Zaterdag 03/12/2022

Aalst laat tijdperk De Maght achter zich

Aalst l Ilse Uyttersprot (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Aalst. Ze leidt de komende zes jaar een coalitie van CD&V-N-VA, sp.a-Spirit en VLD-Vivant. Anny De Maght, na achttien jaar burgemeesterschap nog steeds hét grote stemmenkanon in Aalst, wordt naar de oppositiebanken verwezen.

Door Gorik Van Holen

Het had heel wat voeten in de aarde, maar na vier weken onderhandelen hebben de drie grootste formaties van Aalst een bestuursakkoord bereikt. Een andere optie was er overigens niet, want niemand wilde na jaren geruzie in zee met uittredend burgemeester De Maght, terwijl ook het cordon tegen het VB standhield.

Ilse Uyttersprot, wier vader in het tijdperk voor De Maght burgemeester was in de Denderstad, haalde op 8 oktober het grootste aantal voorkeurstemmen, op De Maght na uiteraard. Zij is dan ook de logische burgemeester. CD&V-N-VA levert naast de burgemeester nog drie schepenen, de VLD krijgt eveneens drie schepenen. Sp.a-Spirit levert twee schepenen en de OCMW-voorzitter. Over de invulling van die mandaten moeten de partijen zich nog uitspreken.

De coalitiebesprekingen in Aalst verliepen moeilijk. Tijdens de vorige bestuursperiode kwam het tot een openlijke breuk tussen De Maght en haar VLD, waarop de burgemeester met een eigen partij naar de kiezer trok. Het zorgde voor jaren van strubbelingen in het college, wat CD&V in de campagne uitspeelde tegen de meerderheidspartijen.

Ook over een aantal concrete projecten bestond onenigheid. "Maar we hebben er geen koehandel van gemaakt waarbij iedereen iets zou binnenhalen", zegt Uyttersprot. "We hebben over alle dossiers een consensus bereikt." Concreet komt die erop neer dat de echte knopen over onder meer de ondergrondse parking onder de Hopmarkt, een nieuw industrieterrein en een nieuw crematorium pas later worden doorgehakt, na verdere studie en overleg. "We moeten nog een aantal dingen finetunen", zegt VLD'er Johan Stylemans, die wellicht schepen blijft.

Het nieuwe bestuur wil de komende jaren vooral inzetten op daadkrachtig ploegwerk, waarbij het gekibbel van de afgelopen jaren wordt afgezworen. "Ambitie moet het sleutelwoord zijn", zegt Uyttersprot. "We willen een doortastend beleid dat Aalst toelaat zijn rol als centrumstad ten volle te spelen." Ook de betrokkenheid van de inwoners is een speerpunt. Zo zal een grootscheeps behoeftenonderzoek uitwijzen wat de absolute prioriteiten worden in het beleid.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234