Maandag 24/06/2019

Aalst

Aalst boos om vrijlating man die inreed op carnavalsstoet: “Absolute waanzin en onaanvaardbaar”

Christoph D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst: “Dit is absolute waanzin en onaanvaardbaar.” Beeld BELGA

Ziedend reageerde de Aalsterse burgervader Christoph D'Haese (N-VA) op de vrijlating van Gustaaf S. (50). “Minder dan 24 uur nadat hij carnavalisten in gevaar bracht, laat justitie hem vrij”, klinkt het. “Dit is de bevolking en de agenten in het gezicht uitlachen.”

Rond 16.30 uur liep gisteren in de Ajuinenstad het bericht binnen dat de onderzoeksrechter in Dendermonde Gustaaf S. onder voorwaarden had vrijgelaten. S. was zondag om 18.45 uur onder invloed met een kleine Citroën zonder nummerplaten op het parcours van de carnavalsstoet geraakt. Een vervaarlijk manoeuvre waarbij hij nadarhekken ramde en langs gezinnen scheerde. Na een kleine 100 meter hield S. halt en bedreigde hij enkele carnavalisten met een baseballknuppel in de hand. Enkele tellen later lag S. dankzij de tussenkomst van een drietal carnavalisten op het asfalt. Een vijftal minuten hebben ze hem klem gehouden tot de politie arriveerde.

Die agenten namen de ijzerhandelaar mee naar het commissariaat voor verhoor, maar dat bleek onbegonnen werk. S. liep in het verleden al veroordelingen op voor geweld- en drugsfeiten. "Voor de dood van zijn vrouw waren er al wat 'akkefietjes'", vertelt een kennis. "Maar toen zij er niet meer was, is hij verslaafd geraakt aan harddrugs en ging het nog verder bergaf met hem." Gerechtelijke bronnen bevestigen psychologische problemen en wie een blik werpt op zijn Facebook-pagina merkt opvallende foto's met drugs en ziet S. er poseren met een replica van een machinegeweer.

Eenmaal ontnuchterd werd de man gisterochtend verhoord en mocht hij na zijn passage bij de onderzoeksrechter als een vrij man naar huis. Op voorwaarde dat hij niet meer naar carnaval gaat en een avondklok respecteert.

Failliet

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA), die minimaal op elektronisch toezicht gehoopt had, reageert woedend. "Deze beslissing is absolute waanzin en volstrekt onaanvaardbaar. Dit is de bevolking, Aalst en de agenten in het gezicht uitlachen."

D'Haese haalde fors uit naar justitieminister Koen Geens (CD&V). "Hoe lang nog, minister Geens, worden dergelijke praktijken getolereerd? Justitie is failliet en het is mijns inziens hoog tijd dat een capabele curator wordt aangesteld."

Om zijn stad te beveiligen droeg D'Haese de lokale politie op om in twee wijken veelvoudig te patrouilleren. "Die chauffeur heeft een feitelijk adres en een juridisch adres, dus moeten we op twee plaatsen extra alert zijn. Met een enkelband had dat niet nodig geweest."

Minister Geens “betreurt het incident” en benadrukt dat “iedereen veilig carnaval moet kunnen vieren”. "Maar een onderzoeksrechter - die hier een strikt huisarrest bevolen heeft - oordeelt volstrekt onafhankelijk, zoals het hoort in een rechtsstaat. De burgemeester van Aalst weet dat perfect. Zijn taalgebruik is weinig kies voor een geschoold jurist en getuigt van weinig eerbied voor de scheiding der machten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden