Zaterdag 25/01/2020

Aad de Mos laat nauwelijks een spaander heel van zijn ex-club anderlecht

De Mos: 'Anderlecht heeft nauwelijks een herkenbare stijl, speelt veel te defensief en is nooit dominant'

'Gemis aan vakmanschap en voetbalkennis'

Anderlecht is op de dool. Twee op twaalf zorgt voor nervositeit en onvrede. En zaterdag komt Genk op bezoek, gecoacht door Hugo Broos die een jaar geleden de deur werd gewezen in het Constant Vanden Stockstadion. Als paars-wit niet wint, is de positie van Franky Vercauteren niet langer houdbaar. Nu al willen sommige bestuursleden hem opzijschuiven. 'Ik merk de hand van de coach niet', zegt Aad de Mos.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Anderlecht zag in de zomer Aruna Dindane vertrekken. Maar Bart Goor kwam in de plaats, Serhat Akin ook, samen met Marius Mitu en Laurent Delorge. Grégory Pujol kwam voor een jaar op huurbasis. Bovendien leek Anderlecht eindelijk van zijn keepersprobleem verlost met de komst van Silvio Proto. Voor veel waarnemers was het dan ook zonneklaar dat de titel dit seizoen voor de Brusselaars zou zijn. Nu zes maanden later is die overtuiging kleiner.

Ook bij Aad de Mos, die het huis kent en het Belgische voetbal nog op de voet volgt. Hij ziet als een van de belangrijke oorzaken van het zwakke presteren van Anderlecht "de onrust op de werkvloer en in de kleedkamer. Als spelers niet tevreden zijn, kun je geen resultaten behalen. Er is te veel kwantiteit en veel te weinig kwaliteit. Anderlecht heeft de laatste jaren spelers gekocht in de hoop dat er af en toe eentje zou doorbreken. Maar de meesten zijn niet goed genoeg en toch claimen ze allemaal een plaats. Er is geen hiërarchie. De ouderen halen uit naar de jongeren maar die lachen dat weg. En dat alles zorgt voor onvrede en onderlinge wrevel."

Het falen van Anderlecht dit seizoen is een kroniek die je maanden geleden al kon schrijven, zegt De Mos vandaag. "De selectie is niet evenwichtig samengesteld waardoor er nooit een geoliede machine kan staan. Ik merk ook de hand van de coach niet. Hij wil de dingen doen zoals zijn collega's bij de grote teams. Maar Anderlecht is geen groot team en toch wil Vercauteren ook het rotatiesysteem toepassen. Vanaf de eerste dag ging hij daar al in de fout. De rotatie met zijn doelmannen was al helemaal een lacher. In twintig wedstrijden koos hij uiteindelijk voor twintig verschillende opstellingen. Hoe wil je dan ooit lijn in je spel krijgen, automatismen? Anderlecht heeft nauwelijks een herkenbare stijl, speelt veel te defensief en is nooit dominant. In mijn tijd speelden we altijd volgens een vast stramien: 4-3-2-1 en we waren altijd baas op het veld. Ook al verloren we soms wel eens een wedstrijd."

Maar het Anderlecht van toen is niet meer te vergelijken met het Anderlecht van vandaag, heeft De Mos moeten vaststellen. Alleen al op het vlak van uitstraling heeft de fiere club serieus moeten inbinden. "Vroeger was het een eer om voor Anderlecht te voetballen. Tegenwoordig is dat omgeslagen. Vele voetballers spelen enkel nog voor hun eigen winkel. Anderlecht is geen instituut meer. Net als Ajax, dat met hetzelfde probleem worstelt. Anderlecht is zijn status aan het verliezen."

En daar is het hele kader debet aan, zegt De Mos. "Er is geen vakmanschap meer bij Anderlecht. Toen ik bij de club werkte, had je mensen als Constant Vanden Stock en Michel Verschueren. Die wisten waarmee ze bezig waren. De mensen die nu roepen, hebben te weinig voetbalkennis. Vooral in de scouting loopt het volledig mis. Spelers moet je kopen op basis van hun kwaliteit. Dat is het enige criterium. Vandaag laat Anderlecht zich te veel leiden door makelaars. Het is nauwelijks op de hoogte van wat er op de markt beschikbaar is. Grote clubs hebben een uitgebreid scoutingsapparaat met eigen mensen die gedurende een bepaalde tijd spelers elke wedstrijd volgen en week na week rapporten voorleggen. Een vereniging als Anderlecht heeft mensen nodig die het klappen van de zweep kennen. En die zijn er nu blijkbaar niet, als ik kijk naar wat er de laatste jaren allemaal gebeurd is."

Anderlecht moet een voorbeeld nemen aan PSV, volgens De Mos. "Daar hebben ze nu al een schaduwelftal klaar voor volgend seizoen. Bij Anderlecht is er na dit seizoen een leegloop. Dat weet iedereen al langer en toch moeten de sportieve verantwoordelijken wellicht nu nog aan het echte werk beginnen. Dat er zovele contracten tegelijkertijd aflopen, is trouwens een voorbeeld van een slecht beleid. De spelers zijn tegenwoordig baas op Anderlecht en niet langer het bestuur of de technische staf."

Die laatsten wacht nog een gigantische uitdaging. "Anderlecht moet dringend een beleid op poten zetten, op lange termijn een structuur opzetten. Keuzes maken. Het zou beter drie hele goede spelers kopen, in elke linie één, in plaats van een handvol middelmatige voetballers. En dan vooral spelers die ze zelf een tijd gevolgd en gezien hebben."

Maar op korte termijn zal de club het moeten doen met het materiaal dat ze nu voor handen heeft. Maar dan is het vooreerst belangrijk dat de juiste diagnoses gesteld worden. En dat gebeurt volgens De Mos nu niet. "Al een heel seizoen hoor je die onzin dat de spitsen niet renderen, terwijl eigenlijk het middenveld te wensen overlaat. En aan al die doelpunten die ze slikken uit spelhervattingen merk je dat het achteraan helemaal verkeerd in elkaar steekt. En het erge is nog dat er niets verandert. Er is nog heel veel werk aan de winkel."

Toch hoeft het seizoen nog niet om zeep te zijn. Uiteindelijk tellen de Brusselaars maar twee punten minder dan hun voornaamste tegenstanders. "Anderlecht heeft nog het geluk dat ook de concurrentie niet constant presteert. Club heeft een zwakke start gekend, maar lijkt stilaan aan de beterhand, en in Standard heb ik niet zoveel vertrouwen. Dus ondanks alles heeft Anderlecht best nog wel kansen om de titel te pakken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234