvoudige gepensioneerde journo die enkele decennia geleden al kennis mocht maken met de weldaden van het zionisme in het Midden-Oosten en de wereld. In Libanon bijvoorbeeld waar de “christelijke” falangisten – de naam zou een belletje moeten doen rinkelen – met steun van Israël een bloedige burgeroorlog ontketenden, of in Guatemala waar door Israëlische “veiligheidsspecialisten” opgeleide doodseskaders terreur zaaiden op het platteland en in de steden.

Té veel eer om op uw lijst in het gezelschap te vertoeven van een hele reeks figuren die een leven lang hebben gestreden tegen alle vormen van discriminatie en racisme. De filmmaker Ken Loach bijvoorbeeld of Jeremy Corbyn die nu in Groot-Brittannië en daarbuiten het mikpunt zijn van een niet aflatende heksenjacht wegens vermeend antisemitisme. Mensen als Noam Chomsky of Norman Finkielstein, maar ook Israelis als Tikva Honig Parnasse, Eitan Bronstein, Ilan Pappé, Uri Avneri, Israel Shahak, Schlomo Sand, Maxim Ghilan, Boaz Evron, Yitzhak Laor, Ilan Halevi, Uri Davis, Lia Tarachansky en vele vele anderen – allemaal mensen met een onberispelijke Joodse stamboom, allemaal antizionisten of zo u wil post-zionisten. Allemaal antisemieten?

Zuivering

U hebt ongetwijfeld de boeken gelezen van Benny Morris, de Israëlische historicus die de Nakba – de etnische zuivering van Palestina – grondig heeft gedocumenteerd en gepubliceerd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ilan Pappé is Morris geen antizionist, in tegendeel. Hij is ervan overtuigd dat de etnische zuivering, de vernietiging van meer dan 600 dorpen en het verdrijven van 800.000 inwoners van Palestina te rechtvaardigen zijn door de wens van de zionisten in veiligheid te leven in een etnisch zuivere Joodse staat. Dat die staat niet helemaal gerealiseerd is zoals de vroege zionisten droomden en dat tot verdriet van Morris en de huidige zionisten een minderheid van 25 procent niet-Joden in het land is achtergebleven verandert niets aan het fundamentele doel van de zionistische ideologie: een etnisch zuivere Joodse staat. 

U hoeft het niet van mij aan te nemen, maar u hebt het ongetwijfeld gehoord uit de mond van Benjamin Netanyahu, de premier van de staat Israel, die in de voorbije campagne duidelijk zei waar het op staat: “Israël is niet het land van zijn bewoners maar uitsluitend van de Joden.”

Leugens

Van leugens gesproken, meneer Knoop. De grote leugen is de slogan waarmee de zionisten hun koloniale project altijd aan de wereld hebben proberen te verkopen: “Een land zonder volk voor een volk zonder land.” Dat “land zonder volk” was tot 1948 in werkelijkheid bezaaid met honderden steden en dorpen met een Palestijns-Arabische bevolking. Dat wisten de zionistische leiders maar al te goed en in hun geschriften, in brieven, dagboeken, artikels en congrestoespraken worstelden ze met het probleem van de Arabische meerderheid in het land dat ze tot een Joodse staat wilden omvormen. Hun oplossing heette en heet: “transfer”– het verwijderen van de Arabische bevolking, goedschiks of kwaadschiks.

Het idee is tot vandaag springlevend. De toekomstige coalitiepartners van Benjamin Netanyahu maken er geen geheim van dat ze de bijna 2 miljoen Palestijnen van Israël willen zien verdwijnen. U kent ongetwijfeld beter dan ik het programma van partijen als Otzmah Yehudit (“Joodse Macht,”) de geestelijke erfgenamen van de zionistische terrorist Meïr Kahane, die zo goed als zeker zijn van ministerposten in de volgende regering Netanyahu. Niet ik, maar de Israëlische krant Haaretz noemt die partijen “Joods fascisme”.

Beeld Nick Hannes

Wat interessant dat u ook de beroemde Balfour-verklaring ter sprake brengt. Het document dateert van eind november 1917 – niet van het eind van de eerste Wereldoorlog zoals u schrijft – en het was het product van een diep antisemitische en racistische ingesteldheid. De auteur ervan, Arthur James Balfour, de Britse minister van Buitenlandse zaken op dat moment, had 12 jaar daarvoor als premier de Britse grenzen gesloten voor de Joden die de pogroms in het tsaristische Rusland ontvluchtten. Balfour was een notoire antisemiet die met zijn verklaring de zionisten een land beloofde dat niet van hem noch van het Britse koninkrijk was en die op die manier hoopte van de Britse Joden af te komen.

Tactische overweging

De “verdeling van het land” heeft in tegenstelling tot wat u schrijft niets met de Balfour-verklaring te maken maar was een voorstel van een speciale commissie van de Verenigde Naties waarin geen enkel Arabisch land vertegenwoordigd was – laat staan dat de inheemse Palestijnse bevolking er een zeg in zou hebben gehad. Dat Ben Gurion zich ondanks verzet van andere zionistische leiders bij de verdeling van Palestina neerlegde was ingegeven door tactische overwegingen en de hoop het Joodse gebied als bruggenhoofd te gebruiken voor de verovering van de rest van Palestina – wat inderdaad ook gebeurd is.

Tot slot, meneer Knoop, ben ik ontroerd door uw oprechte bekommernis om de Palestijnen en uw terechte wens dat ze een betere pleitbezorger zouden krijgen dan uw dienaar. Maar nee, mijn drijfveer is niet zoals u veronderstelt “haat jegens de zionisten” (maar afkeer van een racistische en koloniale ideologie) en al zeker niet “compassie” met de Palestijnen. Aan ‘compassie’ hebben de Palestijnen immers geen behoefte, wel aan een minimum aan gerechtigheid.

Met vriendelijke groeten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234