Woensdag 23/06/2021

Aan alle Walen: 'ACHETEZ WALLON!'

Na zijn verzet tegen het handelsverdrag met Canada heeft Paul Magnette (PS) een nieuw plan om de Waalse economie te beschermen. Met een kwaliteitslabel en promotiecampagnes worden de Walen aangezet om lokale producten te kopen. 'Trump-toestanden in Wallonië? Bijlange niet', zegt professor Paul De Grauwe.

Straks prijken ze op verpakkingen in de winkel, de labels met daarop 'de Wallonie'. Zo wil de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) de burger sensibiliseren om lokale producten te kopen. Ook schoolkantines, ziekenhuizen en crèches worden aangemoedigd om Waalse groenten en fruit voorrang geven in de keuken. 'Acheter Wallon', zo luidt de ondubbelzinnige slogan van het actieplan.

Het doel is simpel: een economisch ecosysteem creëren dat zichzelf in stand houdt. Net zoals in de natuur, waar de ene soort enkel kan bestaan dankzij de andere, moet alles in de Waalse economie perfect op elkaar worden afgestemd. Wallonië moet dus voldoende produceren om te voldoen aan de noden van gezinnen en bedrijven. En omgekeerd, moeten zij die producten kopen.

Chauvinisme

Wat meer chauvinisme kan geen kwaad, stelt Magnette vast. Nu koopt een Waals gezin gemiddeld 60 procent van zijn producten in Wallonië, terwijl een Vlaams gezin aan 68 procent zit in Vlaanderen. Bij bedrijven is die kloof nog groter. Een Waals bedrijf koopt 45 procent van zijn producten in eigen streek, tegenover 52 procent over de taalgrens. Het probleem, zo heet het, is de beschikbaarheid van producten. Om Waals te kopen, moet je ook Waals produceren.

'Acheter Wallon' is dus niet alleen een kwestie van emotie, maar van harde cijfers. Voor elke 100 euro die vandaag in de Waalse economie wordt gepompt, vloeit er 36 euro meerwaarde naar Vlaanderen en 31 euro naar Wallonië zelf. "Vlaanderen profiteert dus meer van de Waalse welvaart dan Wallonië zelf", aldus Magnette. Hij ziet jaarlijks zowat 5 miljard euro van het bbp ontsnappen.

Dat Magnette een plan voor Wallonië lanceert, zal sommigen niet verbazen. Hij wierp zich onlangs op als de Waalse verzetsheld tegen het Europees-Canadese handelsverdrag CETA. Een protectionistisch discours dat ruikt naar dat van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump en de Franse presidentskandidaat Marine Le Pen (Front National), die nochtans helemaal aan de andere kant van het ideologische spectrum staan.

Het is niet de eerste keer dat Magnette een regionalistische reflex heeft. Zo liet hij al blijken dat hij een staatshervorming wil om Wallonië te versterken. Tegenwoordig ervaren Europese staatsleiders steeds meer druk om de burger te beschermen tegen economische achteruitgang en illegale immigratie. Maar de vraag is of je daardoor niet terechtkomt in een gesloten samenleving.

Marshallplan

Zelf wuift de PS'er elke zweem van protectionisme weg. "Dit heeft niets met protectionisme te maken, maar we moeten mee met de rest van Europa", zegt Magnette. "Het marshallplan (het Waalse sociaal-economische plan, ADB) is en blijft ons vlaggenschip. Maar naast de herindustrialisatie en de export moeten we ook aan onze interne vraag werken. Die is ook essentieel voor economische groei en jobs."

Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics, ziet weinig graten in het plan. "Het is dan ook totaal niet te vergelijken met dat van Trump. Die laatste kan handelsakkoorden opblazen en tarieven heffen op de import van goederen. In Wallonië is zoiets ondenkbaar. De Europese regels zijn daarvoor te streng."

In Vlaanderen krijgen we al langer spotjes om 'lekker van bij ons' te eten, gefinancierd door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). Die overheidsinstelling schaarde zich ook achter de actie om meer Belgische peren te eten om het verlies van de Russische boycot te compenseren. "Zolang de overheid lokale producten aan-moedigt en niet oplegt, is daar niets mis mee."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234