Zondag 04/12/2022
Frank Heinen. Beeld rv
Frank Heinen.Beeld rv

Vanop de bank

Aad de Mos en zijn analyse van het kleine, plastic ijsschepje van het WK

Tijdens het WK schrijven de Nederlandse thuisblijvers Daan Heerma van Voss en Frank Heinen elke dag om beurt over wat hen opvalt aan het voetbalfeest in Rusland. Vandaag: Frank Heinen.

Frank Heinen

Aad de Mos, de man bij wie opgewektheid en Jiskefet-potentie kumbayazingend hand in hand gaan, zat gistermorgen op het terras van een koffiezaak en keek in de camera van een smartphone. Eén eindeloze seconde staarde hij met open mond naar een punt net naast de camera. Ik stelde me voor dat daar iemand verwoed zat te gebaren. Hij loopt al, Aad!

En Aad begon. Hij besprak Senegal–Colombia en Engeland-België. De wind speelde met zijn haar. Achter Aad stonden twee mensen op. Ze maakten niet het minst de indruk verrast te zijn over het feit dat er midden op een Eindhovens terras plotseling iemand (nou ja, iemand... AAD FUCKING DE MOS!) een pop-upanalyse ten beste begon te geven.

De toss van De Mos

Op zijn Instagram-pagina bespreekt Aad dagelijks de toernooiactualiteit. De ene keer vanaf een ligstoel op Ibiza, en dan weer tussen de hortensia’s in zijn tuin bebabbelt hij de gebeurtenissen. Vaak doet hij ook nog een voorspelling. Soms draagt hij een T-shirt, soms niet. Die dagen krijgt de fan een haarfijn beeld van de begroeiing op de Mos-borst.

Het is droevig: 347 Nederlandstalige WK-praatshows en niet één is op het idee gekomen De Mos een rubriek te geven. Potentiële titels genoeg: ‘Praatje van Aadje’, ‘De toss van De Mos’, ‘De ex-coach van Mechelen wil nog wat zeggelen’. De wereld is een zee van gemiste kansen.

In de tijd waarin een normaal mens (i.c. ik) een kiwi lepelt, doorgrondt Aad vier wedstrijden. Soms zelfs tegelijk, dan zegt hij dingen als: ‘Wat een middag wordt dit’ of: ‘Het WK gaat verder jongens’. De analist De Mos doet me denken aan Cruijff. Een van diens gulden regels was dat voetbal simpel is, maar dat simpel voetballen het moeilijkste is wat er bestaat. De Instagram-minuutjes van Aad de Mos zijn de analysevariant van die these. Geen looplijnen, geen roddels, geen geinige weetjes, gewoon: ik heb er zin, en ik ben benieuwd. Of: ik ga uit van een nulletje of vier. En klaar.

Filosofische probleemstelling

De Sporza-voorbeschouwing van de filosofische probleemstelling Engeland–België nam gisteren anderhalf uur in beslag. Negentig minuten voorpraat, voor een match tussen twee landen die best wilden verliezen. Een wedstrijd als een gratis vakantie naar een plek waar je helemaal niet heen wilde. En dan vooraf anderhalf uur lang bespreken wat je allemaal níét gaat bezoeken.

Wedstrijden die je beter kunt verliezen zouden niet mogen bestaan. Wedstrijden waarbij het vooraf dagenlang gaat over welk aantal gele kaarten pakken het voordeligst is, zouden stante pede uit het uitzendschema verwijderd moeten worden. Zij staan helemaal onderaan de Hiërarchie der Nutteloze Zaken, nét onder het kleine plastic schepje dat je soms ongevraagd in je ijsje gepropt krijgt.

Hoe krachtig was het geweest als gisteravond rond een uur of acht Karl Vannieuwkerke in beeld was gekomen en had gezegd: ‘Helaas mensen, Engeland–België is geschrapt. In plaats daarvan kijken we naar de Estse documentaire Blotsj, over hobbyboeren in de Kaukasus. Veel plezier!’

En als je dan toch per se voetbal-om-niks wil laten zien, beperk je dan tot een Mossiaanse voorbeschouwing. "Ik heb er niet echt zin in. Maar we zullen zien."

En klaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234