Dinsdag 16/08/2022

Coronavirus

Aalst wil Brusselse coronapatiënten weigeren: ‘Grenzen van medische solidariteit zijn bereikt’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) van Aalst wil in de toekomst coronapatiënten uit Brussel kunnen weigeren. ‘De grenzen van onze medische solidariteit zijn bereikt’, zegt D’Haese aan VRT. Nochtans ontkent het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis, met ruim 600 bedden het grootste Aalsterse ziekenhuis, dat de maximumcapaciteit bereikt is. ‘De spreiding van patiënten is cruciaal’, reageert viroloog Steven Van Gucht.

Redactie en Belga

In Aalst behoren twee ziekenhuizen, het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis (OLV) en het kleinere Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ), tot een netwerk met de Brusselse ziekenhuizen UZ Brussel en AZ Sint-Maria Halle, die kampen met een flinke toename van het aantal opnames. In deze fase houden de ziekenhuizen 15 procent van de bedden voor Covid-patiënten beschikbaar. Dat gebeurt ook in Brussel, waar die aantallen benaderd zouden worden.

Maar het ASZ geeft maandagnamiddag geen cijfers over het aantal Covid-patiënten dat op dit ogenblik is opgenomen en over het aandeel Brusselse patiënten. “Het is niet zo dat de capaciteit wordt overschreden door mensen die vanuit Brussel komen”, zegt woordvoerder Chris Van Raemdonck. “Dat is zeker niet het geval.”

D’Haese sprak zich maandag bij de VRT uit tegen “transfers” van Brusselse patiënten naar Aalsterse ziekenhuizen. “Het spreekt voor zich dat de mensen geholpen moeten worden”, klonk het nog. “Maar er zijn grenzen aan de medische solidariteit en ik geloof dat die grens nu bereikt is”, aldus D’Haese, die ook voorzitter is van het ASZ en als hoofd van de crisiscel ook in contact staat met de medische spelers in zijn regio.

Het is ook een financiële kwestie: Covid-patiënten brengen ziekenhuizen vaak minder op dan patiënten met andere aandoeningen. Toch zijn er geen cijfers voorhanden die illustreren dat Aalsterse patiënten lijden aan de opvang van Brusselse zorgbehoevenden of dat zo’n situatie dreigt.

Het OLV geeft aan niet te willen meegaan in een polemiek en roept op tot overleg.

‘Scenario van maart vermijden’

Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel, is ‘not amused’ met de uitspraak van D’Haese. Hij vindt het “een vreemde beslissing, want die druist in tegen de federale richtlijn om zoveel mogelijk patiënten te spreiden, net om te vermijden dat ziekenhuizen overbelast raken zoals in de eerste golf”, zegt hij.

“Dit schept niet veel vertrouwen voor de toekomst”, zegt Noppen. Hij twijfelt zelfs over de geldigheid van de eenzijdige beslissing. “Ik denk dat het niet kan, tenzij je dit meldt aan de federale hulpdiensten, want dat betekent dat ook de 112 niet meer naar de ziekenhuizen in Aalst mag komen.”

Ook Sciensano-viroloog Steven Van Gucht is niet blij met de uitspraak van de Aalsterse burgemeester. Bij Radio 1 legt hij uit waarom het principe van een vroege spreiding van patiënten in de ziekenhuizen zo belangrijk is. “Dit moet ervoor zorgen dat we in alle ziekenhuizen de nodige zorg kunnen blijven bieden. We willen een scenario vermijden zoals in maart-april, waarbij ziekenhuizen voornamelijk bezig waren met Covid-patiënten. Alle patiënten, ook de niet-Covid-patiënten, moeten de gepaste zorg blijven krijgen, en daarom is een vroege spreiding cruciaal.”

Viroloog Marc Van Ranst reageert op Twitter. “Er is geen grens aan medische solidariteit”, zegt hij, “want net achter die grens ligt de onmenselijkheid en dat is terrein waar je niet wil komen. Artsen zullen, trouw aan hun eed van Hippocrates, altijd hulp bieden.”

Het UZ Gent heeft intussen aan het UZ Brussel intussen laten weten dat zij wel patiënten willen opvangen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234