Zondag 29/11/2020

A-Z voor trendy kerstgeschenken in Londen

Winkelstraten gaan overal ter wereld meer en meer op elkaar gelijken. Maar in Londen vind je nog aparte spullen en zowel piepkleine boetieks als statige warenhuizen die alleen al voor de sfeer een bezoekje waard zijn. Sylvie Franquet ging op verkenning en stelde een shoppingalfabet samen.

a

Antoni and Alison Antoni Burakowski en Alison Roberts zijn een apart koppel ontwerpers, die zich best thuisvoelen in hun eigen wereldje. Zij waren de eersten om hun T-shirts in een steriele luchtdichte verpakking te verkopen, en de slogans ze er op drukten, zoals 'I'm a dizzy kiss on a marshmallow in a sunbeam' of 'Portrait of a Woman imagining herself to be Miss Hepburn as Holly Golightly in Breakfast at Tiffany's' blijken veeleer voor ingewijden. Hun winkel, bijgenaamd 'The Factory of Lights and Entertainment', is bijna tegen alle verwachtingen in een lieve ruimte gevuld met nogal excentrieke accessoires, badges en speelgoed, allemaal door hen ontworpen. Hun kleren zijn nu verkrijgbaar bij Selfridges in Oxford Street.

43 Rosebery Avenue, EC1 (tel / mail order: 044/20/7833.2002) metro: Farringdon

b

Bedstock Honderd-procent-katoenen lakens in 450 kleuren, oranje rozen of andere hippe bedrukkingen. Alles kan op maat en naar kleur gemaakt worden, en wordt op verzoek verstuurd. Je kunt er ook terecht voor bijpassende pyjama's en handoeken, of voor popartkussens met Jezus, Bruce Lee en andere helden van weleer.

26 Portobello Green Arcade, 281 Portobello Road, W10 (0044/20/8964.1547) metro: Ladbroke Grove

c

The Conran Shop The Conran Shop, de winkel van Sir Terence Conran (die destijds Habitat 'uitvond') blijft een mekka voor trendy shoppers, en slaagt er nog steeds in nieuwe ontwerpen op het voorplan te brengen. Je kunt er ook terecht voor funky tuinaccessoires, lekkere en mooie verpakte voedingswaren, politiek correct speelgoed voor kinderen en modern keukengerief.

Michelin House, 81 Fulham Road, SW3 (tel: 044/20/7589.7401) metro: South Kensington

The Cross Roze, lila, turkoois, rood, oranje, The Cross is de perfecte winkel voor zoete meisjes die niet groot willen worden, ook al zijn ze goed en wel de veertig voorbij. Sam Robinson en Sarah Keane hadden het idee om een winkel te openen met de meisjesachtige spullen waarin zij zich zelf graag kleden, en hun smaak bleek algauw enorm populair. Deze zoete dromerige winkel is nu een must, en stockeert een steeds veranderend aanbod van de meest trendy merken in het land, van zowel kleren als accessoires, en de kleuren zijn subliem.

141 Portland Road, W11 (tel: 0044/20/7727 6760) metro: Holland Park

d

David Mellor David Mellor's zalige winkel heeft alles voor de culinaire cognoscenti van vlijmscherpe Sabatier Frères-keukenmessen, ruwe houten schalen en glimmende stalen groenteschaven, alsook natuurlijk een ruim aanbod van de beste potten en pannen die er zijn.

4 Sloane Square, Sw1 (tel: 0044/20/7730 4259) metro: Sloane Square

e

Eat My Handbag Bitch Een leuke naam voor een ongewone zaak. Het was de titel voor een kunstwerk van een van de partners, maar ze vonden het zo grappig dat ze hun winkel ernaar noemden. Georgina Stead en George Enoch zijn geobsedeerde verzamelaars van moderne meubels vanaf de jaren '50, ontworpen door grote namen zoals Verner Panton en Charles Eames, en accessoires zoals radio's, tv's en juwelen. Hun winkel is ook een toonzaal voor jonge Britse kunstenaars, alsook voor de werken van Enoch zelf.

6 Dray Walk, The Old Truman Brewery, 91-95 Brick Lane, E19. Tel: 0044/20/7375.3100) metro: Aldgate East, Liverpool Street

f

Floris Floris, in de business sedert 1730, is tezelfdertijd lekker ouderwets en heel hedendaags. De portier in uniform laat je binnen in een winkel met mahoniehouten kasten vol eenvoudig verpakte parfums en reukwaters. Floris volgt tevens ook de laatste trends, en verkoopt nu ook een reeks kaarsen geparfumeerd met aromatische bloemenoliën.

89 Jermyn Street, SW1 (tel: 7930.2885) metro: Piccadilly Circus

g

Lulu Guiness Lulu Guiness' kleine winkeltjes hebben iets van een sprookje, en haar handtasjes lijken wel gemaakt door elfen en feeën. Haar designs zijn uniek en worden nu overal ter wereld verkocht. Het bekendste tasje is een zijden bloempot met een kleurrijke bos bloemen, maar ze maakt ook leuke handtasjes voor trouwfeesten of andere speciale gelegenheden. Zodra je er een tas gekocht hebt, krijg je een 'Lulu kaart', die je recht geeft op gratis koffie en thee op de ruime sofa, en je kunt er je tassen laten staan terwijl je shopt in de buurt.

66 Ledbury Road, W11 (tel: 0044/20/7221.9686) metro: Notting Hill Gate, of 3 Ellis Street, SW1 (tel: 0044/20/7823.4828) web: www.luluguiness.com metro: Sloane Square

h

Harvey Nichols Het Absolutely Fabulous!-modewarenhuis bij uitstek, voor de laatste nieuwe make-up en accessoires, en kleren van alle bekende en opkomende ontwerpers. Vergeet de Jonathan Aston-visnetkousen niet, die komen in alle kleuren van de regenboog. De vijfde verdieping heeft een wonderlijke 'food hall', waar alles even mooi verpakt is als het lekker is.

109-123 Knightsbridge, SW1 (tel: 0044/20/7235.5000) metro: Knightsbridge

i

Into You Een navelring voor Kerstmis, of een tatoeage? De beste plaats hiervoor is Into You, waar je gaatjes kunt laten prikken waar je ook wilt. Ze doen ook de beste tatoeages in Londen, van eenvoudige yin-yangtekens tot heel complexe tekeningen. Maar denk eraan: een tattoeage is voor het leven, niet enkel voor Kerstmis!

144 St John Street, EC1 (tel: 0044/20/7253.5085) metro: Angel

j

James Smith and Sons Umbrellas

Sinds 1830 verkopen de nakomelingen van James Smith paraplu's en wandelstokken. Het aanbod van paraplu's is enorm, van antieke damesparasols tot robuuste paraplu's voor de buiten en een paraplu in slangenvel voor zo'n 42.000 frank. Een nuttig geschenk, misschien samen met een Burberry-trenchcoat, voor een tot nu toe bijzonder natte herfst.

Hazlewooh House, 53 New Oxford Street, WC1 tel: 0044/20/7836.4731 metro: Tottenham Court Road

k

Koh Samui

Koh Samui is bijna zo exotisch als het Thaise eiland waarnaar het genoemd is. Tegenwoordig verkopen ze ook bekendere merken zoals Clements Ribeiro en Missoni, maar hun hart ligt toch vooral bij de jonge Britse ontwerpers van het ogenblik. De winkel blijkt dan ook vaak een springplank voor deze nieuwe designers.

65-67 Upper St Martin's Lane, WC2 tel: 0044/20/7240 4280 metro: Leicester Square

l

Liberty Het warenhuis Liberty is waarschijnlijk bekendst voor zijn Liberty Prints, fijne bloemetjesstoffen ontworpen in de jaren '20, maar er is veel meer: luxueuze gezichtscrèmes, Nars-lipstick, een prachtige collectie schoenen en accessoires en een kelder, als de grot van Ali Baba, vol oosterse tapijten en rijkelijk huishoudgerief. Liberty sttaat voor kwaliteit, en van in het begin al werkte het warenhuis samen met befaamde designers die speciale collecties ontwierpen. Ook nu nog volgt het warenhuis de mode en kunstwereld op de voet. Ze hebben een ruim aanbod van hedendaagse ontwerpers, sponsoren nieuwe Britse ontwerpers en organiseren designtentoonstellingen in de verschillende afdelingen. Vooral rond Kerstmis is de winkel een bezoekje waard, al was het maar voor de kerstversieringen, die meestal de mooiste in Londen zijn.

Regent Street, London W1 (tel: 0044/20/7734 1234) web: www.liberty-of-london.com metro: Oxford Circus

m

MAC Make-up Artist's Cosmetics is een Canadese make-upfirma die nog steeds even begerenswaardig is. MAC komt elk seizoen uit met de perfecte kleuren van het ogenblik, en het blijft betaalbaar.

28 Foubert's Place, W1 Tel: 0044/20/7534.9222 metro: Oxford Circus

n

Neal's Yard Remedies Neal's Yard, een van de voorlopers van de homeopathische behandelingen, stockeert al sedert 1981 een uitgebreide reeks kruiden, essentiële oliën en homeopathische medicijnen. Ze hebben ook natuurlijke badproducten, shampoos en heerlijke massageolie. Alles komt eenvoudig verpakt in blauwe flesjes en je kunt klaargemaakte geschenkdozen krijgen of je eigen verlanglijstje samenstellen.

15 Neal's Yard, WC2 tel: 0044/20/7379.7222 metro: Covent Garden

o

Oxo Tower Wharf De toren met het Oxo-teken op de top, gebouwd eind 19de eeuw, is nu een herkenningspunt aan de Theems, en een springplank voor nieuwe designers die er hun ateliers en winkels hebben. Gourmets kunnen in Oxo Tower's restaurant terecht voor luxe-ingrediënten van Harvey Nichols, zoals mooi verpakte exotische snoepjes en een heerlijke risotto nero. Bodo Sperlein maakt prachtig delicaat tafelporselein, Catherine Spada verkoopt gebogen borden die in elkaar schakelen, en An Apple a Day maakt funky pvc-fruitschalen waarin het fruit lijkt te zweven.

Barge House Street, SE1 (tel: 0044/20/7401.3610) metro: Waterloo

p

Portobello Market Portobello Market blijft nog steeds de hipste markt in Londen. Elke vrijdag morgen loop je er stilisten en ontwerpers tegen het lijf zoals Christian Lacroix, Rifat Ozbek en Clements Ribeiro, die zich graag inspireren op de straat stijl die zich rond de markt ontwikkelt. Vooral tegen de kersttijd aan kun je er juwelen en handtasjes oppikken van beginnende ontwerpers, alsook tweedehands kledij die zeer hedendaags is. Londenaars verkiezen de vrijdagmorgen omdat het rustiger is, maar er zijn meer kraampjes op zaterdag.

Portobello Road, W11 en W10 metro: Notting Hill Gate, Ladbroke Grove (Kleren en accessoires enkel op vrijdag, zaterdag en zondag)

r

Ranch De leukste kinderkledij in Londen vind je in dit kleine maar zeer succesvolle winkeltje. Geef je baby de trendy hansopjes bedrukt met een foto van een Duitse herder.

56 Salisbury Road, NW6 (tel: 0044/20/7372.8008 mail order 0800/783.0840), enkel open van donderdag-zaterdag, metro: Queen's Park

s

Shop Pippa Brooks is een bezig bijtje. Samen met haar partner heeft ze een van Londens meest trendy boetiekjes in Soho, met hun eigen collectie Shop Girl en andere jonge ontwerpers zoals Hysteric Glamour en Milk Fed. De kleren en accessoires zijn helemaal in haar stijl, een kruising tussen een brave schooljuffrouw, een hoer en iemand van een andere planeet, met mini-jurkjes, Schotse sokken en Vivienne Westwood-schoenen. Ze zegt zelf: "It's all about fashion and punk rock", en om de daad bij het woord te voegen heeft ze net een single uit: 'Exotic Pictures'. Ze poseert deze maand naakt in Playboy en ontwierp een collectie ondergoed voor het blad, verkrijgbaar in haar winkel, in Damart maar felle kleurtjes.

4 Brewer Street, W1 (tel: 0044/20/7437.1259) metro: Oxford Circus, Piccadilly Circus

Science Museum Shop Het Science Museum heeft deze kerst een leuke collectie van robots met afstandsbediening, elektronisch speelgoed, pocket-tv's, een astronautenpak, metaaldetectoren, telescopen en een prachtige anatomieset waarvan je alle ingewanden kunt uithalen.

Exhibition Road, SW1 (tel mail order: 0044/20/0845.601 0853 fax: 01623.759045 web: www.sciencemuseumstore.com) metro: South Kensington

t

TomTom Als je houdt van naoorlogse design, dan is TomTom de place to be. De eigenaar Tommy Roberts houdt al winkel sedert de jaren '60 onder verschillende namen en in verschillende locaties, maar éen ding is zeker: hij kent zijn waren. Designers en verzamelaars komen naar dit kleine winkeltje dat steeds een verbazende selectie van o.a. Pierre Cardin tapijten, Verner Panton lichten and Knoll meubels van de jaren '50.

42 New Comptom Street, WC2 tel: 0044/20/7240.7909 metro: Tottenham Court Road

u

Urban Outfitters Een paradijs voor wie verzot is op leuke gadgets, zoals een parkeer godin die je helpt een goede parkeerplaats te vinden, een glimlachende fluo velours Boeddha of een forel die een liedje zingt als je op zijn buik duwt. Maar er is veel meer: kleurrijke jonge make-upmerken, funky accessoires en handtasjes, en trendy kledij en ondergoed voor zowel jongens als meisjes.

36-38 Kensington High Street, W8 (tel: 0044/20/7761.1000) metro: Kensington High Street

v

Vent De in Singapore geboren Simon Heah verkoopt in zijn winkel een beetje van alles waar hij van houdt, en het resultaat is een eclectische en steeds veranderende verzameling van tweedehands kleren en accessoires, van stijlvolle 19de-eeuwse hoeden tot elegante seventies-maatpakken. Het kleine winkeltje is zo vol dat het slechts twee à drie klanten tegelijk binnenlaat, maar het is een hemeltje als je houdt van Courreges en Dior-klassiekers, en je loopt er nogal dikwijls een van de bekende modeontwerpers tegen het lijf.

78a Westbourne Grove (ingang in Ledbury Road), W11 enkel open op vrijdag en zaterdag metro: Notting Hill, Westbourne Park

w

Waterstone's Vergeet kleine ouderwetse boekenwinkels, deze Waterstone's, een van de grootste boekhandels in Europa, blijkt een kijkje in de toekomst voor de boekenverkoop. Zeven verdiepingen met boeken over alles wat je maar bedenken kunt, een leuke bar op de bovenste verdieping, een goed restaurant, fruitsapbars en animatie op de kinderafdeling maakt dit een populaire halte voor iedereen. Als je niet zelf kunt beslissen, kun je de hulp inlassen van een personal shop assistant, en boeken die uit de circulatie zijn kunnen worden opgezocht.

203-206 Piccadilly, W1 (tel: 0044/20/7851.2400 web: www.waterstones.co.uk) metro: Piccadilly Circus

x

Blijkbaar niet hip genoeg als letter!

y

Yasmin Cho Yasmin Cho's winkel is niet zichtbaar vanaf de straat, dus alleen diegenen in the know komen er, op zoek naar de nieuwste designs. Yasmin houdt haar winkel exclusief, ook al wordt iedereen binnengelaten die aanbelt, omdat ze houdt van een persoonlijke service. De klant is letterlijk koningin, en zodra je binnen bent heb je zin om urenlang nieuwe spullen aan te passen of te tateren met de verkoopster in het ruime salon. Cho stockeert de nieuwere designers uit België (o.a. AF van der Vorst), Australië, Oostenrijk, Frankrijk en New York, en heeft altijd een kleine voorraad antieke accessoires die in het geheel paassen. Het is geen koopje, maar haar klanten komen steeds terug voor meer.

Level One, 22 Poland Street, W1 (tel: 020/7287/6922) metro: Oxford Circus

z

Zwemmer Media Arts

Een van de beste boekhandels in Londen gespecialiseerd in fotografie, design, cinema en kunstboeken.

80 Charing Cross Road, WC2 (tel / mail order 0044/020/7240/4157) metro: Leicester Square

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234