Zondag 08/12/2019

A la tête du client

Het leek een onschuldige telex van het kabinet van Vlaams cultuurminister Paul Van Grembergen (Spirit). De minister feliciteert Jonas Geirnaert met zijn Cannes-prijs voor de korte animatiefilm Flatlife (zie hieronder). Terecht en niks te vroeg, aangezien de uitreiking al zaterdagavond plaatsvond.

Maar dan staat er: "Minister Van Grembergen zou het niet vreemd vinden dat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) op de bekroning zal reageren door aan Jonas Geirnaert een scenario- en ontwikkelingssteun aan te bieden om een van zijn projecten tot ontwikkeling te brengen." Daarmee speelt de minister in één klap zo maar eventjes voordrager, adviseur, beoordeler en goedkeurder van een subsidiedossier dat Geirnaert nog geeneens heeft ingediend. En dat terwijl zo'n subsidiedossier indienen voor de gemiddelde filmschoolstudent verre van een sinecure is maar eerder iets weg heeft van een lijdensweg. De zoektocht naar geld wordt in hetzelfde persbericht trouwens als "moeizaam" omschreven en zo'n talent hoeft zich daar toch niet meer mee bezig te houden. Het idee! Neen, voor zo iemand mag het fonds best een uitzondering maken, klinkt het bij de woordvoerder. Natuurlijk gunnen we Geirnaert alle lof en mocht hij via de 'normale' weg daadwerkelijk een dossier indienen bij het VAF, hopen we voor hem dat hij op zijn minst een correcte beoordeling krijgt. Maar deze demarche van de minister ruikt iets te veel naar een service à la tête du client. En dat terwijl de fondsen juist in het leven werden geroepen om te verhinderen dat een minister 'zijn' protégé naar voren zou kunnen schuiven. Ook het door dit kabinet uitgedokterde kunstendecreet moet dat trouwens voorkomen.

Dat het uittredende kabinet het niet hoog op had met zijn fondsen is gekend. Tussen het letterenfonds en het kabinet boterde het niet altijd en met het VAF kwam het recent nog tot slaande ruzie omtrent de Alzheimer-affaire. Maar die laatste plooien zijn gladgestreken, heet het officieel en wie deze uitspraak van de minister koppelt aan die ruzie is gewoon een slecht mens.

Tussen de lijntjes gaat het steekspelletje tussen VAF-directeur-intendant Luckas Vander Taelen van en het kabinet gewoon verder. "Een van de belangrijkste doelstellingen van het VAF is namelijk jong en eigenzinnig talent maximale kansen te bieden", schrijft het persbericht nog voor. "Doen we al", merkt Vander Taelen fijntjes op.

Gisteren waren er nog Belgische prijswinnaars in de filmwereld: Chantal Akerman won een Unesco Fellini-prijs en amateurcineast Danny Van Belle won met zijn documentaire De wereld der gastropoda de Grand Prix op het onderwaterfilmfestival van Tachov in Tsjechië. Mogen ook zij nu 'als uitzonderingen' langs het fonds passeren?

Even nadat De Morgen een reactie van het kabinet had gevraagd, lazen we opmerkelijk snel een nieuw persbericht van het kabinet: "VAF-regels gelden ook voor Cannes-kandidaat." Sorry, Jonas.

Wilfried Eetezonne

Redacteur Cultuur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234