Maandag 20/09/2021

Aalmoes voor Vlaams onderwijs

Het Vlaams onderwijs krijgt dit jaar 39 miljoen euro om ervoor te zorgen dat elk kind een plekje op school heeft. Dat is 73,5 miljoen minder dan gevraagd. Slechts vijf gemeentes krijgen geld, de rest valt uit de boot.

Antwerpen vroeg 51 miljoen euro om scholen te bouwen en krijgt 20,1 miljoen. Gent wou 24 miljoen en blijft steken op 6 miljoen. Verder mogen Brussel (6 miljoen), Asse (5 miljoen) en Denderleeuw (2 miljoen) een bijdrage verwachten. De rest klopt op de kin. Nochtans hadden alle centrumsteden samen dossiers ter waarde van 112,5 miljoen euro ingediend op het kabinet van minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Geld dat nodig is om alle kinderen de komende jaren een plek op school te garanderen. Maar wie een structurele oplossing wou, blijft in de kou staan.

Mechelen, bijvoorbeeld, vroeg 18 miljoen euro. De stad krijgt niks. "Ik stel mij vragen bij een verdeling die er komt omdat een burgemeester hard roept", verwijst Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) schamper naar de kritiek van Bart De Wever (N-VA).

"De Vlaamse regering moet stoppen met brandjes blussen en de problemen in de diepte aanpakken. In Mechelen is er een bevolkingsexplosie aan de gang. Globaal bekeken zijn er dit jaar nog voldoende plaatsen, maar in de drukst bevolkte wijken zit alles vol. Daar kom ik alles bij mekaar 445 plaatsen te kort. Dit jaar. Jonge gezinnen verhuizen naar de stad, maar vinden geen school voor hun kind. Deze beslissing legt een ongelooflijke druk op de leefbaarheid van de steden. Wat moet ik zeggen tegen de sociaal zwakkeren? Koop een auto?"

Maar ook wie wel geld kreeg is niet zonder meer tevreden. "We krijgen een kwart van wat we gevraagd hadden", stelt Gents onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) vast. Ook Antwerps schepen Claude Marinower (Open Vld) noemt de 20,1 miljoen 'te weinig'. Met dat geld zouden 91 projecten gefinancierd moeten worden.

Antwerpen bekijkt vandaag, na een gesprek met Smet, hoe het verder moet, in Gent zal volgende week een keuze gemaakt worden over wat wel kan en wat niet. "Maar er zijn problemen die zullen blijven bestaan", zegt Decruyenaere, die zelf een kindje moet ingeschreven krijgen. "In de 19de-eeuwse wijken zijn geen plaatsen meer vrij. Je kunt toch niet verwachten dat ouders in volle ochtendspits 8 kilometer door Gent rijden om hun kinderen naar school te brengen? Maar dat is wel de realiteit."

"We hadden die 24 miljoen niet allemaal per se dit jaar nodig", vervolgt ze, "maar een school bouwen kost tijd. Je moet op langere termijn werken en ik hoop dat de regering dat eindelijk inziet."

Leuven vroeg 'amper' 1,1 miljoen, maar kreeg niets. Schepen Mohamed Ridouani (sp.a) is het eens met zijn Gentse collega. "We hebben dat geld ook echt nodig", zegt hij, "maar tegelijkertijd wil ik op langere termijn aan de slag kunnen. Nu moeten we altijd maar meer containers plaatsen. Je krijgt gedrochten van schoolgebouwen."

Pascal Smet is het in principe eens met de roep om langetermijnvisie, maar laat weten dat er financieel niet meer haalbaar is. >>4

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234